Pracownia Tu i Teraz z Poznania w MENU BEZ GLUTENU

Miejca w kraju i za granicą przyjazne bądź nieprzychylne "bezglutenowcom"

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8122
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Pracownia Tu i Teraz z Poznania w MENU BEZ GLUTENU

Post autor: Leeloo »

Misja twórców Tu i Teraz Pracowni Terapii i Rozwoju Dziecka to stworzenie przestrzeni bezpiecznej i przyjaznej dzieciom. Takiej, w której mogą czuć się swobodnie i rozwijać z uwzględnieniem ich indywidualnych potrzeb i zdolności. Jedną z aktywności Pracowni są bezglutenowe warsztaty kulinarne. Tu i Teraz znajduje się w Poznaniu, przy ul. Startowej 3.

Od niemal dekady prowadzimy w domu kuchnię bezglutenową. Doświadczamy ograniczeń i stawiamy czoła wyzwaniom, jakie niesie za sobą celiakia – mówi właściciel Tu i Teraz. – W naszej Pracowni organizujemy wydarzenia, które są bezpieczne dla osób z celiakią i na diecie bezglutenowej. Chcemy, aby szczególnie dzieci mogły czuć się swobodnie biorąc udział w warsztatach kulinarnych, przygotowując różnego rodzaju proste i bardziej złożone potrawy. W ten sposób nie tylko pomagamy rozwijać zdolności kulinarne i manualne, ale również tworzymy społeczność. Dzieci uczestniczące w spotkaniach widzą, że nie tylko one borykają się z trudnościami wynikającymi z diety. Uważam, że ma to ogromne znaczenie terapeutyczne – podkreśla Pan Marcin. – Dzieci doświadczają przynależności, zyskują większą świadomość dostępności produktów, dań i miejsc, które są otwarte na ich potrzeby i ograniczenia.

Formy warsztatów:

Dla dzieci – przy asyście prowadzącego, dzieci przygotowują dania w zależności od tematu warsztatu: pizza, gofry, pierogi itp. Rodzice mogą w tym czasie przy kawie i herbacie wymienić się doświadczeniami z innymi rodzicami. Jednocześnie są pewni, że produkty używane podczas warsztatów są bezpieczne, a prowadzący posiadają odpowiednią wiedzę.
Dla rodzin – dodatkowym aspektem jest umacnianie więzi rodzinnych. Po warsztatach wszyscy wspólnie jedzą przygotowane posiłki.
Dla dorosłych – osoby z celiakią czy cukrzycą w kameralnej grupie przygotowują wspólnie posiłek.
Oferta Pracowni jest wszechstronna i kompleksowa. Prowadzone są w niej zajęcia z elementami sensoplastycznymi z użyciem produktów wolnych od glutenu. Tu i Teraz oferuje również wsparcie psychologiczne, logopedyczne, arteterapeutyczne. Prowadzi też grupy wsparcia dla osób z cukrzycą oraz wiele innych form pomocy dzieciom i dorosłym. Ponadto promuje mindfulness.

https://celiakia.pl/pracownia-tu-i-tera ... z-glutenu/
ODPOWIEDZ