a'la gołąbki
Moderator: Moderatorzy
a'la gołąbki
Gołąbki inaczej.... szybsze w wykonaniu a równie smaczne
-0,5kg mięsa mielonego
-1/2 główki włoskiej kapusty
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 jajka
-1 torebka ryżu (1/2szkl)
-sól, pieprz
Wyrabiamy mięsko z jajkami i przyprawami - jak na kotlety.
Dodajemy surowy! ryż i na końcu drobno pokrojoną kapustę.
Formujemy kotlety i smażymy na patelni.
Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy rosołkiem lub np.sosikiem pomidorowym i ... do piekarnika na ok.godzinkę.
PYSZOTKA Zawsze robię z podwójnej porcji.
Plus taki, że z gołąbków tradycyjnych moi panowie zawsze kapuchę zdejmowali a z tych nie ma jak
Ładnie wtapia się w kotlecik, no i ten smaczek!
-0,5kg mięsa mielonego
-1/2 główki włoskiej kapusty
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 jajka
-1 torebka ryżu (1/2szkl)
-sól, pieprz
Wyrabiamy mięsko z jajkami i przyprawami - jak na kotlety.
Dodajemy surowy! ryż i na końcu drobno pokrojoną kapustę.
Formujemy kotlety i smażymy na patelni.
Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy rosołkiem lub np.sosikiem pomidorowym i ... do piekarnika na ok.godzinkę.
PYSZOTKA Zawsze robię z podwójnej porcji.
Plus taki, że z gołąbków tradycyjnych moi panowie zawsze kapuchę zdejmowali a z tych nie ma jak
Ładnie wtapia się w kotlecik, no i ten smaczek!
Ostatnio zmieniony pn 30 kwie, 2007 13:15 przez sisi, łącznie zmieniany 1 raz.
Martusia 04.10.2005r - wciąż diagnozowana...
- olcia13-61
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 70
- Rejestracja: ndz 04 wrz, 2005 19:49
- Lokalizacja: Gdańsk
Ja też robię gołąbki trochę zmodyfikowane.
do mięsa mielonego dodaję ryżu ugotowanego,przyprawy w/g uznania(dodaję pieprz,sól,trochę gałki muszkatałowej i imbiru).
Wcześniej kroję kapustę (wielkość dostosować można do własnego upodobania)i ją lekko podsmażam na oleju potem dodaję wody i duszę pod przykryciem dodaję kminku.
Trochę tej kapusty wykładam na blachę i przykrywam 1/2 mięsa mielonego,potem znowu trochę kapusty i znowu mięso mielome.Tak przygotowane mięso wkładam do piekarnika i piekę.Resztę kapusty dalej duszę.Pod koniec pieczenia na wierzch nakładam resztę kapusty.
Z wywaru po kapuście robię sos-dodaję sok pomidorowy i przyprawiam,zaciągam mąką ziemiaczaną.
Mięso kroję na kawałki i polewam sosem.Zapewniam,że smaczne
do mięsa mielonego dodaję ryżu ugotowanego,przyprawy w/g uznania(dodaję pieprz,sól,trochę gałki muszkatałowej i imbiru).
Wcześniej kroję kapustę (wielkość dostosować można do własnego upodobania)i ją lekko podsmażam na oleju potem dodaję wody i duszę pod przykryciem dodaję kminku.
Trochę tej kapusty wykładam na blachę i przykrywam 1/2 mięsa mielonego,potem znowu trochę kapusty i znowu mięso mielome.Tak przygotowane mięso wkładam do piekarnika i piekę.Resztę kapusty dalej duszę.Pod koniec pieczenia na wierzch nakładam resztę kapusty.
Z wywaru po kapuście robię sos-dodaję sok pomidorowy i przyprawiam,zaciągam mąką ziemiaczaną.
Mięso kroję na kawałki i polewam sosem.Zapewniam,że smaczne
Aleksandra
Olciu, a ja wczoraj myślałam, że Amerykę odkryłam
Zrobilam "tradycyjne" gołąbki, choć też zmodyfikowane "z lenistwa".
Natomast zostało mi sporo farszu i małe liście kapuchy - no to warstwami je poukładałam w żaroodpornym naczyniu, zalałam prezcierem pomidorowym "Podravki" (super są te przeciery, w kartonikach) i odrobiną oleju i upiekłam Dziś tylko zaleję sosem pomidorowym, żeby suche nie było, bo tego przecieru dałam tylko "do smaku". Czyli prawie jak Ty, nawet jeszcze mniej zabawy
A "moje" gołąbki robi się szybko -
1. mięsko mielone surowe + cebula + czosnek + ciut bułki czerstwej (oczywiście bg) - całość do maszynki, (czasami dodaję pieczarki albo paprykę - też do maszynki)
2. ryż (akurat dałam wczoraj kaszę gryczaną) taki "zalany wrzątkiem" (surowy w zasadzie) + jajko + przyprawy: majeranek (duuużo majeranku), pieprz, sól, jarzynka (Vegeta light bg i pikantna bg) - calość do zmielonego wcześniej mięska z "warzywami"
3. Kapusta włoska surowa - pierwsze liście daję na spód i brzegi szybkowara, w następne zawijam farsz - tak 2-3 łyżki na liść. Liście zawijam i spinam wykałaczkami. Ruloniki układam ciasno w szybkowarze, przykrywam liściem, zalewam wodą (do szybkowara tak z 0,5 litra, do zwykłego garnka więcej) i nastawiam.
Wczoraj były "na piecu" 30-35 min i dziś rano stwierdziłam, że ciut za długo - mogły być 25 min.
Z wywaru zrobię sos pomidorowy albo pieczarkowy, ale nawet bez sosu są pyyycha
Zrobilam "tradycyjne" gołąbki, choć też zmodyfikowane "z lenistwa".
Natomast zostało mi sporo farszu i małe liście kapuchy - no to warstwami je poukładałam w żaroodpornym naczyniu, zalałam prezcierem pomidorowym "Podravki" (super są te przeciery, w kartonikach) i odrobiną oleju i upiekłam Dziś tylko zaleję sosem pomidorowym, żeby suche nie było, bo tego przecieru dałam tylko "do smaku". Czyli prawie jak Ty, nawet jeszcze mniej zabawy
A "moje" gołąbki robi się szybko -
1. mięsko mielone surowe + cebula + czosnek + ciut bułki czerstwej (oczywiście bg) - całość do maszynki, (czasami dodaję pieczarki albo paprykę - też do maszynki)
2. ryż (akurat dałam wczoraj kaszę gryczaną) taki "zalany wrzątkiem" (surowy w zasadzie) + jajko + przyprawy: majeranek (duuużo majeranku), pieprz, sól, jarzynka (Vegeta light bg i pikantna bg) - calość do zmielonego wcześniej mięska z "warzywami"
3. Kapusta włoska surowa - pierwsze liście daję na spód i brzegi szybkowara, w następne zawijam farsz - tak 2-3 łyżki na liść. Liście zawijam i spinam wykałaczkami. Ruloniki układam ciasno w szybkowarze, przykrywam liściem, zalewam wodą (do szybkowara tak z 0,5 litra, do zwykłego garnka więcej) i nastawiam.
Wczoraj były "na piecu" 30-35 min i dziś rano stwierdziłam, że ciut za długo - mogły być 25 min.
Z wywaru zrobię sos pomidorowy albo pieczarkowy, ale nawet bez sosu są pyyycha
Nati mama Madzi '03, Maćka '05 i Mileny '13
Celiakia '07
Celiakia '07
- Katarzyna35
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 297
- Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
- Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy
Właśnie została mi 1/2 główki kapusty włoskiej , pierwsza 1/2 została zużyta na gołąbki z kaszą gryczaną a z drugiej połówki chyba zrobie wg powyższego przepisu sisi, bardzo mi się spodobał
Tylko zastanawiam się do czego ta mąka ziemiaczana chyba do wymieszania z mięsem
Tylko zastanawiam się do czego ta mąka ziemiaczana chyba do wymieszania z mięsem
Ostatnio zmieniony sob 27 lut, 2010 23:26 przez Katarzyna35, łącznie zmieniany 1 raz.
- Katarzyna35
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 297
- Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
- Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy
- Katarzyna35
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 297
- Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
- Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy
Gołąbki z kaszą gryczaną
Liście włoskiej kapusty przygotować jak na zwykłe gołąbki.
Farsz:
-cztery większe kartofle /zetrzeć na tartce jak na placki ziemiaczane/
-kasza gryczana ok 400 g , sucha nie gotowana /dodać do startych ziemniaków/
-sól, pieprz, majeranek /dodać do reszty/
-cebulka podsmażona na oleju /dodać do pozostałych składników/
Całość wymieszać, nakładać na liście kapuchy po 1 łyżce, nie nalezy nakładać zbyt dużo, będzie wrażenie jakby zawijało się sama kapustę ale tak ma być, bo podczas gotowania gołąbków kasza gryczana zwiększy swoją objętość i gołąbki będą dobrze wypełnione.
Do tego sosik pomidorowy wg. tradycyjnych gołąbków, albo (teraz przyszedl mi pomysł) taki jeszcze z dodatkiem pieczarek
Smacznego
Liście włoskiej kapusty przygotować jak na zwykłe gołąbki.
Farsz:
-cztery większe kartofle /zetrzeć na tartce jak na placki ziemiaczane/
-kasza gryczana ok 400 g , sucha nie gotowana /dodać do startych ziemniaków/
-sól, pieprz, majeranek /dodać do reszty/
-cebulka podsmażona na oleju /dodać do pozostałych składników/
Całość wymieszać, nakładać na liście kapuchy po 1 łyżce, nie nalezy nakładać zbyt dużo, będzie wrażenie jakby zawijało się sama kapustę ale tak ma być, bo podczas gotowania gołąbków kasza gryczana zwiększy swoją objętość i gołąbki będą dobrze wypełnione.
Do tego sosik pomidorowy wg. tradycyjnych gołąbków, albo (teraz przyszedl mi pomysł) taki jeszcze z dodatkiem pieczarek
Smacznego
- Katarzyna35
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 297
- Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
- Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy