Kotlety faszerowane (bez jajek, glutenu)
Autor: Monika Beck-Pietrzak
http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,5404 ... EPISY.html
Składniki:
- szeroki kawałek piersi z indyka
- szynka bez kości
- schab
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- 1 świeżej papryki albo kilka kawałków mrożonej
- 10-15 oliwek
- 2 łyżki fasolki szparagowej
- kilka plasterków żółtego sera
- kilka łyżek drobnej kaszki kukurydzianej
Sposób przyrządzania:
Mięso umyj i pokrój w plastry grubości 1,5 cm. Rozbij tłuczkiem jak najcieniej. Paprykę pokrój w drobną kostkę, fasolkę na 0,5-cm kawałki, oliwki na ćwiartki. Na połówce rozbitego kotleta połóż plasterek sera i nałóż resztę warzyw tak, żeby całość można było przykryć drugą połówką kotleta. Brzegi starannie zepnij wykałaczkami. Kotlet obtocz w kaszce kukurydzianej i smaż na oleju po obu stronach. Kotlety smażą się dosyć długo, bo są grube. Można je przez kilka minut smażyć pod przykryciem, pilnując, żeby się nie przypaliły. Jeżeli dziecko jest uczulone na większość warzyw, można do kotleta włożyć samą marchewkę.
Kotlety faszerowane (bez jajek, glutenu)
Moderator: Moderatorzy