Składniki:
ziarna grochu
bułka tarta bezglutenowa
mąka kukurydziana (sypiemy jej tyle, by z powstałej masy dało się formować kotlety)
jajko (w przypadku bardzo dużej ilości grochu oczywiście 2 i więcej jajek)
przyprawy (na przykład sól, pieprz, majeranek, kminek)
olej
ziarna grochu moczyć 12h. opłukać i gotować do miękkości. ugotowany groch odcedzić, dosypać mąki kukurydzianej, wbić jajko, przyprawić. całość zmiksować blenderem. formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej. usmażyć na oleju.
bardzo tania alternatywa dla kotletów mięsnych. smaczne na ciepło jak i na zimno, dlatego można je zabierać ze sobą na drugie śniadanie.
kotlety z grochu
Moderator: Moderatorzy
kotlety z grochu
http://akstheauthor.blogspot.com/ Nowy post o miejscach w autobusie, czyli co komu się należy. Zapraszam do dyskusji.
zapomniałam napisać o podsmażanej cebulce, którą warto dodać do grochu przed zmiksowaniem : )
http://akstheauthor.blogspot.com/ Nowy post o miejscach w autobusie, czyli co komu się należy. Zapraszam do dyskusji.
Re: kotlety z grochu
Nigdy nie jadłam, muszę spróbować.