Składniki:
1 duży kalafior
0,75 szklanki fasoli mung lub wybranej soczewicy (wedle uznania)
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 pomidory
zioła i przyprawy: suszony imbir, kurkuma, kumin (tj. kmin rzymski - nie mylić z kminkiem!), sól himalajska lub morska, ostra papryka, pęczek zielonej pietruszki
olej kokosowy nierafinowany
Przygotowanie:
Gotujemy do miękkości fasolę mung/soczewicę.
W woku lekko podduszamy (używając oleju kokosowego z odrobiną wody), a następnie podsmażamy kalafior aż będzie rumiany. W razie potrzeby podlewamy delikatnie wodą. Finalnie kalafior powinien być lekko twardawy i nieco zbrązowiony.
Po podsmażeniu przerzucamy wszystko do dużego garnka.
Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i rozdrobnić.
Na patelnię wrzucamy olej kokosowy, posiekaną cebulę oraz imbir. Szklimy cebulę, a po 2-3 minutach dorzucamy kurkumę, ostrą paprykę, kumin (bardzo niewiele gdyż nadaje bardzo charakterystycznego aromatu), pomidory i wodę.
Całość dusimy kilka minut, w razie potrzeby dolewając wodę.
Na koniec dodajemy ugotowaną wcześniej fasolę mung lub soczewicę.
Doprawiamy całość solą, łączymy z posiekaną pietruszką i uprzednio przygotowanym kalafiorem.
Tak powstałą potrawkę podajemy z kaszą lub ryżem (basmati najlepszy)
źródło:
http://agamasmaka.blogspot.com/2015/05/ ... yczny.html
Kalafior po indyjsku
Moderator: Moderatorzy