jaki automat polecacie??
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
- Posty: 8
- Rejestracja: pn 02 wrz, 2013 09:53
- Lokalizacja: Poznan
ehh i niestety nie kupiłam tego automatu z lidla. został bardzo szybko wykupiony.
http://akstheauthor.blogspot.com/ Nowy post o miejscach w autobusie, czyli co komu się należy. Zapraszam do dyskusji.
-
- Nowicjusz
- Posty: 48
- Rejestracja: śr 14 paź, 2009 21:55
- Lokalizacja: Dęblin
Pieczenie chleba
Można sobie świetnie radzić, bez automatu. Pieczenie chleba w piekarniku jest bardzo proste i szybkie. Ja też mam automat, ale już bardzo rzadko go używam, bo w piekarniku wychodzi bardzo dobry.
niestety w wynajmowanym mieszkaniu mam słaby piekarnik gazowy, w którym mięso nie chce się zagrzać, nie mówiąc już o pieczeniu czegokolwiek.
zakupiłam automat ALASKA BM2700. był taniutki, bo po niewielkim targowaniu się zapłaciłam 134,10 zł. dzisiaj go wypróbowałam. chleb wyszedł średni, ale nie sądzę, ze to wina automatu, ale kwestia doboru składników.
jedyny minus jaki zauważyłam to słabe mieszanie. po dodaniu ziaren na którymś z rzędu etapie mieszania (tak jak zaleca ulotka), nie zostały one wgniecione w chleb. jednakże moja siostra ma wysokiej jakości automat i ma podobny problem, więc wsypuje wszystkie składniki na początku, łącznie z dodatkami i wtedy jest ok. następnym razem ja też tak zrobię.
zakupiłam automat ALASKA BM2700. był taniutki, bo po niewielkim targowaniu się zapłaciłam 134,10 zł. dzisiaj go wypróbowałam. chleb wyszedł średni, ale nie sądzę, ze to wina automatu, ale kwestia doboru składników.
jedyny minus jaki zauważyłam to słabe mieszanie. po dodaniu ziaren na którymś z rzędu etapie mieszania (tak jak zaleca ulotka), nie zostały one wgniecione w chleb. jednakże moja siostra ma wysokiej jakości automat i ma podobny problem, więc wsypuje wszystkie składniki na początku, łącznie z dodatkami i wtedy jest ok. następnym razem ja też tak zrobię.
http://akstheauthor.blogspot.com/ Nowy post o miejscach w autobusie, czyli co komu się należy. Zapraszam do dyskusji.
karnila pisze:Widziałam dziś w tesco wypiekacz bm100. Zastanawiam się czy warto, skoro nie ma on funkcji pieczywa bezglutenowego, ale czytam że więcej osób korzysta z podstawowych funkcji. Myślicie, że warto czy lepiej dopłacić?
Ja właśnie kupiłem ten automat w Tesco, jest prosty w obsłudze, tylko że chleb mi w ogóle nie wyrasta pomimo dodania drożdży. Czy ktoś może podać przepis na chleb z automatu
Ostatnio zmieniony wt 10 wrz, 2013 16:44 przez Adrian, łącznie zmieniany 1 raz.
ja ostatnio piekłam chleb z koncentratu mąki krakowskiej balvitenu:
http://www.balviten.com/extra_koncentra ... nowej.html
zamiast oleju dałam masło, a zamiast wody-mleko. z ziaren dodałam len i sezam.
chlebek wyszedł cudowny, lepszego pieczywa bezglutenowego w życiu nie jadłam : ).
u mnie w wypiekaczu tryb bezglutenowy słabo miesza, więc ten chleb z przepisu powyżej wypiekłam na trybie BASIC do zwykłego, białego pieczywa. myślę, że ten tryb jest generalnie zbędny.
http://www.balviten.com/extra_koncentra ... nowej.html
zamiast oleju dałam masło, a zamiast wody-mleko. z ziaren dodałam len i sezam.
chlebek wyszedł cudowny, lepszego pieczywa bezglutenowego w życiu nie jadłam : ).
u mnie w wypiekaczu tryb bezglutenowy słabo miesza, więc ten chleb z przepisu powyżej wypiekłam na trybie BASIC do zwykłego, białego pieczywa. myślę, że ten tryb jest generalnie zbędny.
http://akstheauthor.blogspot.com/ Nowy post o miejscach w autobusie, czyli co komu się należy. Zapraszam do dyskusji.
Używasz do pieczenia chleba drożdży dr.oetkerabarbieri pisze:ja ostatnio piekłam chleb z koncentratu mąki krakowskiej balvitenu:
http://www.balviten.com/extra_koncentra ... nowej.html
zamiast oleju dałam masło, a zamiast wody-mleko. z ziaren dodałam len i sezam.
chlebek wyszedł cudowny, lepszego pieczywa bezglutenowego w życiu nie jadłam : ).
u mnie w wypiekaczu tryb bezglutenowy słabo miesza, więc ten chleb z przepisu powyżej wypiekłam na trybie BASIC do zwykłego, białego pieczywa. myślę, że ten tryb jest generalnie zbędny.
@ Adrian- jeśli używam suchych to dr. Oetkera, a świeże to różnych firm, zazwyczaj te z biedronki, nie wiem jaka to firma.
http://akstheauthor.blogspot.com/ Nowy post o miejscach w autobusie, czyli co komu się należy. Zapraszam do dyskusji.
Automat nadaje się świetnie do wyrabiania i wyrabiania ciasta, ale nie do pieczenia i najlepszą marką zawsze jest...najtańsza.
Ma za niską temperaturę, zbyt nierówno rozprowadzoną i co najważniejsze wszelkie piece uzywane w piekarstwie mają rwgulowaną wilgotnośc. W wersji z ppiekarnikiem (o ile nie mamy parowego) sprowadza się to do kilkutronego spryskania piekarnika zimną wodą w trakcie pieczenia oraz opedzelkowania wodą przed i po pieczeniu (choć rewelacyjnie sprawdza się białko) Róznica jest kolosalna w stosunku do "opiekacza" chlebowego.
A już róznica międzu chlebem na drożdzach a zakwasie...
Ale zakwas wprowadza nas w świat zakwasu 3-etapowego i może doprowadzić do niezapowiedzianych, częstych wizyt rodziny i znajomych Taki chleb jest nie do kupienia, ponieważ dziś się "nie opłaca" dwudniowe przygotowywanie chleba jaki niektórzy pamiętają z dzieciństwa. Ale i tak najważniejsze jest mąka, czy b/g czy normalna. Zakupy supermarketowej to zakup obowiązkowej chemii min. na wołka zbożowego. Rozwiązanie to własny młynek do zbóż lub młyny gospodarskie i dobre żródło nieprzemysłowego ziarna.
Ma za niską temperaturę, zbyt nierówno rozprowadzoną i co najważniejsze wszelkie piece uzywane w piekarstwie mają rwgulowaną wilgotnośc. W wersji z ppiekarnikiem (o ile nie mamy parowego) sprowadza się to do kilkutronego spryskania piekarnika zimną wodą w trakcie pieczenia oraz opedzelkowania wodą przed i po pieczeniu (choć rewelacyjnie sprawdza się białko) Róznica jest kolosalna w stosunku do "opiekacza" chlebowego.
A już róznica międzu chlebem na drożdzach a zakwasie...
Ale zakwas wprowadza nas w świat zakwasu 3-etapowego i może doprowadzić do niezapowiedzianych, częstych wizyt rodziny i znajomych Taki chleb jest nie do kupienia, ponieważ dziś się "nie opłaca" dwudniowe przygotowywanie chleba jaki niektórzy pamiętają z dzieciństwa. Ale i tak najważniejsze jest mąka, czy b/g czy normalna. Zakupy supermarketowej to zakup obowiązkowej chemii min. na wołka zbożowego. Rozwiązanie to własny młynek do zbóż lub młyny gospodarskie i dobre żródło nieprzemysłowego ziarna.
Ostatnio zmieniony pt 04 paź, 2013 02:24 przez Twolipan, łącznie zmieniany 1 raz.
A co sądzicie o tym: http://www.euro.com.pl/wypiekacze-chleb ... bhtml#opis
??
To jakaś nowość, podobno ma trzy programy bezglutenowe...
??
To jakaś nowość, podobno ma trzy programy bezglutenowe...