Składniki:
2,5 szklanki mąki gyczanej
2 szklanki wody (ciepła)
4 łyżki oleju kokosowego (lub innego, oleju z pestek winogron lub ryżowy)
8 g drożdży instant (1 opakowanie - jeśli wolicie chleb bardziej puszysty to dodajcie ze dwa gramy więcej drożdzy.)
2 łyżeczki miodu gryczanego
1/2 łyżeczki soli
szczypta kurkumy
nasiona słonecznika, nasiona dyni (lub dla odmiany żurawina + rodzynki)
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z drożdzami, solą i kurkumą.
Dodać olej, wodę, miód i wymieszać mikserem.
Dodać nasiona lub bakalie i wymieszać.
Ciasto przelać do formy.
Odstawić do wyrośnięcia na 15-30 min.
Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 200- 250 st.
Piec ok. 50 min.
źródło:
https://www.facebook.com/78581341153389 ... =1&fref=nf
Chleb gryczany na drożdżach
Moderator: Moderatorzy