Zrobilam wczoraj pierwszy raz bezglutenowe nalesniki. Na opakowaniu maki gryczanej ( LOWAN WHOLE FOODS z Australii ) znzlazlam przepis. Nalesniki sa smaczne, elastyczne, mozna je zwijac i nie lamia sie, nie pekaja.
1/2 kubka ( ok. 100 ml ) maki gryczanej
1/2 kubka skrobii kukurydzianej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 lyzka oleju
1 kubek ( ok. 220 ml lub 8oz.objetosciowych) mleka
Wszystko dokladnie wymieszac. Zostawic na 30 minut. Smazyc na oleju.
Smakowaly jak glutenowe. Juliusz (9 lat) byl zachwycony.
Nalesniki z maka gryczana
Moderator: Moderatorzy
Nalesniki z maki gryczanej( przepis z Norwegii)
300 ml/ 0,3 litra maki gryczanej
100ml/ 0,1 litra maki kukurydzianej lub z amarantusa
450-500 ml wody lub wody i jajek
sol
Wszystko wymieszac dokladnie i odstawic na godzine. Smazyc cienkie nalesniki. Podawac z dzemem lub cukrem.
Do ciasta mozna dodac przypraw wg uznania.
100ml/ 0,1 litra maki kukurydzianej lub z amarantusa
450-500 ml wody lub wody i jajek
sol
Wszystko wymieszac dokladnie i odstawic na godzine. Smazyc cienkie nalesniki. Podawac z dzemem lub cukrem.
Do ciasta mozna dodac przypraw wg uznania.