Nalesniki z maka gryczana

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
thh-polka
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 191
Rejestracja: czw 01 lut, 2007 08:46
Lokalizacja: Larvik, Norwegia

Nalesniki z maka gryczana

Post autor: thh-polka »

Zrobilam wczoraj pierwszy raz bezglutenowe nalesniki. Na opakowaniu maki gryczanej ( LOWAN WHOLE FOODS z Australii ) znzlazlam przepis. Nalesniki sa smaczne, elastyczne, mozna je zwijac i nie lamia sie, nie pekaja.

1/2 kubka ( ok. 100 ml ) maki gryczanej
1/2 kubka skrobii kukurydzianej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 lyzka oleju
1 kubek ( ok. 220 ml lub 8oz.objetosciowych) mleka

Wszystko dokladnie wymieszac. Zostawic na 30 minut. Smazyc na oleju.
Smakowaly jak glutenowe. Juliusz (9 lat) byl zachwycony.
Margot
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 33
Rejestracja: śr 08 cze, 2005 21:55
Lokalizacja: pomorza

Post autor: Margot »

to jest bardzo dobry przepis ,dzisiaj zrobiłam :)
thh-polka
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 191
Rejestracja: czw 01 lut, 2007 08:46
Lokalizacja: Larvik, Norwegia

Nalesniki z maki gryczanej( przepis z Norwegii)

Post autor: thh-polka »

300 ml/ 0,3 litra maki gryczanej
100ml/ 0,1 litra maki kukurydzianej lub z amarantusa
450-500 ml wody lub wody i jajek
sol

Wszystko wymieszac dokladnie i odstawic na godzine. Smazyc cienkie nalesniki. Podawac z dzemem lub cukrem.
Do ciasta mozna dodac przypraw wg uznania.
ODPOWIEDZ