Placki nie-ziemniaczane

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kawia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 78
Rejestracja: sob 11 kwie, 2009 18:25
Lokalizacja: Warszawa

Placki nie-ziemniaczane

Post autor: kawia »

Placki z marchewką

Ciasto z miksu Glutenexu pt. Mieszanka bg kukurydziano sojowa.
Proporcje jak na naleśniki zwykłe:

1 jajko
4 łyzki mąki (tu miksu)
woda gazowana - Ile przyjmie ciasto,
łyżka oleju,
duża szczypta soli
pół łyzeczki drożdży Oetkera suchych zwykłych

1 duża marchew utarta na drobnej tarce

Ciasto po wymieszaniu spręzynką odstawić, żeby wyrosło, na godzine lub dłużej, można np. wstawić do miski z goracą woda, bo drożdżom powinno byc ciepło.
Kiedy podwoi objętość dodać utartą marchewkę, zamieszać.

Smażyć nieduże placuszki (po 4 na patelnię), grubości ok. pół cm. Wyrastają! Po przewróceniu na drugą stronę można posypac żóltym serem i dosmazyć, żeby się ser na nich rozpuscił. Mozna dodac kminek, który się dobrze komponuje z marchewka, ale nie każdy lubi.

Dzisiaj jadłam je jako podstawę do klasycznego lecso.
Ostatnio zmieniony ndz 19 lip, 2009 21:29 przez kawia, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
kawia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 78
Rejestracja: sob 11 kwie, 2009 18:25
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: kawia »

Blinki z jagodami

150 ml. jogurtu albo zsiadłego mleka
1 jajko
4 łyzki miksu
łyżeczka cukru pudru
ćwierc łyżeczki sody albo BG proszku do pieczenia

moze byc zamiast miksu np. ciasto na biszkopt - wtedy bez cukru i spulchniaczy

garść umytych i osuszonych w miarę możliwości czarnych jagód / borówek kanadyjskich/ poziomek - wedle uznania

Rozrobic dośc gęste ciasto - nieco gęstsze niż na nalesniki, wylewać placuszki - po 4 na patelnię i na wylane ciasto posypywać jagody, tyle, żeby sie "wtopiły". Smażyc normalnie, z obydwu stron. Nie wiem dlaczego, ale ten sposób jest lepszy, niż domieszanie jegód do ciasta - może dlatego, że nie opadają na dno garnuszka i posypuje sie tyle owoców, ile się chce.

Przed podaniem posypac cukrem pudrem! :)
Obrazek
Awatar użytkownika
kawia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 78
Rejestracja: sob 11 kwie, 2009 18:25
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: kawia »

Placki z jabłkami inaczej Jabłka w cieście

2 jajka
kilka jabłek (dzisiaj - spady papierówek ;))
4 łyżki miksu, 2 łyżki maki ryżowej, 1 łyżka kukurydzianej
szklanka wody mineralnej gazowanej
3 łyżki mleka w proszku (niekoniecznie)
szczypta soli,
łyżka opleju do smazenia
cukier puder do posypania

Jabłka obrać, pokroić w małe kawałki, więc jabłka mogą byc jakiekolwiek. W wersji wykwintnej kroimy jabłka w poprzek, po wykrojeniu srodków, tak żeby powstały półkola lub koła jabłkowe.
Wymieszać sprężyną: wodę, mleko w proszku, jajka, mąke, sól. Ciasto ma mieć konsystencje gęstszą niż na naleśniki.
Wsypać do ciasta pokrojone jabłka, wymieszać.
Smazyc na rozgrzanym oleju placki - po trzy na patelnię, z obu stron, na złoty kolor, dosmażać pod przykryciem na wolniejszym ogniu, żeby jabłka zmiękły.
Do smazenia biorę zawsze na poczatku na patelnię 1 łyżkę oleju, a potem już nie trzeba.

Pyszne i na ciepło i na zimno!
Obrazek
Barbara M
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 100
Rejestracja: wt 02 cze, 2009 10:37
Lokalizacja: warszawa

Post autor: Barbara M »

To takie racuchy?!

Zrobię na pewno i napiszę jak poszło. <lala>
ODPOWIEDZ