Cielak
Moderator: Moderatorzy
Cielak
CIELAK
Ciasto:
3 jaja
2 szkl. mąki (bezglutenowej)
1 szkl. cukru
2 łyżki kakao
½ szkl. wody
¾ szkl. oliwy
1p cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
Do oleju dodać cukier i cukier waniliowy, całe jaja i wodę, zmiksować.
Następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, miksować do połączenia wszystkich składników.
Wlać na blaszkę.
Masa serowa:
2 kostki sera ok. 500g (ser z namalowaną na opakowaniu krówką, lub śmietankowy)
¾ szkl. cukru
1 budyń śmietankowy (bezglutenowy) lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
½ kostki margaryny
3 żółtka
3 białka (białka ubić na sztywną pianę)
1p cukru waniliowego
Ser i resztę składników wymieszać mikserem, na końcu dodać ubite na sztywno białka i delikatnie połączyć (już nie mieszać mikserem).
Masę serową wykładać łyżką na ciemne ciasto robiąc przerwy miedzy kleksami.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180stop. C przez 50-60 min.
Ostatnio zmieniony ndz 23 kwie, 2006 23:04 przez Agniesia, łącznie zmieniany 2 razy.