Wogóle nie czuć gryki, a przyprawy nadają świetny smak korzenny.
Składniki:
szklanka mąki gryczanej, 1 jajko, 1/3 szklanka cukru, 1,5 łyżeczki cynamon, 3/4 łyżeczki kardamon, 2 łyżki masła, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wszystkie składniki razem zagniatamy.
Możemy dodać orzechy, migdały, rodzynki, czekoladę lub jabłka suszone pokrojone w kostkę.
Chłodzimy przez godzinę. Wałkujemy na grubość około 0,5 centymetr i wykrawamy ciastka.
Piec ok 20 - 30 minut.
Ciastka gryczane
Moderator: Moderatorzy
Jak jeszcze nie wiedziałam, że nie wolno mi gryki zrobiłam sobie ciastka z tego przepisu
http://menubezglutenu.blogspot.com/2010 ... onowe.html
Na bazie płatków gryczanych były bardzo czujne, "paliła" mnie ta gryka. Może na mące są delikatniejsze, nie przekonam się już. W każdym razie były dobre w bardzo małej ilości
http://menubezglutenu.blogspot.com/2010 ... onowe.html
Na bazie płatków gryczanych były bardzo czujne, "paliła" mnie ta gryka. Może na mące są delikatniejsze, nie przekonam się już. W każdym razie były dobre w bardzo małej ilości
http://alergia-pokarmowa-u-doroslych.bloog.pl/
Inne silne alergeny: drożdże, czosnek, orzech laskowy, kukurydza, proso, mleko kozie, mleko owcze, siemię lniane, wanilia...
It's got to be perfect...
Inne silne alergeny: drożdże, czosnek, orzech laskowy, kukurydza, proso, mleko kozie, mleko owcze, siemię lniane, wanilia...
It's got to be perfect...