Naleśniki (w każdej postaci)
Moderator: Moderatorzy
Re: Naleśniki (w każdej postaci)
Próbowałam zrobić te naleśniki z jaglanką i quinoa i nie udały mi się Wyszedł jeden wielki klejący się glut, bulgoczący na patelni. Nie wiem, co poszło nie tak. Na szczęście placki jaglane wg Matki Smakoterapii uratowały mi obiad
Re: Naleśniki (w każdej postaci)
To taka ironia losu, ze na diecie bezglutenowej tyle glutów wychodziPajacynka pisze:Wyszedł jeden wielki klejący się glut
- helenae1
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 53
- Rejestracja: pn 26 sty, 2015 11:34
- Lokalizacja: Bolesławiec / Wrocław
Re: Naleśniki (w każdej postaci)
Wypadałoby dodać, że naleśniki nie muszą być na słodko
Ulubiona szybka przekąska "obiadowa" moich dzieci to
naleśniki bezglutenowe, w które zawinięta jest parówka i plaster sera,
a potem wszystko podgrzane przez pół minuty w mikrofalówce.
Niestety, naleśniki bezglutenowe mają to do siebie, ze są dobre tylko niedługo po usmażeniu.
Na drugi dzień już mogą się łamać
To doświadczenie z próby zrobienia krokietów - zawijać od razu po usmażeniu
Ja używam parówek bezglutenowych z indyka firmy Indykpol,
ale są jeszcze kurczakowe z Drobimexu
Ulubiona szybka przekąska "obiadowa" moich dzieci to
naleśniki bezglutenowe, w które zawinięta jest parówka i plaster sera,
a potem wszystko podgrzane przez pół minuty w mikrofalówce.
Niestety, naleśniki bezglutenowe mają to do siebie, ze są dobre tylko niedługo po usmażeniu.
Na drugi dzień już mogą się łamać
To doświadczenie z próby zrobienia krokietów - zawijać od razu po usmażeniu
Ja używam parówek bezglutenowych z indyka firmy Indykpol,
ale są jeszcze kurczakowe z Drobimexu
Re: Naleśniki (w każdej postaci)
Jesienną aurę i dynie również można wykorzystać do zrobienia pysznych naleśników z musem dyniowym!
Przygotuj:
1 szklanka mąki gryczanej Incola
1 szklanka mąki ryżowej Incola
1/4 – 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2,5 szklanki płynnego mleczka kokosowego
olej do smażenia i woda
dynia
Wszystkie składniki sypkie mieszamy razem, a następnie dodajemy mleczko kokosowe. Mieszaninę można rozcieńczyć wodą wedle preferencji. tak przygotowane ciasto smażymy na oleju jak zwykłe naleśniki, aż do delikatnego zarumienienia.
Do przygotowania musu będzie potrzebna brytfanka do pieczenia, ostry nóż i dynia.
Dynię kroimy na mniejsze kawałki mieszczące się w przygotowanej brytfance. Usuwamy z nich twarde włókna, a także pestki. Tak przygotowaną dynię moczymy kilka minut w wodzie i przekładamy do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia, skórką do dołu. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C przez 40-50 minut, aby dynia zmiękła. Po wyciągnięciu jej z piekarnika możemy dynię pokroić w kosteczkę i zmiksować (w przypadku miękkiej skórki) lub zeskrobać sam miąższ i blendować do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowany mus można od razu nałożyć na naleśniki lub zaserwować z ulubionymi przyprawami i dodatkami.
Smacznego
Przygotuj:
1 szklanka mąki gryczanej Incola
1 szklanka mąki ryżowej Incola
1/4 – 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2,5 szklanki płynnego mleczka kokosowego
olej do smażenia i woda
dynia
Wszystkie składniki sypkie mieszamy razem, a następnie dodajemy mleczko kokosowe. Mieszaninę można rozcieńczyć wodą wedle preferencji. tak przygotowane ciasto smażymy na oleju jak zwykłe naleśniki, aż do delikatnego zarumienienia.
Do przygotowania musu będzie potrzebna brytfanka do pieczenia, ostry nóż i dynia.
Dynię kroimy na mniejsze kawałki mieszczące się w przygotowanej brytfance. Usuwamy z nich twarde włókna, a także pestki. Tak przygotowaną dynię moczymy kilka minut w wodzie i przekładamy do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia, skórką do dołu. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C przez 40-50 minut, aby dynia zmiękła. Po wyciągnięciu jej z piekarnika możemy dynię pokroić w kosteczkę i zmiksować (w przypadku miękkiej skórki) lub zeskrobać sam miąższ i blendować do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowany mus można od razu nałożyć na naleśniki lub zaserwować z ulubionymi przyprawami i dodatkami.
Smacznego
Re: Naleśniki (w każdej postaci)
Na weekend polecamy przepis, dzięki któremu przygotujecie pyszny posiłek dla całej rodziny.
Składniki na naleśniki:
- 330 g mąki ryżowej
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 120 g gęstego jogurtu naturalnego
- 350 ml mleka
- 30 g cukru trzcinowego
- 4 łyżki oleju kokosowego lub innego roślinnego
- ulubione owoce, dżemy, miód
Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę. Żółtka umieścić w misce, dodać cukier, zmiksować na jasną masę, następnie dodać jogurt i mleko, zmiksować na wolnych obrotach. Kiedy wszystkie składniki się połączą, dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę oraz olej. Masa powinna być dość gęsta. Do miski z ciastem dodać łyżkę piany z białek, delikatnie ją wymieszać, a następnie dodać pozostałą część białek i również bardzo delikatnie wymieszać, najlepiej łopatką lub dużą łyżką. Rozgrzać patelnię do smażenia naleśników, na patelnię nalać odrobinę oleju i rozetrzeć go ręcznikiem papierowym po całej powierzchni patelni. Ciasto nakładać łyżką, wystarczy wylać ciasto w odpowiedniej ilości, a samo się rozpłynie, a następnie smażymy na średnim ogniu do momentu, kiedy zobaczymy na powierzchni placków pęcherzyki – jest to znak, że trzeba przewrócić je na drugą stronę. Naleśniki podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Składniki na naleśniki:
- 330 g mąki ryżowej
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 120 g gęstego jogurtu naturalnego
- 350 ml mleka
- 30 g cukru trzcinowego
- 4 łyżki oleju kokosowego lub innego roślinnego
- ulubione owoce, dżemy, miód
Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę. Żółtka umieścić w misce, dodać cukier, zmiksować na jasną masę, następnie dodać jogurt i mleko, zmiksować na wolnych obrotach. Kiedy wszystkie składniki się połączą, dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę oraz olej. Masa powinna być dość gęsta. Do miski z ciastem dodać łyżkę piany z białek, delikatnie ją wymieszać, a następnie dodać pozostałą część białek i również bardzo delikatnie wymieszać, najlepiej łopatką lub dużą łyżką. Rozgrzać patelnię do smażenia naleśników, na patelnię nalać odrobinę oleju i rozetrzeć go ręcznikiem papierowym po całej powierzchni patelni. Ciasto nakładać łyżką, wystarczy wylać ciasto w odpowiedniej ilości, a samo się rozpłynie, a następnie smażymy na średnim ogniu do momentu, kiedy zobaczymy na powierzchni placków pęcherzyki – jest to znak, że trzeba przewrócić je na drugą stronę. Naleśniki podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
- helenae1
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 53
- Rejestracja: pn 26 sty, 2015 11:34
- Lokalizacja: Bolesławiec / Wrocław
Re: Naleśniki (w każdej postaci)
Ja dla mojego 2-letniego synka, który jest na diecie bezglutenowej, bez mleka, jajek kurzych i innych rzeczy... robię naleśniki z jego mieszanki Bebilon Pepti2. Do tego miks bezglutenowy, wymieszany ze skrobią ziemniaczaną, mąką kukurydzianą i gryczaną. Do tej pory robiłam bez jajek w ogóle i były słabe w smaku, ale ostatnio udało mi się zapoznać małego z jajkiem przepiórki i wygląda to dobrze :-). Z jajek przepiórki można naprawdę zrobić wszystko. Spytaj lekarza czy możesz spróbować...