Zapiekanka ryżowa z kurczakiem

Wszystko o dozwolonych makaronach i pysznych ryżach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem

Postprzez calo » Śr 22 lut, 2006 13:29

Pierś z kurczaka (moze byc podwojna) i 2 cebulki pokrojone w kostke podsmazyc
30 dkg pieczarek i 2 papryki pokroic, podsmazyc
ugotowac 1 i 1/2 szklanki ryzu na sypko
wymieszac zimny ryz z cala smietana, pieprzem i sola, dodac kurczaka z cebula, papryke i pieczarki i wymieszac
przelozyc do naczynia zaroodpornego, na wierzch wsypac puszke kukurydzy i ja tak powciskac zeby sie nie zesuszyla. Posypac startym zoltym serem
piec 20-30 minut w 170 stopniach, przed koncem mozna odkryc naczynie zeby sie serek przyrumienil :D

Smacznego!
Avatar użytkownika
calo
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 18
Dołączył(a): Śr 28 gru, 2005 20:29
Lokalizacja: Dabrowa Gornicza

Postprzez dmx » Pt 03 mar, 2006 17:44

a ile tej śmietany? (i jakiej?)
Avatar użytkownika
dmx
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 165
Dołączył(a): Wt 14 wrz, 2004 13:15

Postprzez Patka » Pn 18 wrz, 2006 00:15

ech ta śmietana i ser i juz nie mogę ...
Avatar użytkownika
Patka
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 530
Dołączył(a): N 28 lis, 2004 18:31
Lokalizacja: Toruń

Postprzez krystna » N 06 kwi, 2008 14:52

Skrzydełka lub filety z piersi kurczaka na ryżu.
1 kg skrzydełek lub dwa filety z piersi kurczaka
1 ząbek czosnku
5 woreczków ryżu może być Parboiled firmy Sonko
2 cebule
przyprawy:oregano, estragon, bazylia, tymianek, słodka papryka, sól, pieprz
2 łyżki oleju
6 szklanek wody
1 kostka masła
6 łyżeczek keczupu
1/Mięso myjemy i osuszamy
Przyprawy wsypujemy do miski:2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 zmiażdżony ząbek czosnku, pół łyżeczki pieprzu, sól plus resztę przypraw do smaku. następnie 2 łyżki oleju i 6 szklanek wody.wszystko dokładnie mieszamy, wkładamy do zalewy mięso na 2 godziny.
2/Surowy ryż wsypujemy na blachę, na wierzch układamy pokrojoną w plastry cebulę a następnie mięso wyjęte z zalewy.
3/Wykonujemy sos.
Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, dodajemy uprzednio przygotowaną zalewę i 6 łyżeczek keczupu. Dokładnie mieszamy.
4/ Na blachę wlewamy sos i wkładamy ją do nagrzanego(ok.200 stopni Celcjusza) piekarnika. pieczemy około 1 godz. i 20 min.
Naprawdę wspaniale pachnie i jeszcze lepij smakuje.
Smacznego.
Obrazek

Gazeta Internetowa "Małpia Gazeta" - Serwujemy bardzo dobre wiadomości!
krystna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 449
Dołączył(a): So 09 kwi, 2005 14:45
Lokalizacja: Nakło nad Notecią

Postprzez kinga » Pn 07 kwi, 2008 09:41

Ta zapiekanka wygląda smakowicie,
coś czuję,że dzisiaj ją zrobię :)
kinga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 490
Dołączył(a): Pn 14 mar, 2005 12:30
Lokalizacja: Warszawa


Powrót do Makarony i ryże

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość