SPAGHETTI A`LA CARBONARA

Wszystko o dozwolonych makaronach i pysznych ryżach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

SPAGHETTI A`LA CARBONARA

Postprzez vixi » Wt 20 cze, 2006 14:39

SPAGHETTI A`LA CARBONARA

składniki:

- 200g makaronu (nie musi być spaghetti)
- 75g szynki
- 65g oliwy
- 75g pieczarek
- 125g pomidorów
- 2-3 jajka
- 40g śmietany
- sól
- pieprz
- 60g sera żółtego.

wykonanie:

Jeśli chodzi o ilość składników to ja robię na tak zwane oko ale podaję przepis wyjściowy od mojej kuzynki - która z racji zawodowego kucharzenia nawet jajka podaje w gramach ale tego wam oszczędziłam. Więc robimy tak: szynkę kroimy i podsmażamy, dodajemy pieczarki i pomidory pokrojone w kostkę. Dusimy to na wolnym ogniu. Mieszamy jaja ze śmietaną i dodajemy sól, pieprz juz nie gotując i na koniec mieszamy z żółtym serem - lub posypujemy na wierzch jak kto woli. Makaron do wyboru.

SMACZNEGO
Ostatnio edytowano Wt 20 cze, 2006 14:41 przez vixi, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 834
Dołączył(a): Wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Postprzez Ana » Wt 20 cze, 2006 14:56

Vixi nam się rozbrykała dziś kulinarnie :D
Jest miłość wariatka egoistka gapa
Avatar użytkownika
Ana
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 179
Dołączył(a): Cz 18 maja, 2006 14:25
Lokalizacja: Stargard Szczeciński

Postprzez vixi » Wt 20 cze, 2006 16:59

wiesz w piątek mam obronę :P i robię wszystko żeby nie zwariować i nie uczyć się bo dymi mi się z czaszki...troszkę mnie strach obleciał więc zajęłam się przepisami :D
Avatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 834
Dołączył(a): Wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Postprzez Agniesia » Wt 20 cze, 2006 17:03

O nie nie vixi to nie jest przepis na spaghetti a`la carbonara.
Nie powinno w nim być pomidorów, pieczarek.
Szynk, śmietana, ser żółty to się zgadza :) Ewentualnie zamiast szynki może być boczek.

Szynkę/boczek pokroić w kostkę, podsmażyć dodać drobno pokrojoną cebulę. Gdy zacznie się rumienić, dodać masło, śmietanę i rozmieszane żółtka z serem. Gotować na małym ogniu mieszając, aż sos zgęstnieje, dodać sól i pieprz do smaku, już nie gotować. Makaron odcedzić, wymieszać z sosem. Podawać posypany zielenina.
Obrazek
Avatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 896
Dołączył(a): Pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez vixi » Cz 29 cze, 2006 21:08

to jest modyfikacja do podstawowej bazy - nie każda carbonara jest taka sama. W niektórych regionach używa się różnych dodatków.
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
Avatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 834
Dołączył(a): Wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Postprzez kabran » Cz 29 cze, 2006 21:43

vixi napisał(a):nie każda carbonara jest taka sama.
Jak nie jest taka sama, to już nie nazywa się carbonara. Nazwa (nie tylko w tym przypadku) bardzo dokładnie określa, co się w daniu znajduje. I (sorry, Winnetu) nie ma tam miejsca ani na pieczarki, ani na pomidory. Co nie zmienia faktu, że "carbonara" a`la Vixi brzmi bardzo apetycznie :D
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Avatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1846
Dołączył(a): So 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Re: SPAGHETTI A`LA CARBONARA

Postprzez helenae1 » Pn 02 mar, 2015 16:13

W sumie racja. Carbonara to jajka i boczek głównie (stąd ten "węgiel" w nazwie :D ).
Ale rzeczywiście przepis brzmi apetycznie. Spróbuję...
niekoniecznie na dzień przed obroną ;)
Avatar użytkownika
helenae1
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 53
Dołączył(a): Pn 26 sty, 2015 12:34
Lokalizacja: Bolesławiec / Wrocław


Powrót do Makarony i ryże

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość