Makaron

Wszystko o dozwolonych makaronach i pysznych ryżach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Makaron

Postprzez mr.kwiatek » Cz 18 paź, 2007 10:18

Zna ktoś może jakiś przepis na makaron? Najlepiej żeby głównym składnikiem była mąka ryżowa albo kukurydziana - szukam alternatywy dla super drogich makaronów takich ja Schaer z których część jest tak naprawde naturalnie bezglutenowa - np pene (mąka ryżowa, kukurydziana i ekstrakt grochu).
Avatar użytkownika
mr.kwiatek
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 142
Dołączył(a): Pt 19 sty, 2007 00:54
Lokalizacja: Opole/Wrocław

Postprzez BuenaDzidzia » Pn 22 paź, 2007 01:19

Witam, wrzuć w google"przepis na makaron bezglutenowy",natychmiast wyskoczy ci strona poradnikzdrowie.pl i juz na pierwszy rzut oka spostrzeżesz przepis na interesujący cię makaron.Notabene-jeszcze nie wyprobowałam przepisu-ale jesli wyjdzie ci faaajny daj znać proszę. Smaacznego :) .
Pozdr, BuenaDzidzia
Miłośnicy kuchni i przyrody łączcie się
BuenaDzidzia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 86
Dołączył(a): Cz 12 lip, 2007 22:49
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Magdalaena » Pn 22 paź, 2007 07:38

Znalazłam ten przepis i średnio mi się podoba.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/ ... 7_3666.htm
Domowy makaron bezglutenowy
* szklanka mąki kukurydzianej,
* pół szklanki mąki ziemniaczanej,
* łyżeczka oleju,
* jajko,
* ciepła woda.
Wszystkie składniki oprócz wody umieszczamy w misce i mieszamy. Zagniatamy, dodając pomalutku wody. Dolewamy jej tyle, żeby ciasto było miękkie, ale nie kleiło się do rąk.
Ciasto z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej kruszy się, więc trudno je rozwałkować. Nadaje się najlepiej na łazanki i makaron do zupy. Wtedy robimy wałeczek grubości 2 cm i kroimy nożem cienkie plasterki grubości 1 mm. Gotujemy w małej ilości dość mocno osolonej wody, bo mąka kukurydziana jest słodka. Gotować trzeba małymi partiami po 3-4 minuty, delikatnie mieszając, by kluski się nie sklejały.


Próbowałam już piec z mąki kukurydzianej, wiem, że jest strasznie krucha i mam wrażenie, że nawet łazanki będą problemem. Konieczny byłby sprytny dodatek czegoś klejącego, co zastąpi gluten.
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Avatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1373
Dołączył(a): Pt 02 sty, 2004 14:28
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez kabran » Pn 22 paź, 2007 08:25

To już łatwiej chyba zrobić kluski kładzione. Ja robię z mixu uniwersalnego + 2 jajka. Mąki używam tyle ile "wchodzi" (to zależy od wielkości jajek). I kiedyś znalazłam fajny sposób na "kładzenie" klusek - ciasto (gęste) trzeba wyłożyć na deseczkę - ja używam szklanej, takiej do krojenia - i nad gotującą wodą odkraiwać kluseczki. Idzie to szybko, kluseczki są jednakowej wielkości. I to wszystko. IMHO takie kładzione są lepsze od kupnych, poza tym nadają się do odgrzania na drugi dzień.
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Avatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1846
Dołączył(a): So 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Postprzez banitka » Pt 01 lut, 2013 12:28

Kochani potrzebuję przepis na makaron bezglutenowy i bezjajeczny bo u nas jest uczulenie również na jajka
banitka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 5
Dołączył(a): Pt 01 lut, 2013 12:12
Lokalizacja: Ruda Śląska

Postprzez elzak3 » So 09 mar, 2013 23:44

Chcesz robić czy kupić gotowy? Ja polecam ryżowy Tao-tao. Zalewasz wrzątkiem osolonym i za parę minut masz makaron. Uzywałam go w daniach na słodko i na słono.
elzak3
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 89
Dołączył(a): N 02 gru, 2012 10:08
Lokalizacja: Kraków

Postprzez czekoladka » Pt 13 wrz, 2013 13:00

Ja także go kupuję, jest bardzo dobry :)
Różnego rodzaju rolki i buty w atrakcyjnych cenach - http://www.sportxtreme.pl/
czekoladka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 5
Dołączył(a): Pt 13 wrz, 2013 08:54
Lokalizacja: Zielona Góra

Postprzez uniaczek » Wt 17 wrz, 2013 17:16

Sam Mills to najlepszy smakowo makaron bezglutenowy :) Jest tani i smakuje nawet glutenowej córce. Spróbujcie makaronu "kaczuszki" np. do zupy - wesoło wygląda i nie rozpada się
Avatar użytkownika
uniaczek
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 499
Dołączył(a): So 19 sty, 2013 18:25
Lokalizacja: Gniezno

Postprzez gorzkie_kakao » Pt 27 wrz, 2013 14:03

Ja do tej pory kupowałam ryżowy, ale wypróbuję ten z Sam Mills :)
Najlepsze fototapety na meble i obrazy - http://www.obrazoteka.pl/
gorzkie_kakao
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 4
Dołączył(a): Pt 27 wrz, 2013 10:57
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój

Postprzez AndziaMamusia » Pt 27 wrz, 2013 14:19

Zgadzam się, u mnie makaron SamMils jedzą wszyscy - bardzo dobry, my kupujemy literki ;)
AndziaMamusia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 364
Dołączył(a): Pn 12 sie, 2013 11:49
Lokalizacja: Żywiec

Postprzez kaczmi » Pt 27 wrz, 2013 14:30

Kukurydziany z Lidla tez jest bardzo dobry, niestety, pojawia się tylko od czasu do czasu
kaczmi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 302
Dołączył(a): Pn 10 cze, 2013 14:56
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Adrian » Pt 27 wrz, 2013 15:59

Najlepszy jest spagettii Schara.
Adrian
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1058
Dołączył(a): Pn 13 sie, 2012 21:20
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez alva_alva » So 28 wrz, 2013 07:55

kaczmi napisał(a):Kukurydziany z Lidla tez jest bardzo dobry, niestety, pojawia się tylko od czasu do czasu


Kaczmi, a gdzie on leży? Z glutenowymi makaronami?
Avatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 2185
Dołączył(a): Cz 12 sty, 2012 15:37

Postprzez kaczmi » N 29 wrz, 2013 12:30

Zazwyczaj jest na tych środkowych regałach między owocami a lodówkami, czyli przy obecnych lub poprzednich stoiskach promocyjnych, są w charakterystycznych pomarańczowych opakowaniach z wizerunkiem kukurydzy. Ostatnio był znacznie tańszy, niż sugerowana cena, gdyż po 2,99zł, zrobiłem niezły zapas ;)

http://fanlidla.pl/gazetka/2013.06.17.t ... zglutenowy
kaczmi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 302
Dołączył(a): Pn 10 cze, 2013 14:56
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Ughj » Wt 01 paź, 2013 10:09

Właśnie dowiedziałam się,że jestem uczulona na pszenice ,gluten, ryż i owies i jajka. Praktycznie wszytskie produkty bezglutenowe które widziałam w sklepie idą w odstawke. Czy wie ktoś jak można zrobić makaron lub jakieś kluski majac do dyspozycji mąke kukurydzianą i ziemniaczaną?
Ughj
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 2
Dołączył(a): Wt 01 paź, 2013 10:04
Lokalizacja: Słupsk

Następna strona

Powrót do Makarony i ryże

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość