Racuszki ryżowe

Wszystko o dozwolonych makaronach i pysznych ryżach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Racuszki ryżowe

Postprzez madllene » Śr 26 mar, 2008 12:04

(przepis pochodzi z książki "dieta bezglutenowa" Ewy Lange)
25 dag ryżu (ja użyłam płatki ryżowe)
250ml mleka
1,5 łyżki cukru
2 łyżki masła
2-3 jajka
sól, olej do smażenia
Rozkleić ryż, gotując na mleku do miękkości. Po wystygnięciu dodać żółtka, cukier, masło i sól. Utrzeć na gładką masę. Ubić pianę z białek i delikatnie mieszając-połączyć z masą. Smażyć niewielkie placuszki, podawać z konfiturami lub śmietanką lub jogurtem.
Są pyszne :)

(jeszcze jeden podobny przepis z tej samej książki)
RACUCHY KUKURYDZIANE
20dag kaszki kukurydzianej
3-4łyżki masła
3łyżki cukru
4jajka
600ml mleka
olej do smażenia
Kaszkę zagotować mlekiem, cukrem i masłem, stale mieszając. Ostudzić, wymieszać z żółtkami. Ubić pianę z białek, dodać do masy, wymieszać. Smażyć racuchy na patelni na rozgrzanym tłuszczu i podawać z musem owocowym lub jogurtem.
Ostatnio edytowano Śr 26 mar, 2008 12:14 przez madllene, łącznie edytowano 2 razy
Życie pędzi jak karetka.....
madllene
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 15
Dołączył(a): So 01 mar, 2008 15:21
Lokalizacja: Kunin

Postprzez mama Krzysia » Wt 26 sie, 2008 20:18

PRZEPIS NA PYSZNE RACUSZKI RYŻOWE 1/2 kg ryżu 4 jajka 300g mąki-ja użyłam mixu mąki krakowskiej z Balvitenu 100ml mleka 150g cukru 15g proszku do pieczenia cukier waniliowy,szczypta soli Ryż gotujemy i mieszamy z żółtkami,cukrem,cukrem waniliowym,mlekiem i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Białka ubijamy na sztywną piane i delikatnie mieszamy z masą ryżową,dodajemy sól i na gorącym oleju smażymy placuszki ŻYCZĘ SMACZNEGO ;)
Avatar użytkownika
mama Krzysia
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 121
Dołączył(a): Pn 14 maja, 2007 16:32
Lokalizacja: Wschowa

Postprzez Angy » N 19 kwi, 2009 22:12

robiłam wg przepisu madllene ale dodałam wiórki kokosowe i wyszły pyszne:)
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną- jedynie dawka decyduje o tym. - Paracelsus
Avatar użytkownika
Angy
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 55
Dołączył(a): Śr 08 kwi, 2009 17:40
Lokalizacja: bydgoszcz

Postprzez pawlonik » N 27 wrz, 2009 09:36

A czy można mleko zastąpić wodą????
typ IIIA wg MARSH'A / krew A RH+
[you] :)

Obrazek
pawlonik
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 35
Dołączył(a): Śr 13 maja, 2009 20:07
Lokalizacja: Dzierżoniów

Postprzez Tomkus » N 27 wrz, 2009 10:35

Można by spróbować wymieszać mleko z wodą mineralną, z tym, że mleko w mniejszej ilości, a wodę w większej.
Z samą tylko wodą nie próbowałem ;)
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
Avatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 615
Dołączył(a): Pn 08 gru, 2008 13:38
Lokalizacja: Małopolska

Postprzez pawlonik » N 27 wrz, 2009 10:48

Dzieki za odp.mam w domu dziecko uczulone mi.na bialka mleka dlatego pytam ;)
typ IIIA wg MARSH'A / krew A RH+
[you] :)

Obrazek
pawlonik
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 35
Dołączył(a): Śr 13 maja, 2009 20:07
Lokalizacja: Dzierżoniów


Powrót do Makarony i ryże

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość