ryz z jajkami...?

Wszystko o dozwolonych makaronach i pysznych ryżach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ryz z jajkami...?

Postprzez manu666 » Wt 03 lut, 2009 11:23

Sluchajcie, ostatnio wpadlem na pomysl zeby ugotowac ryz, wrzucic go pozniej na patelnie, podsmazyc, wbij kilka jajek, dorzucic szyneczki, posolic oczywiscie, doprawic przyprawami do smaku....iiiii wlasnie, czegos mi w tym daniu brakuje...jest to tylko inwencja tworcza, smakuje mi to, lecz cos jeszcze bym dodal, tylko kurcze brakuje jakiegos złotego skladnika, nie wiem moze papryka czy pomidor:| co byscie proponowali zeby to ulepszyc? a i jeszcze jedno pytanko, jak robia w chinskiej restauracji taki ryz z jajkiem?
Dlaczego widzimy tylko źdźbło w naszym oku, a nie dostrzegamy gór, pól i gaju oliwnego??

Obrazek
Avatar użytkownika
manu666
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 213
Dołączył(a): Cz 21 wrz, 2006 16:22
Lokalizacja: Częstochowa

Postprzez Agniesia » Wt 03 lut, 2009 21:31

Może dodać szczypiorek albo ser żółty, śmietany albo pomidorów co kto lubi.
Jeśli ma być taki jak w chińskiej restauracji (nigdy nie jadłam) ale myślę, że dodają sos sojowy.
Obrazek
Avatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 896
Dołączył(a): Pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Zyciebezpiwa » Wt 17 lut, 2009 10:25

Siemak

Słuchajcie, ja robie podobnie ale mam swój unikalny przepisik....

Otóż najpierw gotuję ryż ale tak lekko żeby był lekko twardawy (tak z 10min.)
Osobno podsmażam jakoweś mięsko, najlepiej na masełku. Do mięska dodaję duuuużo warzyw (coś ala zwykła włoszczyzna)-smażę dalej...przyprawiając lekko solą i pieprzem oraz (najważniejsze!!!) dużo oregano! Na koniec dodaję ryż i samże jeszcze z 15 minutek co jakiś czas mieszając! No z tym jajkiem to różnie...dodawałem na koniec i było dobre ale w większości robię bez jaja!

P.S. Ważne ( przynajmniej tak mi się zdaje ) żeby nie dodawać innych przypraw aczkolwiek hulaj dusza piekła nie ma, jak kto lubi. Chodzi mi o to że kombinowałem już chyba ze wszystkim i na wszystkie sposoby ale w takiej prostej postaci jest najlepsze....

Pozdrawiam... :D
Zyciebezpiwa
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 3
Dołączył(a): N 15 lut, 2009 16:19
Lokalizacja: Z beczki PIWA

Postprzez Kasinka » Wt 17 lut, 2009 15:21

Do ugotowanego ryżu wrzucam mięsko (idyk albo kurak z rosołu na kawałki, albo szynka w kostkę), do tego groszek z puszki, czasem papryka czerwona dla wyglądu i smaku :) i wtedy wrzucam jajo jedno albo dwa... sól pieprz wg mnie wystarczy :)
Gdzieś jeszcze widziałam taką wersję ryż, groszek, pieczarki (podsmażone wcześniej) do tego jajo i zapieczone :)
Obrazek
Avatar użytkownika
Kasinka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 288
Dołączył(a): Wt 21 sie, 2007 22:36
Lokalizacja: Piaseczno


Powrót do Makarony i ryże

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość