oryginalne risotto

Wszystko o dozwolonych makaronach i pysznych ryżach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

oryginalne risotto

Postprzez Barbara M » Pt 03 lip, 2009 15:49

Od jakiegoś czasu przygotowuję super risotto. Jestwm nim zachwycona.
Składniki:
Ryż do risotto aborio ok 1szkl.
jedna cebulka
kilka grzybów, mogą by suszone
pół lirta bulionu
pół szkl. białego wina
pół czerwonej papryki,
pół małęj cukini lub kilka szparagów
trochę oliwy do smażenia
trochę masła lub parmezanu
sół, pieprz

Wykonanie jest proste ale zajmuje ok 20 min. Zapewniam jedanak, że warto.
Wszystko robiny na patelni. Do gorącej oliwy wrzucamy pokrojoną drobno cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy ryż i czekamy aż wchłonie całą oliwę. Następnie wlewamy wino mieszając cały czas. Chodzi o to by ryż miał cały czas jednakową temp. Gdy wchlonie się wino dodajemy pokrojone grzyby i paprykę oraz wlewany 3/4 szkl. bulionu. Mieszamy, przykrywany. Gdy ryż chłonie płyn dodajemy znów tyle samo bulionu i robimy tak aż buzionu nie będzie. Chwilę przed zakończeniem dodajemy pokrojoną cukinię lub szparagi. Na koniec doprawiamy i dodajemy nasło bądż parmezan.
Danie super. Można do tego podać jakieś mięso i sałatę jak kto woli. U mnie czasami jada się je same.
Polecam :043:
Barbara M
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 100
Dołączył(a): Wt 02 cze, 2009 10:37
Lokalizacja: warszawa

Postprzez Dorotka_92 » So 29 sie, 2009 20:03

Te danie jest lekkostrawne?
Obrazek
Avatar użytkownika
Dorotka_92
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 36
Dołączył(a): Pn 17 sie, 2009 16:34
Lokalizacja: Sosnowiec

Postprzez Sheep » N 30 sie, 2009 13:31

Nie bardzo - ma smażoną cebulkę, grzyby, wino. Lekkostrawne są rzeczy przede wszystkim gotowane, gotowane na parze, ewentualnie pieczone. Cebula, kapusta, grzyby z natury swojej są ciężkostrawne, alkohol też.
Obrazek
Avatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1436
Dołączył(a): Cz 15 gru, 2005 21:36
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Barbara M » Pn 31 sie, 2009 13:01

Każdy może sobie zmodyfikować to danie i nie dodawać wina, grzybów...
Dużo jest dań ciężkostrawnych ale i tak je jemy :053:
Mojej rodzinie bardzo smakuje :564:
Polecam
Barbara M
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 100
Dołączył(a): Wt 02 cze, 2009 10:37
Lokalizacja: warszawa

Re: oryginalne risotto

Postprzez helenae1 » Pn 09 mar, 2015 14:23

Ciężkostrawne? A co to ma do dań bezglutenowych?
My możemy jeść grzyby i smażoną cebulę. Tylko niektórych mąk i kasz nie...
Jestem za tym, żeby korzystać z tego, co nam dała natura
i na pewno spróbuję tego risotto :)
A i podzielę się moim przepisem w rewanżu - niedługo :)
Avatar użytkownika
helenae1
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 53
Dołączył(a): Pn 26 sty, 2015 12:34
Lokalizacja: Bolesławiec / Wrocław

Re: oryginalne risotto

Postprzez pleomorfa » Pn 09 mar, 2015 21:11

Helenae wiele osób nie może jeść potraw ciężkostrawnych, ponieważ uszkodzone jelito może na nie ciężko reagować. Szczególnie na początku diety.
A niektórzy po prostu takich potraw nie tolerują, z różnych powodów.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Avatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3799
Dołączył(a): Wt 29 paź, 2013 07:56
Lokalizacja: Polska

Re: oryginalne risotto

Postprzez helenae1 » Cz 02 kwi, 2015 10:22

W sumie racja. Ale dlaczego mieć o to pretensje do kogoś, kto dzieli się przepisem?
Wystarczy nie skorzystać.
Ja, celiak, jestem krótko na diecie (5 miesięcy) , ale poprawa jest tak znaczna,
że mogę jeść już prawie wszystko i z wdzięcznością przyjmuję wszystkie pomysły,
zwłaszcza sprawdzone przez kogoś z tym samym problemem :-).
Avatar użytkownika
helenae1
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 53
Dołączył(a): Pn 26 sty, 2015 12:34
Lokalizacja: Bolesławiec / Wrocław

Re: oryginalne risotto

Postprzez kasiqqq » Cz 02 kwi, 2015 13:45

Być może będziecie mieć ochotę skorzystać z mojego przepisu na risotto z szpinakiem ;)
http://malewypieki.pl/aksamitne-risotto/
Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
kasiqqq
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 102
Dołączył(a): Cz 06 wrz, 2012 16:07
Lokalizacja: Rabka

Re: oryginalne risotto

Postprzez uniaczek » Cz 02 kwi, 2015 15:15

Kasiqqq wypróbuję pewnie Twój przepis , bo uwielbiam risotto. Najczęściej podaję do smażonej ryby. Oczywiście w przypadku ryby w wersji bezmięsnej
Risotto robię na maśle klarownym, podsmażam cebulę i ryż (1szkl.), zalewam bulionem, potem trafiają do tego różne dodatki np. suszone pomidory i oliwki. Lubię też dodać przyprawę curry g:P
Avatar użytkownika
uniaczek
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 499
Dołączył(a): So 19 sty, 2013 18:25
Lokalizacja: Gniezno

Re: oryginalne risotto

Postprzez kasiqqq » Cz 02 kwi, 2015 18:17

Nie próbowałam jeszcze risotto z smażoną rybą, ale wszystko przede mną ;)
Obrazek
Avatar użytkownika
kasiqqq
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 102
Dołączył(a): Cz 06 wrz, 2012 16:07
Lokalizacja: Rabka


Powrót do Makarony i ryże

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość