Ryż z warzywami

Wszystko o dozwolonych makaronach i pysznych ryżach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Ryż z warzywami

Postprzez Agniesia » Śr 13 paź, 2004 17:01

Przepis pochodzi od mojej koleżanki Anusiaczka
Ryż z warzywami
składniki
25 dag ryżu
3 szklanki bulionu
1 cebula
4 łyżki oliwy
1 opakowanie mrożonej zupy jarzynowej - najlepiej wiosennej
sól, pieprz
curry
parmezan

sposób przygotowania
1. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie, posypać curry, wrzucić ryż, chwilę przesmażyć.
2. Wlać bulion, dodać warzywa i dobrze wszystko wymieszać.
3. Gotować pod przykryciem ok.20 minut na wolnym ogniu. Przyprawić solą i pieprzem.
4. Potrawę podawać na gorąco, posypaną obficie parmezanem.

Obrazek

Osobiście najczęściej dodaje mieszankę warzyw mrożonych do potrawy chińskiej, mmm pychotka
Obrazek
Avatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 896
Dołączył(a): Pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Tomkus » Wt 12 lip, 2011 21:25

Agniesia, czy ten ryż najpierw gotujemy, czy tak surowy wrzucamy do tej zeszklonej cebulki?
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
Avatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 615
Dołączył(a): Pn 08 gru, 2008 13:38
Lokalizacja: Małopolska

Postprzez Agniesia » Wt 12 lip, 2011 21:29

tomaszswiatek napisał(a):Agniesia, czy ten ryż najpierw gotujemy, czy tak surowy wrzucamy do tej zeszklonej cebulki?

Dodajemy surowy, tak jak przy risotto.
Obrazek
Avatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 896
Dołączył(a): Pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Tomkus » Wt 12 lip, 2011 21:36

Aha, czyli dobrze zrozumiałem rozpiskę przygotowania.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
Avatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 615
Dołączył(a): Pn 08 gru, 2008 13:38
Lokalizacja: Małopolska


Powrót do Makarony i ryże

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość