Makaron - jak zrobić samodzielnie?

Wszystko o dozwolonych makaronach i pysznych ryżach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Postprzez Madzieńka » Cz 28 paź, 2004 19:07

Dałam jeszcze jedną szansę pierogom. Znów się namęczyłam, ale jakoś poszło. Stwierdziłam, że nie wolno ciasta tak cienko rozwałkowywać jak ciasta z mąki pszennej. Były nawet, nawet- jednak jak to powiedziała moja mama- szybko zrobić, ugotować, zjeść i zapomnieć o nich. Nadal uważma, że zrobienie ciasta na pierogi to stresujące zajęcie.
Madzieńka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 9
Dołączył(a): Cz 30 wrz, 2004 20:58
Lokalizacja: Kołobrzeg

Postprzez Sylwia » Śr 17 lis, 2004 13:00

Ja robiłam pierogi z gotowej mieszanki makaronowo naleśnikowej firmy Bezgluten. To była moja pierwsza próba robienia pierogów. Ciasto ładnie się lepiło choć gdy za mało rozwałkowałam to potrafiło pęknąć przy sklejaniu. Po ugotowaniu były super. Ani jeden się nie rozleciał podczas gotowania. Niewiele się różniły od pierogów z normalnej mąki (trochę inny kolor). Naprawdę polecam.
Sylwia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 65
Dołączył(a): Pn 14 cze, 2004 14:07
Lokalizacja: Kraków

Postprzez Jolka » Pt 26 lis, 2004 10:46

Sylwia żeby pierogi miały ładny kolor to przy wałkowaniu podsyp troszke mąką kukurydzianą A tak wogle to jak juz wcześniej pisałam uważam że w robieniu pierogów bezglutenowych jestem mistrzem ( robię tego bardzo duzo i często bo moje dzieci bardzo je lubią).Jeśli ktoś ma kłopoty z ich robieniem ( ja długo nie umiałam ich zrobić aż doszłam do tego metodą prób i błędów bo jestem uparta) , a mieszka w okolicach Katowic to zapraszam do mnie ,chętnie się umówie i pokażę jak je zrobić .Bogusiu mogłabym nawet zrobic pokaz w towarzystwie przyjaciół dzieci jeśli byłyby mamy zainteresowane . Kiedyś często tam chodziłam .Proszę pozdrowic panią Władzię od mamy Marcina , który miał wypadek na kolonii z noga ( myślę że bedzie wiedziała o kogo chodzi )
Prowokacja własnie sie zaczeła !
Avatar użytkownika
Jolka
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 144
Dołączył(a): N 04 sty, 2004 13:45
Lokalizacja: Katowice

Postprzez bogusia » Wt 30 lis, 2004 20:03

Pomyślimy - może po feriach zimowych.Dzięki za propozycję. Panią Władzię pozdrowiłam - dziękuje za pamięć. Marcina też kojarzę z kolonii.
bogusia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 244
Dołączył(a): Śr 20 paź, 2004 14:26
Lokalizacja: Katowice

Postprzez Goja » Cz 13 sty, 2005 15:44

Ja też robiłam z mąki naleśnikowej Bezglutenu pierogi i uszka (dolałam tylko wody z odrobiną kleiku ryżowego - jakieś dwie łyżki na szklankę) i wyszły świtnie. Nie można tylko rozwałkowywać zbyt dużych porcji ciasta bo wysycha i pęka. Syn pochłaniał a nie zjadał wię chyba mu bardzo smakowały.
Avatar użytkownika
Goja
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 27
Dołączył(a): Cz 06 sty, 2005 09:34
Lokalizacja: Zielona Góra

Postprzez aneczka_tomeczka » N 18 gru, 2005 20:43

Pani Władzia rządzi! :D

a my robimy uszka na wigilię:)
aneczka_tomeczka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 15
Dołączył(a): Cz 01 gru, 2005 01:24

Postprzez Beatka i Marek » N 18 gru, 2005 23:20

Makaron?
usmaż naleśniki (na słono) wystudź i... zwiń i pokrój. MASZ SUPER MAKARON... A naleśniki to bajka..
Beatka i Marek
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 67
Dołączył(a): Pn 26 lip, 2004 08:52
Lokalizacja: Zielonka

Postprzez kabran » Pn 19 gru, 2005 08:27

Ciasto na pierogi z Bezglutenu jest SUPER! Wczoraj robiłam uszka (pierwsze w życiu bezglutenowe). Z 30 dag mieszanki wyszło mi 50 sztuk + 1 ciastowy dinozaur mojej córci :D . I nic się nie rozleciało! :D
Avatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1846
Dołączył(a): So 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Postprzez Alcia » Pn 24 kwi, 2006 13:32

moja Dominika uwielbia pierogi! Pierwsze zrobiłam z MIX-u dodajac ciepłej wody, bez jajka i przyznam, że był moment taki, że chciałam to wszystko wyrzuć! Ale w końcu się udało. Teraz jednak wypróbuję z kleikiem! 8) Mam jeszcze pytanie, ja przed zamrożeniem obgotowuję pierogi, czy Wy też tak robicie?
Alicja
Alcia
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 12
Dołączył(a): Pn 03 kwi, 2006 13:19
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez kabran » Pn 24 kwi, 2006 13:34

Ja zawsze obgotowuje, z dodatkiem odrobiny oleju. Potem rozkładam do wystudzenia w jednej warstwie. Jak wystygną i "podeschną", pakuję do woreczków foliowych ze struną - też w 1 warstwie. I do zamrażania. Nigdy mi się nie sklejają. :D
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Avatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1846
Dołączył(a): So 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Postprzez vixi » So 13 maja, 2006 21:48

Ja robię pierogi z gotowej mieszanki makaronowo naleśnikowej firmy Bezgluten. Robie tak i p[ierogi i makaron. Pierogi wychodza wspaniałe bo wcześniej zanim trafiłam na tą mieszankę to nie były za pyszne ciasto było suche. Mam dla was radę dodawajcie bardzo ciepłej prawie gorącej wopdy do ciasta i nie róbcie zbyt gęstego - na początku niech się poklei w łapkach a potem będzie miękkie i plastyczne - nie może być za twarde - wtedy da się je formować nawet w dłoni bez wykrawania i są wspaniałe - a koloru nada żółtko które ja zawsze dodaję no i gotuję też w wodzie z oliwą. jak następnym razem będę robić to postaram się o zdjęcie żeby nie było że plotę androny.
Avatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 834
Dołączył(a): Wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Postprzez Manga » N 30 lis, 2008 20:10

zrobiłam makaron z mieszanki z Glutenexu - wyszedł bardzo dobry
mam tylko pytanie:czy można surowy makaron przechować na drugi dzień czy tez trzeba od razu całą porcje ugotować? (wiem,że glutkowy makaron sie suszy ale nie wiem czy ten bg można :/ )
Avatar użytkownika
Manga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 264
Dołączył(a): Pt 11 lip, 2008 15:00
Lokalizacja: :)

Poprzednia strona

Powrót do Makarony i ryże

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość