Makaron - jak zrobić samodzielnie?
Moderator: Moderatorzy
Dałam jeszcze jedną szansę pierogom. Znów się namęczyłam, ale jakoś poszło. Stwierdziłam, że nie wolno ciasta tak cienko rozwałkowywać jak ciasta z mąki pszennej. Były nawet, nawet- jednak jak to powiedziała moja mama- szybko zrobić, ugotować, zjeść i zapomnieć o nich. Nadal uważma, że zrobienie ciasta na pierogi to stresujące zajęcie.
Ja robiłam pierogi z gotowej mieszanki makaronowo naleśnikowej firmy Bezgluten. To była moja pierwsza próba robienia pierogów. Ciasto ładnie się lepiło choć gdy za mało rozwałkowałam to potrafiło pęknąć przy sklejaniu. Po ugotowaniu były super. Ani jeden się nie rozleciał podczas gotowania. Niewiele się różniły od pierogów z normalnej mąki (trochę inny kolor). Naprawdę polecam.
Sylwia żeby pierogi miały ładny kolor to przy wałkowaniu podsyp troszke mąką kukurydzianą A tak wogle to jak juz wcześniej pisałam uważam że w robieniu pierogów bezglutenowych jestem mistrzem ( robię tego bardzo duzo i często bo moje dzieci bardzo je lubią).Jeśli ktoś ma kłopoty z ich robieniem ( ja długo nie umiałam ich zrobić aż doszłam do tego metodą prób i błędów bo jestem uparta) , a mieszka w okolicach Katowic to zapraszam do mnie ,chętnie się umówie i pokażę jak je zrobić .Bogusiu mogłabym nawet zrobic pokaz w towarzystwie przyjaciół dzieci jeśli byłyby mamy zainteresowane . Kiedyś często tam chodziłam .Proszę pozdrowic panią Władzię od mamy Marcina , który miał wypadek na kolonii z noga ( myślę że bedzie wiedziała o kogo chodzi )
Prowokacja własnie sie zaczeła !
-
- Nowicjusz
- Posty: 15
- Rejestracja: czw 01 gru, 2005 00:24
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 67
- Rejestracja: pn 26 lip, 2004 08:52
- Lokalizacja: Zielonka
moja Dominika uwielbia pierogi! Pierwsze zrobiłam z MIX-u dodajac ciepłej wody, bez jajka i przyznam, że był moment taki, że chciałam to wszystko wyrzuć! Ale w końcu się udało. Teraz jednak wypróbuję z kleikiem! 8) Mam jeszcze pytanie, ja przed zamrożeniem obgotowuję pierogi, czy Wy też tak robicie?
Alicja
- vixi
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 831
- Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Ja robię pierogi z gotowej mieszanki makaronowo naleśnikowej firmy Bezgluten. Robie tak i p[ierogi i makaron. Pierogi wychodza wspaniałe bo wcześniej zanim trafiłam na tą mieszankę to nie były za pyszne ciasto było suche. Mam dla was radę dodawajcie bardzo ciepłej prawie gorącej wopdy do ciasta i nie róbcie zbyt gęstego - na początku niech się poklei w łapkach a potem będzie miękkie i plastyczne - nie może być za twarde - wtedy da się je formować nawet w dłoni bez wykrawania i są wspaniałe - a koloru nada żółtko które ja zawsze dodaję no i gotuję też w wodzie z oliwą. jak następnym razem będę robić to postaram się o zdjęcie żeby nie było że plotę androny.