Warzywny czar biryani- prosty sposób na ryż po indyjsku

Wszystko o dozwolonych makaronach i pysznych ryżach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8103
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Warzywny czar biryani- prosty sposób na ryż po indyjsku

Post autor: Leeloo »

Składniki:

35 dag ryżu (tj. ok 1 i 1/3 szklanki)
puszka groszku konserwowego (jeśli mamy świeży łuskany to 20 dag)
4 pomidory (zimą może być puszka pomidorów, bo te ,,świeże" są pozbawione smaku)
4 małe ziemniaki
170 ml jogurtu (sojowego) / śmietany (sojowej)
łyżka łuskanych orzechów laskowych/włoskich
3 łyżki oleju
natka pietruszki
2 łyżeczki kolendry
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki przyprawy garam masala/curry
sól


Przygotowanie:

Opłukujemy i osączamy ryż.
Zagotowujemy litr wody, dodajemy ryż i 1/2 łyżeczki soli, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy na bardzo małym ogniu.
W garnku bądź na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy przyprawy (oprócz soli) i mieszamy - uwaga, by nie spalić!
Dorzucamy tam ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i smażymy mieszając, aż się zarumienią.
Dodajemy groszek, obrane ze skórki i przetarte lub zmiksowane pomidory (jeśli zdecydowaliście się na świeże), albo wlewamy zawartość puchy.
Dosypujemy też połowę posiekanej natki i sól do smaku.
Gotujemy pod przykryciem mieszając, aż warzywa będą miękkie. Jeśli zbyt odparują możemy je poratować odrobiną wody.
Gdy ryż zmięknie dodajemy do niego jogurt / śmietanę i delikatnie mieszamy.
Odstawiamy na około 5 minut.
Blaszkę lub żaroodporne naczynie traktujemy tłuszczem od środka.
Wykładamy nań połowę ryżu, wyrównujemy lekko uciskając.
Na ryżu rozkładamy równą warstwą nasze warzywa i przykrywamy pozostałym ryżem.
Wierzch wyrównujemy i uklepujemy.
Przykrywamy potrawę folią aluminiową, lub pokrywką od naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 140°C na 15-20 minut.
Gotową potrawę kroimy na porcje (nooo, staramy się bo nie jest to łatwe :D) i ozdabiamy siekanymi orzechami i natką pietruszki.


źródło:
http://polykajzsurri.blogspot.com/2015/ ... ryani.html
ODPOWIEDZ