Lazania

Wszystko o dozwolonych makaronach i pysznych ryżach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Lazania

Postprzez Kuba » Pt 05 mar, 2004 13:16

czy ktoś z Was opatentował robienie lazanii :) ? wiem ze produkuje gotową lazanie Dr Schaer ale jakoś nie moge trafić na tak u nas nietypowy produkt.

Przepraszam, zamieściłem wcześniej ten post przez pomyłkę w "Produktach"
Ostatnio edytowano So 15 kwi, 2006 21:59 przez Kuba, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
Kuba
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 51
Dołączył(a): N 04 sty, 2004 21:28
Lokalizacja: Lublin

Postprzez Martyna » Wt 13 kwi, 2004 21:38

Hey :) Ja robie lazanie z....... placków ryżowych :evil: taki papier ryżowy przekładam mięsem i sosem. Jak się bardzo wczujesz to nawet smakuje jak lazania ;) Pozdrawiam
Martyna
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 4
Dołączył(a): Wt 13 kwi, 2004 11:14

Postprzez agastaga » Pn 12 lip, 2004 17:24

Z mieszanki Celiko "ciasto makaronowe" robię naleśniki, przekładam mięskiem i sosem, serek żółty i gotowe, tyle tylko, że w okrągłym wydaniu. Można się też pokusić o wyprodukowanie też z tej mieszanki ciasta makaronowego, wyciąć prostokąty i obgotować w mocno posolonej wodzie.
Smacznego
Aga
Agnieszka, mama Roberta z crohnem i nietolerancją glutenu
agastaga
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 129
Dołączył(a): So 29 maja, 2004 22:27
Lokalizacja: Kaczanowo

Postprzez Beatka i Marek » Wt 27 lip, 2004 08:36

jak Martyna i agastaga - Bartej zjada.... i my z Nim...
Beatka i Marek
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 67
Dołączył(a): Pn 26 lip, 2004 08:52
Lokalizacja: Zielonka

Postprzez kfiatek » Pn 22 lis, 2004 18:02

A ja mam pytanie odnośnie nadzienia: czy ktoś opatentował nadzienie do lazanii w wersji bezglutenowej i bezmlecznej (tzn. bez sera)? Bym chętnie spróbowała zrobić, choćby z tego papieru ryżowego, tylko nie wiem, czym to poprzekładać?
Avatar użytkownika
kfiatek
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 828
Dołączył(a): Cz 22 lip, 2004 11:11
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez MariuszO » Pn 22 lis, 2004 18:59

W ofercie GLUTANO znajduje się Lazania. Proszę zajrzeć do naszego sklepu. :?
Avatar użytkownika
MariuszO
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 238
Dołączył(a): N 04 sty, 2004 18:55
Lokalizacja: obywatel świata

Postprzez mario » Cz 02 cze, 2005 19:06

Aprpos lasagne rzeczywiście Schar ma w swojej ofercie takie płaty do przygotowanie i są naprwde dobre a teraz jeszcze w niższej cenie.
Dostepne są od jakiegoś czasu w BEZGLUTEN-ie z Krakowa.
Pozdrawiam.
mario
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 2
Dołączył(a): Wt 06 lip, 2004 14:28

Postprzez Patka » Cz 02 cze, 2005 22:47

skorzystała z pomyslu na lazanie z papierem ryzowym wyszła boska! przekładam bądź szpinakiem bądź warzywami :D
dzięki za pomysł
Avatar użytkownika
Patka
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 530
Dołączył(a): N 28 lis, 2004 18:31
Lokalizacja: Toruń

Postprzez Margot » Pn 13 cze, 2005 20:31

Ja też robię lazanię z papieru ryżowego+ farsz ze szpinaku,na górze

ser.Pycha.
Margot
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 33
Dołączył(a): Śr 08 cze, 2005 21:55
Lokalizacja: pomorza

Postprzez gosia888 » So 15 kwi, 2006 20:30

zrobilam ostatnio lazanię z tych płatów schara i naprawde nie odbiegalo bardzo od normalnych płatów, ale w moim sosie czegoś brakowało. Czy ktos wie jak zrobic sos do lasanii i do spaghetti???
Obrazek
Avatar użytkownika
gosia888
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 171
Dołączył(a): So 11 mar, 2006 15:18
Lokalizacja: Siedlce

Postprzez krystna » So 22 kwi, 2006 16:54

Mój przepis na sos do lazini i spaghetti:
mięso mielone smażymy na oleju. Dodajemy rozpuszczony, bezglutenowy rosół firmy "Morga", przecier pomidorowy "Pudliszki" (wg TPD Bydgoszcz bezpieczny), trochę keczupu Mc Donals (pełna nazwa to: "Tomato Ketchup" by Develey), sól i oregano do smaku. Ewentualnie trochę wody, żeby nie był za gęsty. Sakuje całej mojej rodzinie i jest prosty do zrobienia :wink:

8) :D Pozdrówki. Mama Krysia :D 8)
Obrazek

Gazeta Internetowa "Małpia Gazeta" - Serwujemy bardzo dobre wiadomości!
krystna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 449
Dołączył(a): So 09 kwi, 2005 14:45
Lokalizacja: Nakło nad Notecią

Postprzez Aga 32 » Pn 29 maja, 2006 19:00

Nadzienie (raugu) do lasagna moja (włoska) teściowa robi tak cebulkę ze zmieonymi warzywami (pietruszka, marchewka i seler) podsmaża na oleju następnie dodaje mielone mieso podsmaża i dodaje przecier pomidorowy i gotuje (można podlać rosołem ale smaży się mieso więc wystarczy przecier jak jest zagęste to można podlać wodą) Lasagnie przekłada się z raugu i beszamelem (jeszcze nie próbowałyśmy robić go z mąki bezglutenowej) Moje córki jednak najbardziej lubią lasagnię z nalesników zwijanych w rulonik i zapiekane w piekarniku musowo z serem parmazanem :roll: Na topie też sa ze szpinakiem (można zamiast beszamelu dodać białego sera) riccota
Tylko miłość jest wieczna i przekracza granice czasu.
-------------------------------------------------------
Moje córeczki- Weronisia i Martusia!!!!!
Avatar użytkownika
Aga 32
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 23
Dołączył(a): Wt 23 maja, 2006 12:59
Lokalizacja: Włochy

Postprzez Beatka i Marek » Wt 25 lip, 2006 15:24

Aga 32 napisał(a):Moje córki jednak najbardziej lubią lasagnię z nalesników zwijanych w rulonik i zapiekane w piekarniku musowo z serem parmazanem :roll: Na topie też sa ze szpinakiem (można zamiast beszamelu dodać białego sera) riccota


tylko to już bardziej ... cannelloni :)
Beatka i Marek
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 67
Dołączył(a): Pn 26 lip, 2004 08:52
Lokalizacja: Zielonka

Postprzez Joanna » So 05 sie, 2006 13:32

A ja tu piszę z ogromną prośbą... :(
Czy mogłybyście napisać krok po kroku jak to jest z tą lazanią. Ile czego użyć i w ogóle.
Wstyd się przyznać, ale nigdy czegoś takiego nie jadłam a moja pierwsza próba z papierem ryżowym legła w gruzach (ten papier strasznie cienki, jadłam samo mięso :?: )
No więc gdybyście mogli podać taki konkretny przepis dla największego laika... Będe Wam bardzo wdzięczna!
Patka, Margot, Aga32, proszę napiszcie jak robicie też tą wersję ze szpinakiem, beszamelem itd.
Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie, no i cieszę się, że jesteście!!!
Avatar użytkownika
Joanna
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 63
Dołączył(a): Pt 16 sty, 2004 12:27
Lokalizacja: Kraków

Postprzez silverka » So 12 sie, 2006 19:52

Ja robię studencką lazanie :)

Oto przepis:
- makaron bezgluteonowy (może być ryżowy)
- sos słodko-kwaśny z Pudliszek (nie zawiera glutenu)
- jakieś mięsko (wedle uznania, może być jakaś kiełbasa lub pierś z kurczaka)
- ser żółty

Sposób produkcji ;) :
1.gotujesz makaron
2.smażysz mięsko
3.mięsko i sos mieszasz z ugotowanym makaronem na blaszce do pieczenia, lub czymkolwiek żaroodpornym
4.wszystko posypujesz serem żółtym
5.można użyć ketchupu ale mi sos wystarcza :)

= SMACZNEGO =
Avatar użytkownika
silverka
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 111
Dołączył(a): Cz 13 kwi, 2006 22:52
Lokalizacja: Szaflary

Następna strona

Powrót do Makarony i ryże

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość