PASTA DO CHLEBA dla smakoszy oliwek.
Moderator: Moderatorzy
- vixi
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 831
- Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
PASTA DO CHLEBA dla smakoszy oliwek.
Moja ulubiona pasta z oliwkami w roli głównej - jako, że je uwielbiam mogę jeść tonami ale wiem, że nie do wszystkich trafia ich smak więc przepis polecam wyjątkowo nie wszystkim a koneserom oliweczek.
- 50 dag twarożku (ja lubię tłuściutki)
- 3/4 szklanki wydrylowanych zielonych oliwek
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka posiekanej cebuli lub nawet dwie łyżki
- 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- 2 łyżki koperku zielonego
- mielona papryka
- sól i pieprz do smaku
WSZYSTKIE SKŁADNIKI ZMIKSOWAĆ NA PASTĘ PO CZYM SCHŁODZIĆ I ZAJADAĆ.
- 50 dag twarożku (ja lubię tłuściutki)
- 3/4 szklanki wydrylowanych zielonych oliwek
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka posiekanej cebuli lub nawet dwie łyżki
- 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- 2 łyżki koperku zielonego
- mielona papryka
- sól i pieprz do smaku
WSZYSTKIE SKŁADNIKI ZMIKSOWAĆ NA PASTĘ PO CZYM SCHŁODZIĆ I ZAJADAĆ.
T ja tez dolożę się z moją pasta oliwkowo-łososiową:)
SKŁADNIKI:
łosoś norweski sałatkowy
jajka
oliwki czarne lub zielone (ja zdecydowanie wolę czarne )
kukurydza konserwowa slodka
posiekana świeza piertruszka lub szczypiorek
majonez
sol, pieprz, zioła do smaku
PRZYGOTOWANIE:
jaja gotujemy na twardo i scieramy na drobniutkiej tarce. Dodajemy posiekanego lososia, kukurydzę i pokrojone w plastry oliwki. doprawiamy majonezem, szczypiorem/pietruszka i ziołami.
Szybko, prosto i pysznie
W wersji "reprezentacyjnej":
Ugotowane jajka w skorupkach na ciepło delikatnie przekrajamy wzdłuż, wydłubujemy żółtka i mieszamy je z resztą składników. Farszem napelniamy białka w skorupkach, na wierzcg kładziemy oliwkę (drylowaną) i wbijamy w środek natkę pieruszki. Gdy jest więcej czasu wkładamy jajak na chwilke do piekarnika i podajemy na ciepło
SKŁADNIKI:
łosoś norweski sałatkowy
jajka
oliwki czarne lub zielone (ja zdecydowanie wolę czarne )
kukurydza konserwowa slodka
posiekana świeza piertruszka lub szczypiorek
majonez
sol, pieprz, zioła do smaku
PRZYGOTOWANIE:
jaja gotujemy na twardo i scieramy na drobniutkiej tarce. Dodajemy posiekanego lososia, kukurydzę i pokrojone w plastry oliwki. doprawiamy majonezem, szczypiorem/pietruszka i ziołami.
Szybko, prosto i pysznie
W wersji "reprezentacyjnej":
Ugotowane jajka w skorupkach na ciepło delikatnie przekrajamy wzdłuż, wydłubujemy żółtka i mieszamy je z resztą składników. Farszem napelniamy białka w skorupkach, na wierzcg kładziemy oliwkę (drylowaną) i wbijamy w środek natkę pieruszki. Gdy jest więcej czasu wkładamy jajak na chwilke do piekarnika i podajemy na ciepło
Jest miłość wariatka egoistka gapa
Re: PASTA DO CHLEBA dla smakoszy oliwek.
Zielona pasta z ciecierzycy
Składniki
na dużą michę pasty
1 szklanka suchej ciecierzycy
150-200 g zielonych oliwek
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sól i czarny pieprz
Przygotowanie
1. Ciecierzycę moczymy przez noc.
2. Rano płuczemy świeżą wodą i gotujemy do miękkości. Może to potrwać 40 min, a może też ponad godzinę. Jeśli chcemy aby ciecierzyca szybko się ugotowała, dodajemy do garnka łyżeczkę sody oczyszczonej.
3. Drobno siekamy cebulkę i podsmażamy na oliwie z oliwek na złoty kolor.
4. Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy, dodajemy czosnek, połowę cebuli z patelni razem z oliwą i oliwki. Wszystko razem blendujemy i doprawiamy pieprzem i solą.
źródło:
http://weg-anka.blogspot.com/2014/10/pa ... liwek.html
Składniki
na dużą michę pasty
1 szklanka suchej ciecierzycy
150-200 g zielonych oliwek
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sól i czarny pieprz
Przygotowanie
1. Ciecierzycę moczymy przez noc.
2. Rano płuczemy świeżą wodą i gotujemy do miękkości. Może to potrwać 40 min, a może też ponad godzinę. Jeśli chcemy aby ciecierzyca szybko się ugotowała, dodajemy do garnka łyżeczkę sody oczyszczonej.
3. Drobno siekamy cebulkę i podsmażamy na oliwie z oliwek na złoty kolor.
4. Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy, dodajemy czosnek, połowę cebuli z patelni razem z oliwą i oliwki. Wszystko razem blendujemy i doprawiamy pieprzem i solą.
źródło:
http://weg-anka.blogspot.com/2014/10/pa ... liwek.html
Re: PASTA DO CHLEBA dla smakoszy oliwek.
Zjadlabym, w sumie to cokolwiek bym zjadla.. zdycham glodna w poczekalni...
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: PASTA DO CHLEBA dla smakoszy oliwek.
Gdzie jesteś? Zaraz Ci coś podrzucę
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: PASTA DO CHLEBA dla smakoszy oliwek.
W poczekalni dziecko bylo dluzej, niz planowalo
Ale juz spokojne, najedzone...
- darciak90
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 809
- Rejestracja: śr 12 gru, 2007 22:31
- Lokalizacja: Warszawa/Częstochowa
Re: PASTA DO CHLEBA dla smakoszy oliwek.
Moczenie ciecierzycy przez całą noc i zabawy z nią związane, trochę mnie przerażają, ale kiedyś się odważę i zrobię tę pastę. Brzmi kusząco!
Re: PASTA DO CHLEBA dla smakoszy oliwek.
To i ja muszę sie podzielic przepisem na najpyszniejsza dla mnie pastę:
Pasta z czarnej/zielonej soczewicy
Składniki:
1 szklanka ugotowanej soczewicy
3/4 szklanki czarnych oliwek
4-5 łyżek sezamu
1 łyżka octu balsamicznego
sól
czarny pieprz
kilka łyżek oliwy/oleju sezamowego
Soczewicę moczymy cala noc, potem gotujemy około 30 minut, tak aby się nie rozgotowała.
Sezam podprażamy na patelni. Skladniki wrzucamy wszystkie razem, blendujemy. I gotowe
Ja zamiast oliwy dodaje - olej sezamowy. I zawsze jak juz robie to w ilosci x 4 i znacznie większą cześć pasty porcjuje i zamrazam.
A moczenie ciecierzycy naprawde .... tylko brzmi strasznie tez kiedys mialam takie opory
zrodlo:
http://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrow ... 18763.html
Pasta z czarnej/zielonej soczewicy
Składniki:
1 szklanka ugotowanej soczewicy
3/4 szklanki czarnych oliwek
4-5 łyżek sezamu
1 łyżka octu balsamicznego
sól
czarny pieprz
kilka łyżek oliwy/oleju sezamowego
Soczewicę moczymy cala noc, potem gotujemy około 30 minut, tak aby się nie rozgotowała.
Sezam podprażamy na patelni. Skladniki wrzucamy wszystkie razem, blendujemy. I gotowe
Ja zamiast oliwy dodaje - olej sezamowy. I zawsze jak juz robie to w ilosci x 4 i znacznie większą cześć pasty porcjuje i zamrazam.
A moczenie ciecierzycy naprawde .... tylko brzmi strasznie tez kiedys mialam takie opory
zrodlo:
http://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrow ... 18763.html