Mąka sojowa
Moderator: Moderatorzy
Mąka sojowa
No właśnie. Może wiecie co można zrobić z mąki sojowej. Kupiłam tego strasznie dużo na początku diety, a teraz lezy i się marnuje. Może macie jakieś sprawdzone i smaczne przepisy. Pozdrawiam
Można dodać np. do zupy jako zagęszczacz, wtedy nie daje się już mleka. Ja tak robię pomidorową. Dostałam też kiedyś ten przepis, ąle nie próbowałam jeszcze robić:
Biszkopt z mąki kukurydzianej i sojowej
4 jajka
12 dag mąki kukurydzianej
2 dag mąki sojowej
cukier wanilinowy lub skórka z cytryny
Ubić pianę z białek z cukrem, dodać żółtka ciągle ubijając. Ostrożnie wymieszać z mąką, cukrem wanilinowym lub skórką z cytryny. Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą - bezglutenową. Piec w gorącym piekarniku 35 - 40 minut.
Biszkopt z mąki kukurydzianej i sojowej
4 jajka
12 dag mąki kukurydzianej
2 dag mąki sojowej
cukier wanilinowy lub skórka z cytryny
Ubić pianę z białek z cukrem, dodać żółtka ciągle ubijając. Ostrożnie wymieszać z mąką, cukrem wanilinowym lub skórką z cytryny. Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą - bezglutenową. Piec w gorącym piekarniku 35 - 40 minut.
Agnieszka, mama Roberta z crohnem i nietolerancją glutenu
Usłyszałam o jeszcze jednym sposobie wykorzystania mąki sojowej: miesza się z jajkiem, robi kulki, obgotowuje i idzie z tym na ryby. Podobno biorą lepiej niż na kukurydzę
A wczoraj jadłam ten sojowo-kukurydziany biszkopt. Dobry w smaku, choć trochę przypomina ciasto kruche, a nie miękki i puszysty biszkopcik.
Pozdrawiam Aga
A wczoraj jadłam ten sojowo-kukurydziany biszkopt. Dobry w smaku, choć trochę przypomina ciasto kruche, a nie miękki i puszysty biszkopcik.
Pozdrawiam Aga
Agnieszka, mama Roberta z crohnem i nietolerancją glutenu
- Kasia-mama
- Forumowicz
- Posty: 132
- Rejestracja: sob 17 sty, 2004 17:20
- Lokalizacja: Kraków
Stracił puszystość przez mąkę kukurydzianą. Ja robię biszkopt wg tradycyjnej receptury(tzn. ile jajek tyle łyżek cukru i mąki), a używam mąki mix-pku, czasem mieszam z sojową lub ziemniaczaną. Pyszne placki do tortów z tego wychodzą.Jak doda się więcej mąki, to jest mniej lejące i można piec biszkopciki-ciasteczka. Polecam.
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 72
- Rejestracja: czw 30 gru, 2004 21:23
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Mąka sojowa
Czy mąka sojowa ma właściwości maki ziemniaczanej? Można nią zastąpić ziemniaczaną?
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.