Witam, nie wiem gdzie to umieścić - nie pasuje mi do żadnej kategorii.
Humus to pasta z cieciorki z dodatkiem miazgi sezamowej (tahina), soku cytrynowego i wedle uznania czosnku, pasty paprykowej (moja ulubiona opcja), czy czego tam, soli i pieprzu.
Jest bezglutenowy i pasuję smakiem do styropianu. Jest sycący i po prostu boski
Znacie humus? Może robicie humus z czymś innym? Z czym lubicie najbardziej? Mój ulubiony jest na ostro z przecierem azjatyckim - sambal olek
Hummus
Moderator: Moderatorzy
Hej, tak robię humus sama. Ciecorkę z puszki blenduje na papkę - trzeba zostawić trochę wody z puszki, bo wyjdzie za sucha - blenduję razem z miazgą sezamową (tahina 1-2 łyżki) i sokiem z cytryny (też jedna diwe łyżki). Powinno byc z czosnkiem, ale ja wolę bez, doprawiam na ostro do smaku sambal olkiem (taka hiper ostra przyprawa paprykowa, ale to moje widzimisie, nie musi być) i już. Można znaleźć trochę przepisów na stronach na humus. Jest to super łatwe i bardzo smakuje do stryropianu Spróbuj, tahinę można kupić w jakimś orientalnym sklepie może w sklepie ze zdrową żywność. Kosztuje od kilku do kilkunastu złotych i wystarczy na sporo humusów.
Humus my love
Humus my love
Moje samopoczucie bez glutenu to wystarczający test.
Wyszłam z depresji wielkiej w tydzień.
Żyję i jestem dowodem.
Wyszłam z depresji wielkiej w tydzień.
Żyję i jestem dowodem.
Re: Humus
pasta z cieciorki i awokado:
Składniki:
1 dojrzałe awokado
3/4-1 szklanki ugotowanej cieciorki (lub z puszki)
1-2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
1 łyżka soku z cytryny
natka kolendry lub szczypiorek
Wykonanie:
1. Awokado i cieciorkę rozgniatamy widelcem.
2. Dodajemy posiekany czosnek, sok, kolendrę lub szczypiorek.
3. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Możemy dodać szczyptę pieprzu cayenne. Gotowe na kanapki.
źródło:
http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/pa ... cieciorki/
Składniki:
1 dojrzałe awokado
3/4-1 szklanki ugotowanej cieciorki (lub z puszki)
1-2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
1 łyżka soku z cytryny
natka kolendry lub szczypiorek
Wykonanie:
1. Awokado i cieciorkę rozgniatamy widelcem.
2. Dodajemy posiekany czosnek, sok, kolendrę lub szczypiorek.
3. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Możemy dodać szczyptę pieprzu cayenne. Gotowe na kanapki.
źródło:
http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/pa ... cieciorki/
- xymi
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 263
- Rejestracja: ndz 11 sty, 2015 22:35
- Lokalizacja: Cieszyn/Katowice
Re: Humus
Ja robię sama. Na noc namaczam cieciorkę z sodą. A na drugi dzień gotuję z sodą i solą 20 min.
Blenduję z oliwą z oliwek, cytryną, solą i pieprzem. Żeby konsystencja była gładka trzeba dodać LODOWATĄ WODĘ.
Bardzo lubie do smaku dodać suszone pomidory z czosnkiem i bazylią.
Używam za miast masła do kanapek.
Blenduję z oliwą z oliwek, cytryną, solą i pieprzem. Żeby konsystencja była gładka trzeba dodać LODOWATĄ WODĘ.
Bardzo lubie do smaku dodać suszone pomidory z czosnkiem i bazylią.
Używam za miast masła do kanapek.