Jeśli walczysz z tematem naleśników bez glutenu i jajek, to witaj w klubie. Ja właśnie dzisiaj zjadłam pierwsze smaczne naleśniki od ponad roku . Da się. Ten przepis to modyfikacja receptury z książki "Kuchnia polska bez glutenu".
Naleśniki bez glutenu i jajek
- 130g mąki ryżowej
- 20g mąki ziemniaczanej
- łyżka oliwy (+do smażenia)
- 3/4 szkl mleka
- 1/4 szkl wody
-3 łyżeczki zastępnika jajka Balvitenu + pół szklanki wody
Zastępnik lekko ubić trzepaczką w wodzie. Dodać mleko i wodę oraz oliwę. Wmieszać mąkę tak, żeby nie było grudek. Odstawić na 15 minut (ważne!). Po tym czasie powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli za gęste - dodać wody. Za rzadkie - mąki ryżowej. Smażyć z dwóch stron na nagrzanej, nasmarowanej tłuszczem patelni.
Oczywiście ważna jest jeszcze patelnia. Nawet taka, która sprawdzała się bez zarzutów przy zwykłych naleśnikach, w naszym wypadku może nie wystarczyć.
Mam nadzieję, ze pomogłam. Nie zniechęcaj się, jeśli coś nie wyszło. Ja próbowałam rok czasu:).
Smacznego, zdrowego jedzenia
Naleśniki bez jajek
Moderator: Moderatorzy
Naleśniki bez jajek
nietolerancja glutenu zdiagnozowana w grudniu 2013