Brownie - deser amerykancki z ciemną czekoladą
Moderator: Moderatorzy
Brownie - deser amerykancki z ciemną czekoladą
Znalazlam w necie, mąkę zwykłą napewno da się zastąpić
Jeśli ktoś chce więcej poczytać to zapraszam:
http://www2.gazeta.pl/obcasy/1,25364,1975273.html
Klasyczne brownie
2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady
1 kostka (200 g) masła
100 g mąki (bezglutenowej)
300 g cukru
6 jaj
50 g łuskanych włoskich orzechów
Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać.
Jaja ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i mąkę.
Do masy jajecznej wmiksować przestudzoną czekoladę i wymieszać z pokruszonymi orzechami.
Spód blachy wielkości 60x35 cm wyłożyć pergaminem, ciasto wlać na blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, piec 18--20 minut.
Jak tylko dorobie się miksera to zaraz wypróbuję, ciemna czekolada zalega u mnie kilogramami
Pozdrawiam
Jeśli ktoś chce więcej poczytać to zapraszam:
http://www2.gazeta.pl/obcasy/1,25364,1975273.html
Klasyczne brownie
2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady
1 kostka (200 g) masła
100 g mąki (bezglutenowej)
300 g cukru
6 jaj
50 g łuskanych włoskich orzechów
Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać.
Jaja ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i mąkę.
Do masy jajecznej wmiksować przestudzoną czekoladę i wymieszać z pokruszonymi orzechami.
Spód blachy wielkości 60x35 cm wyłożyć pergaminem, ciasto wlać na blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, piec 18--20 minut.
Jak tylko dorobie się miksera to zaraz wypróbuję, ciemna czekolada zalega u mnie kilogramami
Pozdrawiam
<I>"Nie drażnij lwa, bo lew to ja!!" <I>
Zrobiłam właśnie po raz pierwszy brownie na Święta, traktując to jako nietypowy spód do mazurka Wyszło pyszne! Myślałam tylko, że to będzie bardziej takie ciasto czekoladowe niewyrośnięte, a wyszła w zasadzie... duża blacha prawie że czekolady z niewielkim dodatkiem mąki. Taka pomadka czekoladowa. Bardzo dobra! Przy tym łatwa i błyskawiczna. Jedna wada - niestety jak się to pokroi w kwadraty, to nie można przestać ich jeść - tak, jak kostek czekolady Znaczy, odchudzanie znów szlag trafił...
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
-
- Forumowicz
- Posty: 187
- Rejestracja: pt 13 lis, 2009 12:19
- Lokalizacja: łódź
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 72
- Rejestracja: czw 30 gru, 2004 21:23
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Brownie - deser amerykancki z ciemną czekoladą
Dostałam przepis na brownie z czerwonej fasoli.
- 2 puszki fasoli
- 3 dojrzałe banany
- 0,5 szklanki cukru
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki kakao
- 2 jajka
- 2 łyżeczki sody
Wszystko miksujemy i pieczemy 175 stopni przez 45 min. Na górę robimy polewę. Najlepsze jednak jest tak po ok 2 dniach. Dobrze polać później polewą jak dobrze odparuje.
- 2 puszki fasoli
- 3 dojrzałe banany
- 0,5 szklanki cukru
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki kakao
- 2 jajka
- 2 łyżeczki sody
Wszystko miksujemy i pieczemy 175 stopni przez 45 min. Na górę robimy polewę. Najlepsze jednak jest tak po ok 2 dniach. Dobrze polać później polewą jak dobrze odparuje.
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Brownie - deser amerykancki z ciemną czekoladą
Anja robiłaś już? Ciekawa jestem czy wyczuwa się smak fasoli
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Brownie - deser amerykancki z ciemną czekoladą
Robiłam i znika w mig. Masz wrażenie jakbyś aksamitna czekoladę jadła. Koszt ciasta tez jest do przełknięcia. Chodzi mi po glowie aby spróbować z cieciorką.
-
- Nowicjusz
- Posty: 16
- Rejestracja: czw 03 maja, 2018 20:32
Re: Brownie - deser amerykancki z ciemną czekoladą
Przesyłam link do mojego browni...robiłam je kilka razy. Zawsze wychodzi pysznie. Browni jest na mące ryżowej.
http://bezglutenubezlaktozy.blogspot.co ... y.html?m=0
http://bezglutenubezlaktozy.blogspot.co ... y.html?m=0
Bez glutenu bez laktozy