Gofry - coś na ząb
Moderator: Moderatorzy
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 227
- Rejestracja: wt 04 paź, 2005 12:15
Poszukuję przepisu na gofry bez jajek
Mój synek poza glutenem nie może jeść jajek. Niestety wszystkie przepisy na gofry zawierają jajko w przepisie. Próbowałam kilka przepisów z forum Alergie na Gazecie, ale nic mi nie wyszło. Może tutaj mnie poratujecie jakimś sprawdzonym przepisem?
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
A taki proszek jajkozastępczy, np. tten który sprzedają w naszym sklepie internetowym, nie pomaga? Ja słyszałam, że 1 jajko zastępuje 1 łyżka mąki sojowej + 1 łyżka wody, ale nie próbowałam tego, bo nie mogę soi. Z kolei 1/2 szklanki rozgniecionego b. dojrzałego banana nie sprawdziła mi się zbyt dobrze przy naleśnikach.
gofry bezglutenowe, bez jajek
Skladniki 1\4 litra gestej kwasnej smietany
1\4 litra wody
1\2 lyzeczki soli
ok. 350 ml dowolnej maki, najlepiej kilka roznych
( maka nie musi miec zagestnika)
Wymieszac skladniki, zeby nie bylo grudek. Pozostawic na 15 min. Piec gofry. Nie trzeba smarowac gofrownicy tluszczem.
Gofry zawsze sie udaja.
Obiecuje podac wiecej przepisow.
1\4 litra wody
1\2 lyzeczki soli
ok. 350 ml dowolnej maki, najlepiej kilka roznych
( maka nie musi miec zagestnika)
Wymieszac skladniki, zeby nie bylo grudek. Pozostawic na 15 min. Piec gofry. Nie trzeba smarowac gofrownicy tluszczem.
Gofry zawsze sie udaja.
Obiecuje podac wiecej przepisow.
Gofry bezglutenowe z roznych rodz. maki bez zagestnikow
3 jajka
3 lyzki cukru
200 ml mleka
400 ml maki (ziemniaczanej, skrobii kukurydzianej, maki kukurydzianej, maki ryzowej, maki gryczanej)
4 lyzki oleju
1 lyzeczka cukru wan.
1/2 lyzeczki proszku do piecz.
Gofry udaja sie z kazdej maki, najlepiej wymieszac kilka gatunkow, nie krusza sie. W wersji bez cukru moga zastepowac chleb. Gofry mozna robic wg kazdego przepisu, tylko nalezy wymienic make na bezglutenowa.
Po ostudzeniu zamrazam gofry,przekladajac papierem sniadaniowym. Zamrozonego odgrzewam w tosterze.
Wykonanie: wszystko wymieszac na gladka mase. Piec w natluszczonej gofrownicy.
Ja gofry robie zawsze z maki bez zagestnikow ( wychodzi taniej ).
Uzywam roznych rodzajow: maki ziemniaczanej,kukurydzianej, gryczanej, ryzowej,skrobii kukurydzianej.
Zawsze sie udaja. W wersji bez cukru zastepuja chleb. Zamrozone odgrzewam w tosterze.
Nie krusza sie,wiec sa dobre dla malych dzieci.
Wazne, gofrownica musi miec dosc duza moc. Inaczej beda piekly sie b. dlugo.
[ Dodano: Pon 05 Lut, 2007 21:44 ]
500 ml maki ( najlepiej mieszana ziemniaczana, kukurydziana, ryzowa, gryczana, skrobia kukur.) jaka kto ma, bez zagestnikow
2 lyzki cukru
1 lyzeczka cuk. wan.
4 plaskie lyzeczki proszku do piecz.
1/2 lyzeczki soli
550 ml wody
3 lyzki oleju
Skladniki dokladnie wymieszac. Pozostawic ciasto na 30 min. Piec w natluszczonej gofrownicy. Nadmiar mozna zamrozic, zamrozone odgrzewac w tosterze.
[ Dodano: Pią 09 Lut, 2007 14:29 ]
Gofry nr 1
3 jajka
3 lyzki cukru
500 ml kwasnej smietany (tlustej) lub slodkiej smietanki (tez tlustej)
250 g maki
lyzeczka cukru wan.
po pol plaskiej lyzeczki proszku i sody
3 lyzki stopionego masla
Gofry nr 2
250 g maki
5 lyzek cukru
2 jajka
350 ml mleka
250 ml kwasnej smietany
1 lyzeczka sody
Gofry nr 3
4-5 lyzek (70 g ) stopionego masla
3 jajka
100 ml cukru
pol lyzeczki cukru wan.
600-700 ml maki
300 ml kwasnej smietany lub kefiru
400 ml mleka
50 ml wody
Wykonanie
Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac. Pozostawic na ok. 30 min. Piec w natluszczonej gofrownicy. We wszystkich przepisach cukier mozna pominac.
Przykryte ciasto moze stac w lodowce ze trzy dni. Mozna piec tylko tyle ile sie zje.
Pozdrowienia
3 lyzki cukru
200 ml mleka
400 ml maki (ziemniaczanej, skrobii kukurydzianej, maki kukurydzianej, maki ryzowej, maki gryczanej)
4 lyzki oleju
1 lyzeczka cukru wan.
1/2 lyzeczki proszku do piecz.
Gofry udaja sie z kazdej maki, najlepiej wymieszac kilka gatunkow, nie krusza sie. W wersji bez cukru moga zastepowac chleb. Gofry mozna robic wg kazdego przepisu, tylko nalezy wymienic make na bezglutenowa.
Po ostudzeniu zamrazam gofry,przekladajac papierem sniadaniowym. Zamrozonego odgrzewam w tosterze.
Wykonanie: wszystko wymieszac na gladka mase. Piec w natluszczonej gofrownicy.
Ja gofry robie zawsze z maki bez zagestnikow ( wychodzi taniej ).
Uzywam roznych rodzajow: maki ziemniaczanej,kukurydzianej, gryczanej, ryzowej,skrobii kukurydzianej.
Zawsze sie udaja. W wersji bez cukru zastepuja chleb. Zamrozone odgrzewam w tosterze.
Nie krusza sie,wiec sa dobre dla malych dzieci.
Wazne, gofrownica musi miec dosc duza moc. Inaczej beda piekly sie b. dlugo.
[ Dodano: Pon 05 Lut, 2007 21:44 ]
500 ml maki ( najlepiej mieszana ziemniaczana, kukurydziana, ryzowa, gryczana, skrobia kukur.) jaka kto ma, bez zagestnikow
2 lyzki cukru
1 lyzeczka cuk. wan.
4 plaskie lyzeczki proszku do piecz.
1/2 lyzeczki soli
550 ml wody
3 lyzki oleju
Skladniki dokladnie wymieszac. Pozostawic ciasto na 30 min. Piec w natluszczonej gofrownicy. Nadmiar mozna zamrozic, zamrozone odgrzewac w tosterze.
[ Dodano: Pią 09 Lut, 2007 14:29 ]
Gofry nr 1
3 jajka
3 lyzki cukru
500 ml kwasnej smietany (tlustej) lub slodkiej smietanki (tez tlustej)
250 g maki
lyzeczka cukru wan.
po pol plaskiej lyzeczki proszku i sody
3 lyzki stopionego masla
Gofry nr 2
250 g maki
5 lyzek cukru
2 jajka
350 ml mleka
250 ml kwasnej smietany
1 lyzeczka sody
Gofry nr 3
4-5 lyzek (70 g ) stopionego masla
3 jajka
100 ml cukru
pol lyzeczki cukru wan.
600-700 ml maki
300 ml kwasnej smietany lub kefiru
400 ml mleka
50 ml wody
Wykonanie
Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac. Pozostawic na ok. 30 min. Piec w natluszczonej gofrownicy. We wszystkich przepisach cukier mozna pominac.
Przykryte ciasto moze stac w lodowce ze trzy dni. Mozna piec tylko tyle ile sie zje.
Pozdrowienia
Ostatnio zmieniony ndz 04 lut, 2007 10:11 przez thh-polka, łącznie zmieniany 2 razy.
dziewczyny mam nowiutka maszynkę severina także do gofrów i jestem mega rozczarowana co robie źle że mi nie wychodzą rozklejaj się ciasto buuu
chciałam zrobić te oboje nie możemy jaj i mleka
500 ml maki ( najlepiej mieszana ziemniaczana, kukurydziana, ryzowa, gryczana, skrobia kukur.) jaka kto ma, bez zagestnikow
2 lyzki cukru
1 lyzeczka cuk. wan.
4 plaskie lyzeczki proszku do piecz.
1/2 lyzeczki soli
550 ml wody
3 lyzki oleju i do bani
Pomocy
chciałam zrobić te oboje nie możemy jaj i mleka
500 ml maki ( najlepiej mieszana ziemniaczana, kukurydziana, ryzowa, gryczana, skrobia kukur.) jaka kto ma, bez zagestnikow
2 lyzki cukru
1 lyzeczka cuk. wan.
4 plaskie lyzeczki proszku do piecz.
1/2 lyzeczki soli
550 ml wody
3 lyzki oleju i do bani
Pomocy
Też pomyślałam, że za mało natłuszczona gofrownica. I może, Patka, za szybko otwierasz? Pozwól ciastu się skleić. Powodzenia w wypiekach:)Sheep pisze:Może na początek daj więcej oleju na samą maszynkę,
I takie małe ot, - dieta ma swoje plusy dzięki diecie bezglutenowej wyspecjalizowałam się w gofrach:) (ale gdzie mi tam do th-polki
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!