Witam! Wyczytałam w składzie oranżad Hellena, że zawierają syrop glukozowo - fruktozowy.
Czy ma ktoś może informacje na temat tych oranżad? czy są dla nas bezpieczne? Pozdrawia
Oranżady Hellena!!!
Moderator: Moderatorzy
Dostałam taka informację od producenta oranżad Hellena :
Szanowna Pani,
Napoje produkowane przez naszą firmę nie są napojami specjalnego stosowania i nie są przeznaczone dla osób stosujących dietę bezglutenową. Nie badamy naszych napojów na zawartość glutenu, jednak posiadamy oświadczenie producenta syropu glukozowo â fruktozowego Firmy Cargill o braku glutenu w składzie syropu. Syrop ten jest otrzymywany co prawda z pszenicy, ale nie zawiera glutenu. W załączniki przesyłam oświadczenie producenta .
Poza tym nasze napoje są dokładnie oznakowane czym są słodzone - przykładowy tekst z etykiety:
PL - Napój niegazowany o smaku jabłkowym
Składniki: woda, cukier (D) i/lub syrop glukozowo - fruktozowy (G)*, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, sok jabłkowy otrzymany z zagęszczonego soku (0,1%), aromat, substancje konserwujące: benzoesan sodu, sorbinian potasu, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy.
* â D, G zależnie od zastosowanych surowców (patrz nadruk przy oznaczeniu daty).
Na butelce zawsze jest zaznaczone D lub DG
Pozdrawiam
Katarzyna Tołoczko
Technolog
OŚWIADCZENIE PRODUCENTA:
Starch & Sweeteners Europe
Cargill Texturising Solutions
Luty 2011
Oświadczenie na temat zawartości glutenu w syropach glukozowych i
glukozowo-fruktozowych oraz skrobiach pochodzących z pszenicy
Rozporządzenie Komisji 41/2009 ustala zasady etykietowania środków spożywczych w związku z
obecnością glutenu w żywności oraz określa znaczenie sformułowania produkt bezglutenowy”
oraz „produkt o bardzo niskiej zawartości glutenu”.
Określenie produkt bezglutenowy w rozumieniu powyższego Rozporządzenia może być
stosowane wyłącznie dla produktów PARNUTS (środki spożywcze o specjalnym przeznaczeniu
żywieniowym) oraz dla normalnej żywości o zawartości glutenu poniżej 20mg/kg.
Określenie produkt o bardzo niskiej zawartości glutenu może być stosowane wyłącznie dla
produktów PARNUTS, przeznaczonych specjalnie dla osób z nietolerancją glutenu, z zawartością
glutenu pomiędzy 20 a 100 mg/kg.
Bardzo ważne jest, by mieć świadomość, że powyższe limity mają zastosowanie do finalnych
produktów spożywczych. W związku z tym należy wziąć pod uwagę wszystkie składniki i
rzeczywisty poziom glutenu w produkcie gotowym przeznaczonym do sprzedaży konsumentom.
Cargill Starch & Sweeteners Europe potwierdza, że bazując na przeprowadzanych kontrolach,
zawartość glutenu w syropach glukozowych oraz glukozowo-fruktozowych pochodzących z
pszenicy jest poniżej 20 mg/kg.
Typowa zawartość glutenu w skrobiach pszennych, produkowanych przez Cargill Starch &
Sweeteners Europe wynosi około 200 mg/kg.
Oświadczenie to będzie zrewidowane w ciągu 15 miesięcy.
Central Quality Management
JAK TO ROZUMIECIE???
Szanowna Pani,
Napoje produkowane przez naszą firmę nie są napojami specjalnego stosowania i nie są przeznaczone dla osób stosujących dietę bezglutenową. Nie badamy naszych napojów na zawartość glutenu, jednak posiadamy oświadczenie producenta syropu glukozowo â fruktozowego Firmy Cargill o braku glutenu w składzie syropu. Syrop ten jest otrzymywany co prawda z pszenicy, ale nie zawiera glutenu. W załączniki przesyłam oświadczenie producenta .
Poza tym nasze napoje są dokładnie oznakowane czym są słodzone - przykładowy tekst z etykiety:
PL - Napój niegazowany o smaku jabłkowym
Składniki: woda, cukier (D) i/lub syrop glukozowo - fruktozowy (G)*, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, sok jabłkowy otrzymany z zagęszczonego soku (0,1%), aromat, substancje konserwujące: benzoesan sodu, sorbinian potasu, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy.
* â D, G zależnie od zastosowanych surowców (patrz nadruk przy oznaczeniu daty).
Na butelce zawsze jest zaznaczone D lub DG
Pozdrawiam
Katarzyna Tołoczko
Technolog
OŚWIADCZENIE PRODUCENTA:
Starch & Sweeteners Europe
Cargill Texturising Solutions
Luty 2011
Oświadczenie na temat zawartości glutenu w syropach glukozowych i
glukozowo-fruktozowych oraz skrobiach pochodzących z pszenicy
Rozporządzenie Komisji 41/2009 ustala zasady etykietowania środków spożywczych w związku z
obecnością glutenu w żywności oraz określa znaczenie sformułowania produkt bezglutenowy”
oraz „produkt o bardzo niskiej zawartości glutenu”.
Określenie produkt bezglutenowy w rozumieniu powyższego Rozporządzenia może być
stosowane wyłącznie dla produktów PARNUTS (środki spożywcze o specjalnym przeznaczeniu
żywieniowym) oraz dla normalnej żywości o zawartości glutenu poniżej 20mg/kg.
Określenie produkt o bardzo niskiej zawartości glutenu może być stosowane wyłącznie dla
produktów PARNUTS, przeznaczonych specjalnie dla osób z nietolerancją glutenu, z zawartością
glutenu pomiędzy 20 a 100 mg/kg.
Bardzo ważne jest, by mieć świadomość, że powyższe limity mają zastosowanie do finalnych
produktów spożywczych. W związku z tym należy wziąć pod uwagę wszystkie składniki i
rzeczywisty poziom glutenu w produkcie gotowym przeznaczonym do sprzedaży konsumentom.
Cargill Starch & Sweeteners Europe potwierdza, że bazując na przeprowadzanych kontrolach,
zawartość glutenu w syropach glukozowych oraz glukozowo-fruktozowych pochodzących z
pszenicy jest poniżej 20 mg/kg.
Typowa zawartość glutenu w skrobiach pszennych, produkowanych przez Cargill Starch &
Sweeteners Europe wynosi około 200 mg/kg.
Oświadczenie to będzie zrewidowane w ciągu 15 miesięcy.
Central Quality Management
JAK TO ROZUMIECIE???
rozumiem to tak, że dla mnie odpada.
glutenu może i nie ma (w ilości szkodliwej dla celiaków "rozumianej" przez Codex, tfu, Alimentarius), ale pszenica poniewiera mnie nie mniej od glutenu i wiem, że cokolwiek z niej pochodzi, jest dla mnie zakazane.
i o ile wiem, różni (nad)wrażliwi celiacy też źle znoszą pszeniczny syrop glukozowy.
glutenu może i nie ma (w ilości szkodliwej dla celiaków "rozumianej" przez Codex, tfu, Alimentarius), ale pszenica poniewiera mnie nie mniej od glutenu i wiem, że cokolwiek z niej pochodzi, jest dla mnie zakazane.
i o ile wiem, różni (nad)wrażliwi celiacy też źle znoszą pszeniczny syrop glukozowy.
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Dlaczego? Syrop G-F nie może zawierać białek, w tym glutenu, aby mógł być stosowany jako składnik. Jest to wymóg technologiczny, a nie ze względu na alergen. W związku z tym może być stosowany w diecie BG. Oczywiście, zdarza się, że producenci takiego syropu są niedokładni, więc niektóre firmy umieszczają ostrzeżenie, ze syrop jest z pszenicy. Jednakże, skoro jest dodatkowo oświadczenie dostawcy, że syrop nie zawiera glutenu, to można założyć, że go badał. Poza tym trzeba by zbadać CAŁY napój, żeby móc stwierdzić, czy jest gluten free, czy nie.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
dlatego, że niektórym nie tylko gluten szkodzi. po prostu. dlatego m. in. wypisujemy tu alergie na "mleko", "skrobię pszenną", "jajka", etc.
być może szkodzi tzw. "informacja" - to samo, co pomaga w homeopatii? albo coś, czego jeszcze się naukowcom nie udało do końca zbadać?
tak naprawdę - wszystko mi jedno. wystarczy mi, że po takim "syropku" czuję się fatalnie - i wiem z tego forum, że nie jestem wyjątkiem.
być może szkodzi tzw. "informacja" - to samo, co pomaga w homeopatii? albo coś, czego jeszcze się naukowcom nie udało do końca zbadać?
tak naprawdę - wszystko mi jedno. wystarczy mi, że po takim "syropku" czuję się fatalnie - i wiem z tego forum, że nie jestem wyjątkiem.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski