mąka kukurydziana

Dane o produktach otrzymane bezpośrednio od ich producentów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
larry
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 28
Rejestracja: pt 11 sie, 2006 23:18
Lokalizacja: Centralna Polska

Post autor: larry »

Kapitulacja po próżnym szukaniu w czeluściach tego forum.

Pytanie:
Czy mąka kukurydziana zakupiona w normalnym sklepie z napisem "Mąka kukurydziana" i nic więcej, jest godna zaufania? Przecież może zawierać zanieczyszczenia zabronionymi dla nas zbożami? Czy lepiej zamawiać od producenta zajmującego się produkcją dla bezglutenowców?

Problem:
Kupiłem w sklepie z niby zdrową żywnością mąki: grochową i gryczaną.
Wytwórnia Makaronu "BIO" Aleksandra i Mieczysław Babalscy, istnieje od 1985 r.,
www.biobabalscy.republika.pl
Agrobiotest. RE-07/2005PL
Certyfikat nr 04194 B
Atest nr P194
"Produkt rolnictwa ekologicznego"
Emblematy - Rolnictwo ekologiczne oraz Ekoland

Moja korespondencja z właścicielem, inż. Babalskim:

Zwracam się z uprzejmym zapytaniem, czy dostępne u Państwa mąki:
GROCHOWA oraz GRYCZANA są całkowicie wolne od glutenu i czy w związku z tym mogą być te produkty używane w diecie bezglutenowej u chorych na celiakię.

Jeżeli mi wiadomo to mąka grochowa i gryczana skład aminokwasowy białka
różni się od białka pszenicy i myślę, że można je stopniowo dodawać do diety. Ale najlepiej skontaktować się z lekarzem.
inż. Babalski

Ale chodzi mi o o to, czy podczas produkcji mąk grochowej i gryczanej przestrzegacie takiego reżimu technologicznego, że obie te mąki nie są zanieszczyszczone po prostu przez inne mąki, zawierające właśnie ten zabójczy gluten.

Przed zmianą mielenia innych ziaren młyn jest oczyszczany i gwarantuję, że nie ma zanieczyszczeń. Proponuję produkty z Orkiszu lub Płaskurki, dołączam plik.
inż. Babalski

Wierzyć? Ufać? Czy lepiej nie?
Bo jeżeli inżynier zachwala mi orkisz, no to nie wygląda mi na wiarygodnego producenta żywności ekologicznej, skoro my wiemy, że orkisz jest "be"... :roll:
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1838
Rejestracja: sob 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Post autor: kabran »

larry pisze:Proponuję produkty z Orkiszu lub Płaskurki,
Tym jednym zdaniem Szanowny Producent udowodnił, że NIE WIERZYĆ. Gdyby cokolwiek wiedział na temat glutenu, to wiedzałby również, że orkisz go zawiera. A nie chciało się chłopu sprawdzić... Właśnie dzięki takim producentom nasze życie wygląda tak jak wygląda. :evil:
larry pisze:Czy mąka kukurydziana zakupiona w normalnym sklepie z napisem "Mąka kukurydziana" i nic więcej, jest godna zaufania?
Ja bym nie ryzykowała. Może nie jest to tak toksyczne jak słynne już bułki kukurydziane (dla przypomnienia zawierają tylko 30% kukurydzy, reszta to pszenica), ale czystość linii produkcyjnych jest co najmniej problematyczna.
OT Zarówno Twój post, jak i moja odpowiedź jest w trochę niewłaściwym temacie. Właściwe władze prodzę o wybaczenie... :wink:
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Awatar użytkownika
asiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 394
Rejestracja: ndz 22 sty, 2006 11:08
Lokalizacja: Pomorze

Post autor: asiar »

1.Dlaczego chleb tuczy?
Pszenica i żyto oprócz tego jęczmień i owies to zboża zawierające białko zwane glutenem. U niektórych osób gluten zwalnia przemianę materii i jest to przyczyna tycia, obrzęków. Aby jeść dużo i nie tyć zmień ukochany chleb pszenny lub żytni na chlebek ryżowy lub kukurydziany czy też orkiszowy. Ryż, kukurydza, orkisz nie zawierają glutenu2.Orkisz to stara odmiana pszenicy o niskiej zawartosci bialka.Zalecanajest przy diecie
niskobialkowej.
3.Uprawa orkiszu jest praktycznie bardzo zbliżona do uprawy pszenicy ozimej. Długość wegetacji od siewu do dojrzałości 266-276 dni zaletą tego zborza to 1. Uprawiać ją można tam gdzie nie chce rosnąć pszenica (na niższych gatunkach ziemi) 2.Posiada podwyższoną odporność na rdzę brunatną oraz mączniaka prawdziwego 3.Odmiana orkiszu OSTRO którą posiadam wyróżnia się dużą masą 1000 ziaren 52,4-53,8g 4.W dobrze prowadzonym gospodarstwie EKOLOGICZNYM oraz w rejonach zimnych i wilgotnych osiąga wyższe plony niż pszenica zwyczajna 5.Posiada lepszą zdolność przystosowawczą i wartość odżywczą 5.Porównując pszenice orkisz z pszenicą zwyczajną ma większą zawartość białka(13-17%)związków mineralnych oraz posiada gluten dobrze przyswajalny przez nasz organizm.

Wiem, że prawdopodobnie oczekujesz bardziej jednoznacznej odpowiedzi, ale mój post może tylko służyć jako przykład sprzecznych informacji, do jakich można dotrzeć, zwróć zwłaszcza uwagę na fragment 1. i 3.
I tak na marginesie zboża przez "rz" - to juz nie ja, cytat z sieci
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post autor: vixi »

hmm a ja zawsze kupowałam np. kaszkę kukurydzianą w normalnych sklepach :evil: może też nie powinnam - no cóż uczę się całe celiaczkowe życie... tak samo jak kupuję normalne płatki ryżowe a kto wie co oni oprócz tego produkują - uhhhhh
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
Joanna P.
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 166
Rejestracja: pt 09 gru, 2005 10:25
Lokalizacja: Słupsk

Post autor: Joanna P. »

I orkisz i płaskurka to odmiany pszenicy, obie zawierają gluten. Miesięcznik Dziecko Alergiczne lipiec/sierpień 2006 zamieszcza listę produktów zakazanych, dozwolonych oraz ryzykownych dla celiaków. Jako ryzykowne wymienia m.in. ryż dmuchany, pochodne kukurydzy, maka kasztanowa, gryczana, popcorn, skrobia i mąka kukurydziana, skrobia i mąka ryżowa, mąka z ciecierzycy, skrobia ziemniaczana, mąka tapiokowa, maniokowa i z prosa. Jako zakazane:orkisz, płaskurka, pszenżyto. Bezpieczne - amarant, chleb świętojański, gryka nie zanieczyszczona, kukurydza, proso, quinoa, sezam, sorgo, tapioka, maniok, ziemniaki, ryz.
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post autor: vixi »

to czyli zabrania wszystkich mąk i mamy dziobać ziarenka jak ptaszyska? coś mi sie to nie podoba - jakieś dziwne innowacje
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
-ania-
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 428
Rejestracja: pt 12 maja, 2006 21:25
Lokalizacja: ostrołęka

Post autor: -ania- »

oj chyba się faktycznie w tym artykule rozpędzili.....odstawić gryczaną, kukurydzianą, to jak nic - vixi - ma rację - ćwir ćwir :D
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
ODPOWIEDZ