Lays
Moderator: Moderatorzy
niedobry2004 dobrze prawisz !
ps. ja też jem jak najmniej przetworzoną żywność, ale niestety z cukrem rozstanie mi nie idzie... na jakiś czas przestaję, czuję się świetnie, a potem się zaczyna - tylko małego cukierka, tylko batonika... i znowu wcinam jak opętana. potem się ogarniam i nic nie jem a potem spowrotem. i tak w kółko ;/
ps. ja też jem jak najmniej przetworzoną żywność, ale niestety z cukrem rozstanie mi nie idzie... na jakiś czas przestaję, czuję się świetnie, a potem się zaczyna - tylko małego cukierka, tylko batonika... i znowu wcinam jak opętana. potem się ogarniam i nic nie jem a potem spowrotem. i tak w kółko ;/
- rudziutka90
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 60
- Rejestracja: śr 22 lut, 2012 21:12
- Lokalizacja: Będzin
Ja jadam lay's fromage, zieloną cebulkę, strong (ostre chilli i piekielne wasabi), appetite ser z cebulą, kurczak z przyprawami, i polędwiczki w złocistej cebulce... Solonych nie jem, bo najzwyczajniej w świecie mi nie smakują...
Oczywiście za każdym razem czytam skład, tak dla pewności... I NIGDY po zjedzeniu (nieważna była nawet ilość- czy to była mała paczka czy jakaś tv paka czy mega paka) nic mi nie dolegało Żadnych bóli brzucha, żadnych wysypek, mdłości... Dosłownie nic
No, ale to oczywiście nie znaczy, że nie mają w sobie czegoś czego nam bezglutkom nie wolno...
Oczywiście za każdym razem czytam skład, tak dla pewności... I NIGDY po zjedzeniu (nieważna była nawet ilość- czy to była mała paczka czy jakaś tv paka czy mega paka) nic mi nie dolegało Żadnych bóli brzucha, żadnych wysypek, mdłości... Dosłownie nic
No, ale to oczywiście nie znaczy, że nie mają w sobie czegoś czego nam bezglutkom nie wolno...
-
- Nowicjusz
- Posty: 10
- Rejestracja: ndz 16 sty, 2011 19:19
- Lokalizacja: kraków
Do agaci
agacia to tak jak z rzucaniem wszystkiego innego w życiu męczysz się kilkadziesiąt godzin- a potem jest milusio
np. teraz jabłko wydaje mi się za słodkie.
a tabliczkę czekolady , paczkę żelków i toffi to praktycznie codziennie żarłem.
trzeba zająć umysł czymś innym- sport, sauna, seks, książki- a o tematach żywieniowych zapomina się od kopa.
ale tak naprawdę to rób co chcesz i niczego się nie lękaj.
np. teraz jabłko wydaje mi się za słodkie.
a tabliczkę czekolady , paczkę żelków i toffi to praktycznie codziennie żarłem.
trzeba zająć umysł czymś innym- sport, sauna, seks, książki- a o tematach żywieniowych zapomina się od kopa.
ale tak naprawdę to rób co chcesz i niczego się nie lękaj.
Pisałam do nich na początku listopada i nie napisali mi przykładów chipsów, które nie zawierają glutenu. Napisali za to:
Po ostatniej wpadce chipsów z Tesco (solonych) obawiam się jeść innych chipsów. Wspomniane z Tesco miały na czerwono wypisane informacje o alergenach - tylko orzechy, a producent odpisał mi, że gluten zawierają... Nie można już chyba nikomu ufać.W nawiązaniu do Pani zapytania dotyczącego zawartości glutenu w naszych produktach, uprzejmie wyjaśniamy.
Składniki ze zbóż zawierających gluten takich jak pszenica, jęczmień są częstym składnikiem naszych wyrobów: chipsów i chrupek.
Respektując przepisy prawa polskiego i europejskiego, dodane składniki ze zbóż zawierających gluten są zawsze wymienione na opakowaniu danego produktu, z wyraźnym odniesieniem do surowca alergennego np. mąka pszenna, skrobia z pszenicy, słód jęczmienny itp.
Na podstawie obecnych przepisów, produkt bezglutenowy to ten, w którym zawartość glutenu nie przekracza 20 mg/kg gotowego do spożycia produktu. Niestety, pomimo systemów zapewnienia jakości i dobrych praktyk produkcyjnych obecnie nie możemy zagwarantować produktu bezglutenowego w naszej ofercie.
Zachęcamy do czytania etykiet na produktach, gdyż receptura może ulec zmianie, a na opakowaniu znajduje się najbardziej aktualna informacja o zastosowanych składnikach, w tym tych zawierających gluten. Jeśli pojawi się informacja “produkt bezglutenowy” to będzie to produkt spełniający wymagania w tym zakresie.
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Aby stwierdzić, czy z chipsami z Tesco faktycznie doszło do wpadki, trzeba by je przebadać w laboratorium. Nie wiadomo, która wiadomość jest bliższa prawdy: ta, że chipsy zawierają gluten, bo znajduje się on w zakładzie, czy ta, że na opakowaniu go nie ma, a więc istnieje prawdopodobieństwo, że chipsy jednak go nie zawierają. Nigdy nie wiadomo kto siedzi po drugiej stronie monitora i jaka jest jego wiedza nt. celiakii, diety BG i technologii żywności.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
To i ja dorzucę się do tego wątku.
Moje dziecko podjadało czasem czipsy i nie było problemów - były to paprykowe czipsy firmy Lorenc, ale niemieckie (oni mają bezglutenowe). Dwa dni temu córcia chrupnęła kilka solonych Laysów i mamy drugi dzień ostrą jazdę typowo poglutenową. To, co było podawane w mailach od producenta, że nie są w stanie zapewnić bezglutenowości, czyli poniżej 20ppm, chyba trzeba brać poważnie. Być może jakaś bieżąca partia ma gorsze parametry, niż poprzednie. My cierpimy...
I przechodzimy na jeszcze zdrowszą dietę
Moje dziecko podjadało czasem czipsy i nie było problemów - były to paprykowe czipsy firmy Lorenc, ale niemieckie (oni mają bezglutenowe). Dwa dni temu córcia chrupnęła kilka solonych Laysów i mamy drugi dzień ostrą jazdę typowo poglutenową. To, co było podawane w mailach od producenta, że nie są w stanie zapewnić bezglutenowości, czyli poniżej 20ppm, chyba trzeba brać poważnie. Być może jakaś bieżąca partia ma gorsze parametry, niż poprzednie. My cierpimy...
I przechodzimy na jeszcze zdrowszą dietę
pozdrawiam, Magda
Re: Lays
Ale lipa. Maja przygotowana gotowa formatke na odpowiedz...
Mi odpisali (mialam nadzieje na troche konkretow...):Dzień dobry,
W nawiązaniu do Pani zapytania dotyczącego zawartości glutenu w naszych produktach, uprzejmie wyjaśniamy.
Składniki ze zbóż zawierających gluten takich jak pszenica, jęczmień są częstym składnikiem naszych wyrobów: chipsów i chrupek.
Respektując przepisy prawa polskiego i europejskiego, dodane składniki ze zbóż zawierających gluten są zawsze wymienione na opakowaniu danego produktu, z wyraźnym odniesieniem do surowca alergennego np. mąka pszenna, skrobia z pszenicy, słód jęczmienny itp.
Na podstawie obecnych przepisów, produkt bezglutenowy to ten, w którym zawartość glutenu nie przekracza 20 mg/kg gotowego do spożycia produktu. Niestety, pomimo systemów zapewnienia jakości i dobrych praktyk produkcyjnych obecnie nie możemy zagwarantować produktu bezglutenowego w naszej ofercie.
Zachęcamy do czytania etykiet na produktach, gdyż receptura może ulec zmianie, a na opakowaniu znajduje się najbardziej aktualna informacja o zastosowanych składnikach, w tym tych zawierających gluten. Jeśli pojawi się informacja “produkt bezglutenowy” to będzie to produkt spełniający wymagania w tym zakresie.
Pozdrawiamy,
Zespół Lay's
Na poczatku sciezki bezglutenowej dziekuje
Mi odpisali (mialam nadzieje na troche konkretow...):Dzień dobry,
W nawiązaniu do Pani zapytania dotyczącego zawartości glutenu w naszych produktach, uprzejmie wyjaśniamy.
Składniki ze zbóż zawierających gluten takich jak pszenica, jęczmień są częstym składnikiem naszych wyrobów: chipsów i chrupek.
Respektując przepisy prawa polskiego i europejskiego, dodane składniki ze zbóż zawierających gluten są zawsze wymienione na opakowaniu danego produktu, z wyraźnym odniesieniem do surowca alergennego np. mąka pszenna, skrobia z pszenicy, słód jęczmienny itp.
Na podstawie obecnych przepisów, produkt bezglutenowy to ten, w którym zawartość glutenu nie przekracza 20 mg/kg gotowego do spożycia produktu. Niestety, pomimo systemów zapewnienia jakości i dobrych praktyk produkcyjnych obecnie nie możemy zagwarantować produktu bezglutenowego w naszej ofercie.
Zachęcamy do czytania etykiet na produktach, gdyż receptura może ulec zmianie, a na opakowaniu znajduje się najbardziej aktualna informacja o zastosowanych składnikach, w tym tych zawierających gluten. Jeśli pojawi się informacja “produkt bezglutenowy” to będzie to produkt spełniający wymagania w tym zakresie.
Pozdrawiamy,
Zespół Lay's
Na poczatku sciezki bezglutenowej dziekuje
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Lays
Muszę pojechać w takim razie do Galerii Bałtyckiej do Kuchni Świata. Tak mi się chce prawdziwych chipsów, że aż mnie skręca na samą myśl. Normalnie nie jadam, ale od wielkiego dzwonu
Te prażynki Bezglutenu (nazywane chipsami), to koło chipsów nawet nie leżały, a w Kuchniach mają takie prawdziwe, wypasione
Te prażynki Bezglutenu (nazywane chipsami), to koło chipsów nawet nie leżały, a w Kuchniach mają takie prawdziwe, wypasione
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Lays
Oooo ja bede w Gda w najblizszym czasie to obowiazkowy punkcik jak bedziesz miala je to pokaz foto prosze ) zebym wiedziala co chce
Hmmm no i musze spr, czy w Olsztynie nie ma Kuchni swiata - nieeee wiem
Hmmm no i musze spr, czy w Olsztynie nie ma Kuchni swiata - nieeee wiem
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Lays
Proszę bardzo:
http://bezglutenowy.blog.pl/2014/02/04/ ... y-facundo/
Tylko się nie pomyl, bo glutenowe też tam mają
http://bezglutenowy.blog.pl/2014/02/04/ ... y-facundo/
Tylko się nie pomyl, bo glutenowe też tam mają
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Lays
te coś z bezglutenu to puszcza soki (butlę oleju) już w opakowaniu..i nie wiem jak można nazywać to chipsami, to jest wprowadzanie konsumenta w błąd.
a te te hiszpańskie są podobno rewelacyjne. cena gdzieś ok 8zł za całkiem sporą paczkę- coś ok. 200g.
a te te hiszpańskie są podobno rewelacyjne. cena gdzieś ok 8zł za całkiem sporą paczkę- coś ok. 200g.