Szanowna Pani,
W odpowiedzi na zapytanie informuję, że produktami wolnymi od glutenu są nasze wszystkie napoje (Black, N-gine, 4Move, Frugo), aromaty do ciast oraz bakalie w opakowaniach 100 g.
Pozostałe produkty, z uwagi na specyfikę procesu produkcyjnego, mogą zawierać śladowe ilości glutenu.
Pozdrawiam
(p. Barbara)
foodcare
Moderator: Moderatorzy
Dostałam bardziej szczegółową odpowiedź, więc ją zamieszczam
W nawiązaniu do poniższego zapytania informuję, że produkty bezglutenowe to wszystkie produkowane przez FoodCare napoje, lody, żelki, aromaty olejowe, herbaty instant, polewy do ciast, syropy.
W zakładzie produkcyjnym w Zabierzowie stosowane są surowce będące źródłem glutenu (np. mąka pszenna, gluten pszenny, skrobia pszenna, błonnik pszenny, płatki pszenne) i może dojść do zanieczyszczenia krzyżowego innych produktów np. galaretek, kisieli, budyni, dodatków do ciast, dlatego na etykietach umieściliśmy zapis, że produkt może zawierać śladowe ilości tego alergenu.
Poza tym wyrywkowo kontrolujemy linie i wyrób gotowy wykonując alergotesty na obecność glutenu.
Szczegóły tradycyjnie na blogu: http://bezglutenowy.blog.pl/2013/03/02/foodcare/
W nawiązaniu do poniższego zapytania informuję, że produkty bezglutenowe to wszystkie produkowane przez FoodCare napoje, lody, żelki, aromaty olejowe, herbaty instant, polewy do ciast, syropy.
W zakładzie produkcyjnym w Zabierzowie stosowane są surowce będące źródłem glutenu (np. mąka pszenna, gluten pszenny, skrobia pszenna, błonnik pszenny, płatki pszenne) i może dojść do zanieczyszczenia krzyżowego innych produktów np. galaretek, kisieli, budyni, dodatków do ciast, dlatego na etykietach umieściliśmy zapis, że produkt może zawierać śladowe ilości tego alergenu.
Poza tym wyrywkowo kontrolujemy linie i wyrób gotowy wykonując alergotesty na obecność glutenu.
Szczegóły tradycyjnie na blogu: http://bezglutenowy.blog.pl/2013/03/02/foodcare/