Hochland
Moderator: Moderatorzy
Hochland
Zadzowniłem do nich bo nei mogłem znależć żadnego mail`a i tam zastałem przemiłą(mówię serio)panią. Czułem się jakbym był jej jedynym klientem, w sklepie, który ona prowadzi na pustyni:) Poprosiła mnie o mój adres(pewnie już myślicie sobie, że chciała sie umówić ze mna:P ), i powiedziała, że prześłe mi całą listę produktów bezglutenowych. Po 3 dniach dostałem polecony i było w nim napisane, że wszystkie produkty są dla nas bezpieczne,Jednak od czasu do czasu trzeba się z nimi kontaktować przy okazji wypuszczania na rynek nowych produktów, by zapobiec niepotrzebnemu nieszczęściu...a więc: do serów marsz:)!!!
P.S.fajna była ta pani:P
P.S.fajna była ta pani:P
wszędzie w domu, ale dobrze najlepiej!
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 448
- Rejestracja: sob 09 kwie, 2005 14:45
- Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Co do produktów Hochlandu. Na napisany przeze mnie mail dotyczący produktów bezglutenowych otrzymałam następującą odpowiedź:
Szanowna Pani,
Produkty Hochland Polska w swej bogatej ofercie poza kilkoma wyjątkami są produktami bezglutenowymi. Wyjątki, o których wspomniałam dotyczą serków topionych z dodatkiem szynki, która w swoim składzie zawiera gluten. Proszę zatem z diety dziecka wyeliminować takie produkty jak:
- krążki topione z szynką
- krążki topione Sortett, (wyłączyć tylko trójkąciki z dod. szynki)
- plastry topione z szynką
- bloczki topione z szynką
- ser topiony w kubkach Creme Royal z szynką
W razie dalszych pytań jestem do dyspozycji,
z powazaniem,
Kinga Morawiec
Dział Jakości
Hochland Polska
Pozdrowienia dla bezglutków :mrgreen:
Szanowna Pani,
Produkty Hochland Polska w swej bogatej ofercie poza kilkoma wyjątkami są produktami bezglutenowymi. Wyjątki, o których wspomniałam dotyczą serków topionych z dodatkiem szynki, która w swoim składzie zawiera gluten. Proszę zatem z diety dziecka wyeliminować takie produkty jak:
- krążki topione z szynką
- krążki topione Sortett, (wyłączyć tylko trójkąciki z dod. szynki)
- plastry topione z szynką
- bloczki topione z szynką
- ser topiony w kubkach Creme Royal z szynką
W razie dalszych pytań jestem do dyspozycji,
z powazaniem,
Kinga Morawiec
Dział Jakości
Hochland Polska
Pozdrowienia dla bezglutków :mrgreen:
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 72
- Rejestracja: czw 30 gru, 2004 21:23
- Lokalizacja: Warszawa
hochland
Szanowna Pani!
Wszystkie obecnie znajdujące się w ofercie rynkowej produkty firmy Hochland jako produkty nabiałowe nie zawierają glutenu.
Stale monitorujemy też skład wszystkich składników używanych podczas produkcji naszych wyrobów.
Nie mniej jednak, ponieważ receptury produktów są niezmiennie doskonalone bardzo proszę o zwracanie uwagi na nasze etykiety w przyszłości. Nie wykluczamy użycia w przyszłości składników zawierających gluten. Natomiast z pewnością na etykiecie pojawi się wtedy jasna informacja o tym, że produkt zawiera gluten.
Jest to postępowanie zgodne z aktualnymi przepisami, obowiązującymi od 2003 roku wszystkich europejskich producentów.
Każdy produkt zawierający substancję alergenną (do których zaliczamy także zboża zawierające gluten) musi na etykiecie zawierać deklarację występowania w produkcie składnika alergennego (w tym glutenu).
Wszystkie obecnie znajdujące się w ofercie rynkowej produkty firmy Hochland jako produkty nabiałowe nie zawierają glutenu.
Stale monitorujemy też skład wszystkich składników używanych podczas produkcji naszych wyrobów.
Nie mniej jednak, ponieważ receptury produktów są niezmiennie doskonalone bardzo proszę o zwracanie uwagi na nasze etykiety w przyszłości. Nie wykluczamy użycia w przyszłości składników zawierających gluten. Natomiast z pewnością na etykiecie pojawi się wtedy jasna informacja o tym, że produkt zawiera gluten.
Jest to postępowanie zgodne z aktualnymi przepisami, obowiązującymi od 2003 roku wszystkich europejskich producentów.
Każdy produkt zawierający substancję alergenną (do których zaliczamy także zboża zawierające gluten) musi na etykiecie zawierać deklarację występowania w produkcie składnika alergennego (w tym glutenu).
lilli
pomimo "małej" niekonsekwencji - myślę że śmiało mozemy do serków startować! oczywiście za wyjątkiem tych z szynką. i tak, niewatpię, że każdy przytomny celiaczek zastanowiałby się - a co w tej szynce jest???? taka nasza szpiegowska natura
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
No to może niezupełnie tak. Do wędlin bardzo często dodawane są białkowe i skrobiowe wypełniacze, tzw. tekstura (nie mylić z tekturą ). Jest to białko roślinne, a więc niestety najczęściej pochodzące z pszenicy (jest najtańsze, a chodzi o to żeby maxymalnie potanić wędliny). I jeśli w wędlinie znajdzie się skrobię, to na bank będzie w niej gluten.... A jak sprawdzić obecność skrobi? Słynny test z płynem Lugola! Poczytaj na Forum bo było o tym mnóstwo razy. Generalnie wszystkie tanie wędliny są podejzane, ale po raz kolejny powtarzam, że jeśli z kilograma świni robi się 2 kilo szynki, to nie można się spodziewać cudów.ania pisze:Do wędlin dodaje się bardzo często mąki pszennej bądż bułki tartej, nawet do szynki.
- vixi
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 831
- Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
ja spotkałam się z tym że nie 2 kilo a nawet 3-4 kilo - wiem to z dobrych źródeł...a najgorsze są takie niby polędwice drobiowe w złotych opakowaniach - one są robione z takiego budyniu i po prostu leżały koło mięsa ale w 50% mięsem nie są...kabran pisze:że jeśli z kilograma świni robi się 2 kilo szynki, to nie można się spodziewać cudów.
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
O tanich wędlinach informowała mnie lekarka, żeby unikać wszelkich wędlin z mielonego mięsa. Zalecała właśnie gatunkowe; szynkę, polędwicę - jako bezpieczne, chociaż też słyszałam, że podobno najmniej chemii dodaja do KRAKOWSKIEJ. Wiecie co, naprawdę to koszmarne. Przez 5 lat miałam wcześniej dziecko na diecie, a o wielu rzeczach dowiaduję się dopiero teraz. Przy tej okazji uświadamiam sobie jeszcze dobitniej, co w ogóle wszyscy jemy.
Lucyna, mama nastolatka na diecie
- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 866
- Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
- Lokalizacja: Wrocław
Kiedyś też dzwoniłam do firmy Hochland. Dowiedziałam się, że wszystkie produkty oprócz tych z szynką są dla nas bezpieczne i nie zawierają glutenu. Myślę, że firma jest w porządku, bo wszytskim udzielają tych samych odpowiedzi.
- Moja córcia już 15! lat na diecie...
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej