GRYCAN - lody
Moderator: Moderatorzy
- mr.kwiatek
- Forumowicz
- Posty: 142
- Rejestracja: czw 18 sty, 2007 23:54
- Lokalizacja: Opole/Wrocław
- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 866
- Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
- Lokalizacja: Wrocław
Dokładnie! We Wrocławiu znam dwie lodziarnie lodów Grycan, ale jak widzę te powtykane wafle to mnie trafia.kabran pisze:Super, że można dostać "na wynos" w plastikowym pojemniczku, ale po co na Boga są na wystawie przybierane waflami??
- Moja córcia już 15! lat na diecie...
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 227
- Rejestracja: wt 04 paź, 2005 12:15
Pisałam do nich i w tym roku, żeby przed sezonem upewnić się, że nadal możemy jeść ich lody. Oto odpowiedź:
"Szanowna Pani,
do produkcji naszych lodów nie stosujemy surowców zabronionych w diecie
bezglutenowej. Syrop stosowany do ich produkcji otrzymywany jest z
ziemniaków, śmietany nie zagęszcza się mąką. W całym zakładzie produkcyjnym
nie ma surowców mogących zanieczyścić lody. Nie widzimy zatem przeciwwskazań
spożywania naszych wyrobów. Nie zalecemy ich jednak przy ostrej fazie
caliakii, gdzie następuje nietolerancja białek i cukrów mlecznych.
Część lodów w punktach handlowych dekorowana jest wafelkami zawierającymi
mąkę pszenną oraz w nich są serwowane. Proszę zatem w lodziarniach
informować personel o tym, że niektórych produktów Pani nie może spożywać. W
razie jakichkolwiek problemów bardzo proszę o kontakt meilowy lub
telefoniczny 0664 159 803.
Z pozdrowieniami
Beata Zduniak"
I dodatkowe wyjaśnienie co do lodów piernikowych bo jakoś nie chciało mi się wierzyć, że wszystkie ich lody są bezpieczne:
"Szanowna Pani,
wszystkie przyprawy nadające smak lodom piernikowym przygotowywane są w
naszym zakładzie. Sami kupujemy poszczególne jego składniki jak pieprz,
imbir, cynamon, mielimy i dodajemy do masyi lodowej. Nawet w wyjątkowych
sytuacjach nie stosujemy tzw "mieszanek gotowych".
Mam nadzieję, że trochę rozjaśniłam obraz.
Z pozdrowieniami,
Beata Zduniak"
Pozdrawiam
Agniesia
"Szanowna Pani,
do produkcji naszych lodów nie stosujemy surowców zabronionych w diecie
bezglutenowej. Syrop stosowany do ich produkcji otrzymywany jest z
ziemniaków, śmietany nie zagęszcza się mąką. W całym zakładzie produkcyjnym
nie ma surowców mogących zanieczyścić lody. Nie widzimy zatem przeciwwskazań
spożywania naszych wyrobów. Nie zalecemy ich jednak przy ostrej fazie
caliakii, gdzie następuje nietolerancja białek i cukrów mlecznych.
Część lodów w punktach handlowych dekorowana jest wafelkami zawierającymi
mąkę pszenną oraz w nich są serwowane. Proszę zatem w lodziarniach
informować personel o tym, że niektórych produktów Pani nie może spożywać. W
razie jakichkolwiek problemów bardzo proszę o kontakt meilowy lub
telefoniczny 0664 159 803.
Z pozdrowieniami
Beata Zduniak"
I dodatkowe wyjaśnienie co do lodów piernikowych bo jakoś nie chciało mi się wierzyć, że wszystkie ich lody są bezpieczne:
"Szanowna Pani,
wszystkie przyprawy nadające smak lodom piernikowym przygotowywane są w
naszym zakładzie. Sami kupujemy poszczególne jego składniki jak pieprz,
imbir, cynamon, mielimy i dodajemy do masyi lodowej. Nawet w wyjątkowych
sytuacjach nie stosujemy tzw "mieszanek gotowych".
Mam nadzieję, że trochę rozjaśniłam obraz.
Z pozdrowieniami,
Beata Zduniak"
Pozdrawiam
Agniesia
grycan
Szanowna Pani,
nasze lody są spożywane przez osoby na diecie bezglutenowej. Zgodnie z deklaracjami dostawców we wszystkich naszych produktach nie powinny znajdować nawet śladowe ilości substancji zabronionych w celiakii. Nie zalecamy spożywania naszych lodów mlecznych w ostrej fazie, kiedy następuje nietolerancja białek i cukrów mlecznych.
O diecie prosimy również informować personel lodziarni. Wafelki do lodów zawierają mąkę pszenną, ale mogą zostać zastąpione kubeczkiem plastikowym.
Więcej informacji znajdzie Pani na stronach: www.celiakia.pl oraz www.bezglutenu.info
W razie pytań pozostaję do dyspozycji.
Z poważaniem,
Beata Zduniak
nasze lody są spożywane przez osoby na diecie bezglutenowej. Zgodnie z deklaracjami dostawców we wszystkich naszych produktach nie powinny znajdować nawet śladowe ilości substancji zabronionych w celiakii. Nie zalecamy spożywania naszych lodów mlecznych w ostrej fazie, kiedy następuje nietolerancja białek i cukrów mlecznych.
O diecie prosimy również informować personel lodziarni. Wafelki do lodów zawierają mąkę pszenną, ale mogą zostać zastąpione kubeczkiem plastikowym.
Więcej informacji znajdzie Pani na stronach: www.celiakia.pl oraz www.bezglutenu.info
W razie pytań pozostaję do dyspozycji.
Z poważaniem,
Beata Zduniak
Fajnie, że można te lody jeść bez stresu.
Choć przyznam się, że zanim sprawdziłam skład tychże lodów, zaryzykowałam
Nie powinnam tego robić ale tym razem mi się udało.
A druga rzecz jest taka, że bardzo szkoda mi, że nie mogę jeść lodów z wafelkiem. Ubolewam, że nie mogę jeść rożków, które bardzo lubiłam
Choć przyznam się, że zanim sprawdziłam skład tychże lodów, zaryzykowałam
Nie powinnam tego robić ale tym razem mi się udało.
A druga rzecz jest taka, że bardzo szkoda mi, że nie mogę jeść lodów z wafelkiem. Ubolewam, że nie mogę jeść rożków, które bardzo lubiłam
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Bezgluten i Balviten
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia