Herbapol, Hortex
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
- Posty: 32
- Rejestracja: pt 27 kwie, 2007 12:02
- Lokalizacja: POMORZE
Moja córka jest na diecie b.g. od 8 m - cy, co 2 - 3 m - ce jeździmy na konsultacje do Gdańska do Przychodni Gastrologicznej Dziecięcej do doktora Banacha. Mimo małomówności lekarzy potrafię nie raz wyciągnąć od nich różne informacje. Przyjeżdżam na te konsultacje ze spisanymi pytaniami i opakowaniami produktów, których nie jestem pewna. Dowiedziałam się od tego doktora (bo ma on tytuł doktora gastrologii dziecięcej), że syrop glukozowo - fruktozowy jest w diecie b.g. dozwolony, natomiast syropu skrobiowego należy unikać. Może komuś przyda się ta informacja?
CO CIĘ NIE ZABIJE, TO CIĘ WZMOCNI!
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
hehe...Siłaczka200 pisze:Może
jak masz więcej takich informacji, to proszę, napisz, bo ogólnie celiakia i to, gdzie chowa się gluten to dla wszystkich jedno wielkie wróżenie z fusów
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Jak pisze Rafal_tata (Howgh) i dopiszę do tego już w bardzo moim tak zwanym "bezpośrednim" stylu:
to ze ten czy ów DOKTóR ma TYTUŁ (np. doktora gastrologii dziecięcej śmakiej i owakiej) i się z racji tego tytułu wypowiada, to jeszcze nie znaczy, że wie co mówi... niestety
O ile sobie przypominam na tym forum było to i owo mówione na temat syropów - można rzucić w wyszukiwarkę jak zależy. Ja syropów unikam wszystkich jak zarazy, ale też ja unikam również tak zwanego "pieczywa bezglutenowego". A co każdy inny robi to jego sprawa.
to ze ten czy ów DOKTóR ma TYTUŁ (np. doktora gastrologii dziecięcej śmakiej i owakiej) i się z racji tego tytułu wypowiada, to jeszcze nie znaczy, że wie co mówi... niestety
O ile sobie przypominam na tym forum było to i owo mówione na temat syropów - można rzucić w wyszukiwarkę jak zależy. Ja syropów unikam wszystkich jak zarazy, ale też ja unikam również tak zwanego "pieczywa bezglutenowego". A co każdy inny robi to jego sprawa.
Celiakia od maleńkości; ponownie zdiagnozowana 2005 (Marsh III)
Zwróciłam się z pytaniem do Hortexu o Dania: Meksykańskie, Chińskie, Hiszpańskie- czy zawierają gluten, i czy przyprawy w saszetce dołączone do dań zawierają gluten. Oto odpowiedź:
Przyprawa chińska zawiera w swoim składzie mąkę pszenną a tym samym śladowe ilości glutenu. Pozostałe przyprawy nie mają składników zawierających gluten.
- mr.kwiatek
- Forumowicz
- Posty: 142
- Rejestracja: czw 18 sty, 2007 23:54
- Lokalizacja: Opole/Wrocław
Ja zaczynam się troche bać produktów hortexu - w poście sisi z 8 maja jest mail od kogoś z tej firmy i wymienionych jest pięć dań przez nich produkowanych zawierających gluten ale nie ma tam nic o daniu chińskim o którym napisała Nastka. Do mrożonki warzyw chińskich też dodają taką przyprawę ale tam nic nie jest napisane na temat składu, a tym bardziej zawartości glutenu! a kupuje to dość często...
Dlatego moje standardowe podejście do wszelkich takich mrożonek z dołączonymi przyprawami sprowadza się do:mr.kwiatek pisze:Do mrożonki warzyw chińskich też dodają taką przyprawę ale tam nic nie jest napisane na temat składu, a tym bardziej zawartości glutenu! a kupuje to dość często...
- otworzyć mrożonkę,
- wyłowić saszetkę z przyprawami i radośnie ją wyrzucić,
- mrożonkę spokojnie przyrządzić i przyprawić po swojemu
- zjeść
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
Ja mam takie samo podejściekfiatek pisze:Dlatego moje standardowe podejście do wszelkich takich mrożonek z dołączonymi przyprawami sprowadza się do:
- otworzyć mrożonkę,
- wyłowić saszetkę z przyprawami i radośnie ją wyrzucić,
- mrożonkę spokojnie przyrządzić i przyprawić po swojemu
- zjeść
Ostatnio zmieniony śr 15 sie, 2007 13:55 przez Nastka, łącznie zmieniany 1 raz.
- mr.kwiatek
- Forumowicz
- Posty: 142
- Rejestracja: czw 18 sty, 2007 23:54
- Lokalizacja: Opole/Wrocław
Moim zdaniem to wcale nie jest dobre podejście - zaprzęgając intuicje przy wyborze produktów do zjedzenia można popaść w paranoje i doszukiwać się glutenu tam gdzie go nie ma. Używam wielu przypraw z saszetek np. z kamisa i wierzę, że się nie otruje. Tak wogóle po co mąka w przyprawie? Chyba tylko żeby było jej więcej bo sama w sobie przecież nie ma smaku...
W tym wypadku jednak sam widzisz, że jest to podejście, które się sprawdziło- gdybym jadła np. co tydzień danie chińskie z dołączoną do niej przyprawą, to niszczyłabym swoje zdrowie. Mam takie podejście, gdy nie mam informacji od producenta. Nie jestem za doszukiwaniem się glutenu Bóg wie gdzie, ale w przyprawach on jest, i to w postaci mąki pszennej, czego dowód mamy w odpowiedzi Hortexu.mr.kwiatek pisze:Moim zdaniem to wcale nie jest dobre podejście - zaprzęgając intuicje przy wyborze produktów do zjedzenia można popaść w paranoje i doszukiwać się glutenu tam gdzie go nie ma. Używam wielu przypraw z saszetek np. z kamisa i wierzę, że się nie otruje. Tak wogóle po co mąka w przyprawie? Chyba tylko żeby było jej więcej bo sama w sobie przecież nie ma smaku...
Odpowieź w sprawie soków Herbapol...
Napisałam do Herbapol Lublin, ponieważ poprzednie posty byly juz dość dawno napisane a syrop - glukozowo - fruktozowy, który jest zawarty w tych sokach nie dawał mi spokoju.
Subject: Soki a dieta bezglutenowa
Witam!
Jestem osobą na diecie bezglutenowej w związku z tym mam pytanie czy soki zagęszczone np. malina, żurawina, kiwi itp. zawierają gluten? Jest to dla mnie ważna informacja, gdyż w składzie nic na ten temat nie ma , jest tylko syrop glukozowo - fruktozowy ale nie jest napisane z jakiego składnika jest on zrobiony. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
ODPOWIEDŹ:
Szanowna Pani,
Syrop glukozowo-fruktozowy będący składnikiem naszych syropów spożywczych jest wyprodukowany z pszenicy.
Wg oświadczenia od producenta ww. syropu jest on produktem bezglutenowym
pozdrawiam serdecznie
Aleksandra Pytko
Główny Technolog
image001
„HERBAPOL – LUBLIN” S.A.
ul. Diamentowa 25, 20-471 Lublin, tel. 48 81-748 83 04, fax. 48 81-743 96 70
Biuro Handlu i Marketingu: ul. Bobrowiecka 6, 00-728 Warszawa, tel. 48 22-548 23 10, fax. 48 22-548 23 30
www.herbapol.com.pl
Subject: Soki a dieta bezglutenowa
Witam!
Jestem osobą na diecie bezglutenowej w związku z tym mam pytanie czy soki zagęszczone np. malina, żurawina, kiwi itp. zawierają gluten? Jest to dla mnie ważna informacja, gdyż w składzie nic na ten temat nie ma , jest tylko syrop glukozowo - fruktozowy ale nie jest napisane z jakiego składnika jest on zrobiony. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
ODPOWIEDŹ:
Szanowna Pani,
Syrop glukozowo-fruktozowy będący składnikiem naszych syropów spożywczych jest wyprodukowany z pszenicy.
Wg oświadczenia od producenta ww. syropu jest on produktem bezglutenowym
pozdrawiam serdecznie
Aleksandra Pytko
Główny Technolog
image001
„HERBAPOL – LUBLIN” S.A.
ul. Diamentowa 25, 20-471 Lublin, tel. 48 81-748 83 04, fax. 48 81-743 96 70
Biuro Handlu i Marketingu: ul. Bobrowiecka 6, 00-728 Warszawa, tel. 48 22-548 23 10, fax. 48 22-548 23 30
www.herbapol.com.pl
- mamakubusia
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 215
- Rejestracja: wt 07 cze, 2011 22:00
- Lokalizacja: Lublin
No to jak moze byc bezglutenowy skoro syrop wyprodukowano z pszenicy, wiem ze moze to byc taka ilosc ze nazwac je mozna bezglutenowymi ale....np herbatka jablko melisa z bobovity specjalnego przeznaczenia dla dzieci po 4 miesiacu zycia ma znaczek przekreslonego klosa i opis bezglutenowa a moj synek po jej wypiciu zwijal sie z bolu i odrazu pojawila sie biegunka. W skłądzie jest słód jeczmienny. Pani z Bobovity powiedziala ze jest rzeczywiscie w tej jednej słod ale w takiej ilosci ze napewno nie zaszkodzi!I co mam o tym myślec??co Wy myslicie?
Takze ja w takie zapewnienia ze syrop glukozowo-fruktozowy wyprodukowany z pszenicy jest bezglutenowy nie uwieze....
Takze ja w takie zapewnienia ze syrop glukozowo-fruktozowy wyprodukowany z pszenicy jest bezglutenowy nie uwieze....
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 520
- Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
- Lokalizacja: Rydułtowy
Ja również staram się ów syropu z pszenicy unikać. Mój syn reaguje na niego od razu biegunką. Niby bezglutenowy a jego przegoni. U nas z soczkami dla niemowląt było to samo. Bobovity i inne soczki poszły w kąt. Co dziwne Tymka po bobofrucie od razu przegoni. Jak zrobię mu domowy z tych samych owoców nic się nie dzieje.
Dwa bezglutki - mama i syn Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.