znam , drobno zmielona, daje dość puszyste ciasto ,czy wolna od zanieczyszczeń glutenem - nie wiem , w tym samym zakładzie produkują również maki glutenowe
wlasnie mnie to ciekawi od 2 tygodni jestem na diecie jak po wypiekach na mace przennej mam dolegliwosci tak po niej nic nie zaobserwowalem i nie moge znalesc wlasnie zadnej inf na temat czy jest zanieczyszczona czy tez wolna od glutenu
skala wrażliwości na gluten bywa różna , ja również nie obserwowałam po tej mące problemów , napisz do producenta , ja tak średnio lubię smak żółtej maki kukurydzianej i obecnie nie stosuje tej maki , napisz do producenta ,jest na rynku maka kukurydziane oznaczona przekreślonym kłosem .
Czy na opakowaniu nie jest napisane, że może zawierać? Jeśli może, to może.
Nadal to będą zanieczyszczenia, czyli glutenu będzie dużo mniej niż głównego składnika. A reakcja na gluten na pewno do pewnego stopnia zależy od dawki. Zawsze będzie mniejsza niż po jedzeniu mąki pszennej.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
A może wiecie coś na temat mąki gryczanej z Melvit-a? Dziś ją nabyłam, z dopiskiem gluten free ale przerażenie mnie ogarnia na samą myśl, że jest zanieczyszczona.... Napisałam do producenta i czekam na odpowiedź.
Uzywam mąk z tej firmy- ryżowej, gryczanej i kukurydzianej i nie odczuwam zadnych dolegliwości po nich.
Kupiłam tez otręby gryczane i kleik ryżowy i wg mnie też są ok.
Każdy musi sprawdzic na sobie.
Ciężko to sprawdzić, bo moje dziecko nie odczuwa żadnych dolegliwości po glutenie a w ciągu swojego 12-letniego życia dorobiła się Marsha IIIc. W naszym przypadku takie eksperymenty nic nie powiedzą.
ja kupuję tą mąkę na kilogramy i tyle samo jej spożywam. gdyby miała gluten, to prawdopodobnie nie wychodziłabym z toalety, także myślę, że jest ok. ale wiadomo, moje jelita to nie laboratorium.