ZIEMNIACZANO ORZECHOWE KULECZKI
SKŁAD:
- 50 dag ugotowanych ziemniaków w mundurkach
- 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub innych jak kto lubi
- 2 jajka
- 2-3 łyżek posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- imbir
- jajko i bułka tarta do panierowania - może być także kaszka kukurydziana
- olej do smażenia
Gorące ziemniaki obrać i przecisnąć przez praskę. Wymieszać a raczej utrzeć z orzechmi, pietruszką. Wbić jajko i żółtko, dodać przyprawy i wymieszać. Formować małe kulki lub większe jak toś lubi, najlepiej wilgotnymi łapkami żeby się nie kleiły. Panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej lub kaszce kukurydzianej. Smażyć na złocisty kolor na rozgrzanym oleju i zajadać z czymkolwiek, ja lubię z sosem beszamelowym.
SMACZNEGO!!!
ZIEMNIACZANO ORZECHOWE KULECZKI
Moderator: Moderatorzy