Kotlety ziemniaczane z serem
Moderator: Moderatorzy
Kotlety ziemniaczane z serem
Kotlety ziemniaczane z serem
Składniki:
- 60 dag ziemniaków
- łyżeczka masła
- 2 żółtka do masy + 1 jajko do smażenia
- 2 łyżki drobno startego żółtego sera
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- bułka tarta – oczywiście bg
1.Ugotowanie i ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem na gładkie puree. Dodajemy miękkie masło, żółtka, starty ser i mieszamy na gładką masę.
2.Masę ziemniaczaną przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Miskę przykrywamy i na pół godziny wkładamy do lodówki.
3.Wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie podłużne kotlety. (Kto lubi się bawić i ma w domu Tadka niejadka, może uformować jakieś inne kształty np. rybki – wiem, że działa.) Następnie smażymy jak zwykłe kotlety.
Ja robiłam mniejszą porcję, bo sama w życiu bym tyle nie zjadła i jak zawsze wszystko robię „na oko” Do jednej części dodałam bazylię. Mi smakowało.
Składniki:
- 60 dag ziemniaków
- łyżeczka masła
- 2 żółtka do masy + 1 jajko do smażenia
- 2 łyżki drobno startego żółtego sera
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- bułka tarta – oczywiście bg
1.Ugotowanie i ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem na gładkie puree. Dodajemy miękkie masło, żółtka, starty ser i mieszamy na gładką masę.
2.Masę ziemniaczaną przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Miskę przykrywamy i na pół godziny wkładamy do lodówki.
3.Wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie podłużne kotlety. (Kto lubi się bawić i ma w domu Tadka niejadka, może uformować jakieś inne kształty np. rybki – wiem, że działa.) Następnie smażymy jak zwykłe kotlety.
Ja robiłam mniejszą porcję, bo sama w życiu bym tyle nie zjadła i jak zawsze wszystko robię „na oko” Do jednej części dodałam bazylię. Mi smakowało.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Karolcia6, łącznie zmieniany 1 raz.
- Katarzyna35
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 297
- Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
- Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy
Kochani, a propos kotletów z serem,
czy ktoś z Was mógłby mi podać nazwę sera żółtego, który byłby bezpieczny, bez glutenu.
Pytałam na PW doświadczonej forumowiczki, która odpowiedziała mi, że nie spotkała się z bezglutenowym żółtym serem.
Please, help me
czy ktoś z Was mógłby mi podać nazwę sera żółtego, który byłby bezpieczny, bez glutenu.
Pytałam na PW doświadczonej forumowiczki, która odpowiedziała mi, że nie spotkała się z bezglutenowym żółtym serem.
Please, help me
Ostatnio zmieniony wt 16 lut, 2010 21:29 przez grubymiś, łącznie zmieniany 2 razy.
Hmm, ale jak to?grubymiś pisze: Pytałam na PW doświadczonej forumowiczki, która odpowiedziała mi, że nie spotkała się z bezglutenowym żółtym serem.
W sensie żółty ser z definicji jest bezglutenowy, skład porządnego sera to mleko i podpuszczka, nic albo niewiele więcej. Błagam, nie dajmy się zwariować!
Owszem, trzeba uważać na to, co się kupuje, bo pojawiają się ostatnio często wyroby seropodobne (żółte, topione i białe), zagęszczane skrobią i pełne innych świństw - ale to nie są żółte sery! Trzeba patrzeć na cenę i nazwę - a jak się da, to na skład oczywiście. Moim zdaniem jak coś kosztuje od powiedzmy 22-24 zł wzwyż za kilo, to jest to normalny ser żółty.
Tu jeszcze krótki wątek o serach: viewtopic.php?t=1187&highlight=%BF%F3%B3ty+ser
Ostatnio zmieniony wt 16 lut, 2010 21:51 przez Sheep, łącznie zmieniany 1 raz.
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Myślę, że da się nawet taniej: Złoty Mazur, Gouda, Edamski to sery, które nie sięgają 20 zł (przynajmniej w mojej okolicy), a składy mają OK.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia