znalazłam w gazecie przepis z ziemniaków pasztet - ciekawostka :
Pasztet z żurawiną i ziemniakami
1,5 kg ugotowanego mięsa, 500 g surowych ziemniaków, 3 jajka, garść suszonej żurawiny, 100g świeżej żurawiny, 3 łyżki żelatyny, sól, pieprz.
Do malaksera wkładam mięso, ziemniaki pokrojone w kostkę, jajka, żurawinę. Miksuję ok. 3 min aż mięso będzie jednolitą masą. Przekładam do natłuszczonej formy. Piec ok. 1 godz. w temp. 200 st. Na dolnej półce. Wyjąć, odstawić na kilka godzin do całkowitego ostygnięcia.
W miseczce mieszam żelatynę z kilkoma łyżkami z rosołu by dobrze się rozpuściła. Do płynnej galarety wkładam świeżą żurawinę, mieszam i przekładam na pasztet. Chłodzę w lodówce przez kolejną godzinę. Potem można papusiać
pasztet z żurawiną i ziemniakami
Moderator: Moderatorzy
pasztet z żurawiną i ziemniakami
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez dossa, łącznie zmieniany 1 raz.
szczęśliwie zdiagnozowana celiakia lipiec 2010