Serki Danio
Moderator: Moderatorzy
- anakon
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 609
- Rejestracja: czw 08 sty, 2004 12:27
- Lokalizacja: Warszawa
Słuchajcie, napisalam do Danone pl swoje uwagi i watpliwosci, zwlaszcza co do serkow Danio (w skladzie skrobia modyfikowana bez podania pochodzenia) oto odpowiedz(+ wyslalam juz kolejne zapytanie i czekam) Odpowiedzieli dosc szybko, a skrobia modyfikowana w Danio jest ponoc z tapioki::::
"Szanowna Pani,
Bardzo dziękujemy za wiadomość.
W odpowiedzi na Pani pytanie uprzejmie informujemy, że gluten zawierają
produkty z musli oraz jogurt biszkoptowy (informacja jest zamieszczona na
opakowaniu).
Niektóre produkty mogą zawierać śladowe ilości glutenu i to również jest
zaznaczone na opakowaniu. Jeśli chodzi o skrobię, to w produktach Danone
zazwyczaj używamy skrobi kukurydzianej, natomiast w produktach Duett jest
to skrobia pochodzenia pszenicznego i z kukurydzy (z mleczną czekoladą
kukurydziana i z pszenicy bezglutenowej) a seki Danio i Jogurty Aksamitne
mają skrobię modyfikowaną z tapioki (z bulw manioku podobnych do
ziemniaka).
W przypadku dalszych pytań pozostajemy do Pani dyspozycji.
Zapraszamy również do korzystania z naszej Infolinii pod numerem telefonu
0 801 33 11 33 od poniedziałku do piątku w godzinach 8.00-19.00
(opłata według taryfy lokalnej).
Łączymy wyrazy szacunku,
Katarzyna Urbanowska,
Specjalista ds. Obsługi Konsumenta,
Infolinia Danone"
"Szanowna Pani,
Bardzo dziękujemy za wiadomość.
W odpowiedzi na Pani pytanie uprzejmie informujemy, że gluten zawierają
produkty z musli oraz jogurt biszkoptowy (informacja jest zamieszczona na
opakowaniu).
Niektóre produkty mogą zawierać śladowe ilości glutenu i to również jest
zaznaczone na opakowaniu. Jeśli chodzi o skrobię, to w produktach Danone
zazwyczaj używamy skrobi kukurydzianej, natomiast w produktach Duett jest
to skrobia pochodzenia pszenicznego i z kukurydzy (z mleczną czekoladą
kukurydziana i z pszenicy bezglutenowej) a seki Danio i Jogurty Aksamitne
mają skrobię modyfikowaną z tapioki (z bulw manioku podobnych do
ziemniaka).
W przypadku dalszych pytań pozostajemy do Pani dyspozycji.
Zapraszamy również do korzystania z naszej Infolinii pod numerem telefonu
0 801 33 11 33 od poniedziałku do piątku w godzinach 8.00-19.00
(opłata według taryfy lokalnej).
Łączymy wyrazy szacunku,
Katarzyna Urbanowska,
Specjalista ds. Obsługi Konsumenta,
Infolinia Danone"
Niemal identyczną odpowiedź dostałam od nich 2 lata temu:
Kto chce, niech znajdzie oryginał w adekwatnym temacie. I o tapioce też wtedy pisali. Trochę mnie to nawet rozczuliło, takie tłumaczenie bezglutkowi co to ta tapioka...Danone:
Bardzo dziękujemy za wiadomość,
W odpowiedzi na Pani pytanie uprzejmie informujemy, że w produktach DANONE skrobia nie pochodzi ze zbóż, tylko z kukurydzy lub z tapioki (z bulw manioku - podobne do ziemniaka). W obecnej chwili używamy tylko skrobi kukurydzianej.
W przypadku dalszych pytań pozostajemy do Pani dyspozycji.
Zapraszamy również do korzystania z naszej Infolinii pod numerem telefonu 0 801 33 11 33 od poniedziałku do piątku w godzinach 8.00-19.00 (opłata według taryfy lokalnej).
Łączymy wyrazy szacunku,
-
- Nowicjusz
- Posty: 42
- Rejestracja: czw 31 maja, 2007 16:33
- anakon
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 609
- Rejestracja: czw 08 sty, 2004 12:27
- Lokalizacja: Warszawa
Coz, niestety maja tam dosc podla zasade, ze nie mozna kontynuowac raz napisanego zapytania i podejrzewam, ze kolejne czyta juz ktos inny, a napisalam, ze jesli ich to urzadza to mozemy z ramienia Stowarzyszenia oficjalnie wystosowac zapytanie i prosbe o umieszczanie dokladnych informcaji na opakowaniach. Sprawa bylaby rozwiazana raz na zawsze, pewnie umiesciliby jak zwykle "moze zawierac sladowe ilosci" ale to juz jest jakas jasnosc w sprawie. Teraz mi tylko odpowiedzieli, ze przekazali moje uwagi w odpowiednie rece....i czekaj tatka latka.
Mam przed sobą Danio Intenso (z ryżem) i ma w składzie syrop, ale glukozowo-fruktozowy. No i niestety informację, że "Zawiera śladowe ilości glutenu".Asia S. pisze:W serkach Danio (homogenizowany, np. waniliowy) skład się nie zmienił, bo jem je regularnie, natomiast pojawiły się nowe serki Danio Intenso i tam faktycznie w składzie znajduje się ów nieszczęsny syrop...
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Intenso to jednak inny produkt niz normalne Danio... Ma duzo wiecej dodatkow, a co za tym idzie, wieksze prawdopodobienstwo dorzucenia czegos z glutem
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Ehhh, mogłoby mi się nie chcieć, ale ciągle się chce.
topics20/campina-bakoma-danone-vt941.htm
topics20/campina-bakoma-danone-vt941.htm
W odpowiedzi na Pani pytanie uprzejmie informujemy, że w produktach DANONE skrobia nie pochodzi ze zbóż, tylko z kukurydzy lub z tapioki (z bulw manioku - podobne do ziemniaka). W obecnej chwili używamy tylko skrobi kukurydzianej.
W przypadku dalszych pytań pozostajemy do Pani dyspozycji.
Zapraszamy również do korzystania z naszej Infolinii pod numerem telefonu 0 801 33 11 33 od poniedziałku do piątku w godzinach 8.00-19.00 (opłata według taryfy lokalnej).
etc.W odpowiedzi na Pani pytanie uprzejmie informujemy, że gluten zawierają
produkty z muesli oraz jogurt biszkoptowy (informacja jest na opakowaniu).
Niektóre produkty mogą zawierać śladowe ilości glutenu i to również jest
zaznaczone na opakowaniu.Polecamy dla dziecka między innymi Danonki,
którenie zawierają glutenu, więc można je podawać dziecku z celiakią.
Skrobia modyfikowana to jest substancja zagęszczająca, syrop glukozowo- fruktozowy to mieszanka 2 tzw. cukrów prostych: glukozy i fruktozy.
W produktach spożywczych zastępuje się nim zwykły cukier czyli sacharozę.
Wszystkie składniki używane w naszych produktach są pochodzenia
naturalnego.
To świetnie, że Ci się ciągle chce
Ja naprawdę staram się "poczytać, zanim napiszę", ale do czytania jest strasznie dużo, no i porozrzucane po różnych wątkach...
W wątku, na który podałaś namiar, jest rzeczywiście wyjaśniona moja wątpliwość, bo jest mowa o syropie glukozowo-fruktozowym z pszenicy. A z nazwy tak mi bezpiecznie wyglądał - nie miałam skojarzeń z glutenem
Swoją drogą ciekawe, ile jeszcze jest takich składników, których nazwy nie budzą we mnie jak na razie żadnych emocji, a powinny krzyczeć wielkim głosem: UWAGA! GLUTEN!!
Ja naprawdę staram się "poczytać, zanim napiszę", ale do czytania jest strasznie dużo, no i porozrzucane po różnych wątkach...
W wątku, na który podałaś namiar, jest rzeczywiście wyjaśniona moja wątpliwość, bo jest mowa o syropie glukozowo-fruktozowym z pszenicy. A z nazwy tak mi bezpiecznie wyglądał - nie miałam skojarzeń z glutenem
Swoją drogą ciekawe, ile jeszcze jest takich składników, których nazwy nie budzą we mnie jak na razie żadnych emocji, a powinny krzyczeć wielkim głosem: UWAGA! GLUTEN!!
Czytałam już ten wątek, ale wyjaśnię, skąd moje obawy. Mam przed sobą kisiel Dr. Oetker smak owoców leśnych...skład:
skrobia ziemniaczana, kwas cytrynowy, aromaty, sok z limonki (syrop glukozowy (na bazie pszenicy))...itd...
Czy w związku z tym mam ufać, że każdy producent używający syropu glukozowego zrobionego na bazie pszenicy napisze to? Czy unikać wszystkich produktów z syropem glukozowym? A może syrop glukozowy robiony na bazie czegokolwiek nie zawiera w swoim składzie glutenu, tak jak to już uzgodniono z octem i spirytusem?
Na koniec - dziękuję za cierpliwość i wyrozumiałość
skrobia ziemniaczana, kwas cytrynowy, aromaty, sok z limonki (syrop glukozowy (na bazie pszenicy))...itd...
Czy w związku z tym mam ufać, że każdy producent używający syropu glukozowego zrobionego na bazie pszenicy napisze to? Czy unikać wszystkich produktów z syropem glukozowym? A może syrop glukozowy robiony na bazie czegokolwiek nie zawiera w swoim składzie glutenu, tak jak to już uzgodniono z octem i spirytusem?
Na koniec - dziękuję za cierpliwość i wyrozumiałość
Generalnie produkty żywnościowe powinny być oznakowane zgodnie z "Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa I Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych", którego fragmenty oraz link do całości znajdziecie w poście Rafała:
tutaj link do postu
Wynika z tego, że jeśli jest napisane samo "skrobia modyfikowana" czy "syrop glukozowy", "dekstroza", to można je uznać za bezpieczne i bezglutenowe. Jeśli mają dodatkowe oznaczenie "z pszenicy", to znaczy, że przekraczają bezpieczną normę glutenu.
Takie są wytyczne prawa i nie powinniśmy zakładać, że producenci żywności tego prawa nie przestrzegają...
tutaj link do postu
Wynika z tego, że jeśli jest napisane samo "skrobia modyfikowana" czy "syrop glukozowy", "dekstroza", to można je uznać za bezpieczne i bezglutenowe. Jeśli mają dodatkowe oznaczenie "z pszenicy", to znaczy, że przekraczają bezpieczną normę glutenu.
Takie są wytyczne prawa i nie powinniśmy zakładać, że producenci żywności tego prawa nie przestrzegają...
- mamadwójki
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 356
- Rejestracja: śr 14 cze, 2006 15:18
- Lokalizacja: Poznań