Chipsy, chrupki i inne
Moderator: Moderatorzy
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 363
- Rejestracja: pn 17 lip, 2006 00:31
- Lokalizacja: Łódź
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 363
- Rejestracja: pn 17 lip, 2006 00:31
- Lokalizacja: Łódź
Cheetos serowe
Chrupki kukurydziane o smaku serowym. Skład: kaszka kukurydziana, olej roślinny, preparat aromatyzujący o smaku serowym [laktoza (z mleka), substancja wzmacniająca smak i zapach (glutaminian sodu, guanylan disodowy, inozynian disodowy), aromaty (w tym ser w proszku, mąka sojowa i olej sojowy), białka mleka,regulator kwasowości (dioctan sodu)], sól. Produkt może zawierać śladowe ilości miazgi z orzechów arachidowych.
Problem w tym że inne cheetosy w składzie mają coś, co ewidentnie zawiera gluten (pochodne pszenicy). Napisałam maila do ale jeszcze nie dostałam odpowiedzi. I sama nie wiem... Mam nadzieje że okaże się że są bg [-o<
Problem w tym że inne cheetosy w składzie mają coś, co ewidentnie zawiera gluten (pochodne pszenicy). Napisałam maila do ale jeszcze nie dostałam odpowiedzi. I sama nie wiem... Mam nadzieje że okaże się że są bg [-o<
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 363
- Rejestracja: pn 17 lip, 2006 00:31
- Lokalizacja: Łódź
Na forum znalazłam informacje:
"Obecnie glutaminian sodu czyli jednosodowa sól kwasu glutaminowego jest produkowany z glutenu pszennego, melasy, zeiny (białko kukurydzy) przez hydrolizę białka. Kwas glutaminowy (aminokwas) jest składnikiem białek i jako taki jest syntetyzowany również przez organizm ludzki. Sposób przeróbki wyklucza możliwość zanieczyszczenia glutaminianu sodu glutenem, o ile taki był użyty jako surowiec wyjściowy".
(by mama Mateusza)
"Obecnie glutaminian sodu czyli jednosodowa sól kwasu glutaminowego jest produkowany z glutenu pszennego, melasy, zeiny (białko kukurydzy) przez hydrolizę białka. Kwas glutaminowy (aminokwas) jest składnikiem białek i jako taki jest syntetyzowany również przez organizm ludzki. Sposób przeróbki wyklucza możliwość zanieczyszczenia glutaminianu sodu glutenem, o ile taki był użyty jako surowiec wyjściowy".
(by mama Mateusza)
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Za podrzucenie nam innych dostałabyś po łapkachrenata85 pisze:Zapomnialam sprecyzowac ze są BEZGLUTENOWE
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
A czy nikt nie wie jak rzecz ma się z tortillą? Oczywiście soloną. Kupiłam ostatnio takową w tesco. Nie chcę deklarować że jest ona bezglutenowa, ale jak można inaczej zrozumieć skład: kaszka kukurydziana, tłuszcz roślinny, sól. Ponadto w składnikach alergennych nie było wzmianki o glutenie. Więc wydaje mi się że jeść je wolno. A wam?
- mr.kwiatek
- Forumowicz
- Posty: 142
- Rejestracja: czw 18 sty, 2007 23:54
- Lokalizacja: Opole/Wrocław
-
- Nowicjusz
- Posty: 45
- Rejestracja: ndz 21 gru, 2008 00:48
- Lokalizacja: Sułkowice
chipsy krakuski
zjadłam właśnie chipsy firmy bezgluten..wołami jest napisane "Produkt nie zawiera glutenu",a w składzie glutaminian sodu..proszę napiszcie na priv czy w takim wypadku żarełko jest bezpieczne
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Na forum też się przyda:
Skoro wołami, to znaczy, że mają przysłane od producentów deklaracje o zawartości alergenów. I pewnie glutaminian sodu glutenu nie zawiera.
Skoro wołami, to znaczy, że mają przysłane od producentów deklaracje o zawartości alergenów. I pewnie glutaminian sodu glutenu nie zawiera.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- Małgorzata
- -#Moderator
- Posty: 1579
- Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
- Lokalizacja: Warszawa