mąka ryżowa =mąka ryżowa kleista
Moderator: Moderatorzy
- Jola-Gabrysia
- Forumowicz
- Posty: 133
- Rejestracja: czw 08 sty, 2004 07:13
- Lokalizacja: LUBLIN
mąka ryżowa =mąka ryżowa kleista
Czy mąka ryżowa a mąka ryżowa kleista to ten sam produkt . Czy może ma jakiś dodatek innej mąki. W hurtowni nikt nie potrafi udzielić mi takiej odpowiedzi .
Cytat: "Na świecie rosną tysiące odmian ryżu. Różnią się one kształtem ziaren i zawartością skrobi, a właściwie głównego jej składnika - amylopektyny, zwiększającego wchłanialność wody i powodującego sklejanie się ziaren po ugotowaniu. Najwięcej amylopektyny mają ziarna krótkie i pękate, najmniej długie i smukłe.
Ze względu na kształt ziaren wyróżnia się trzy podstawowe rodzaje ryżu: długo-, średnio- i krótkoziarnisty.
Ryż krótkoziarnisty, np. originario, o niemal okrągłych ziarnach, bardzo chłonących wodę i zlepiających się po ugotowaniu, ma takie zastosowania jak średnioziarnisty."
http://www.kulinaria.pl/artykuly.asp?id=94
Myślę, że mąkę ryżową kleistą otrzymuje się z ryżu krótkoziarnistego, czyli tego który się najbardziej klei.
Ze względu na kształt ziaren wyróżnia się trzy podstawowe rodzaje ryżu: długo-, średnio- i krótkoziarnisty.
Ryż krótkoziarnisty, np. originario, o niemal okrągłych ziarnach, bardzo chłonących wodę i zlepiających się po ugotowaniu, ma takie zastosowania jak średnioziarnisty."
http://www.kulinaria.pl/artykuly.asp?id=94
Myślę, że mąkę ryżową kleistą otrzymuje się z ryżu krótkoziarnistego, czyli tego który się najbardziej klei.