Vegeta light i Vegeta ziołowa firmy PODRAVKA

Tutaj rozmawiamy o konkretnych produktach bezglutenowych i tych innych ;)

Moderator: Moderatorzy

danutka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: czw 03 lis, 2005 21:14
Lokalizacja: Śląsk

Vegeta light i Vegeta ziołowa firmy PODRAVKA

Post autor: danutka »

Czy przyprawy Vegeta light i vegeta ziołwa firmy PODRAVKA są bezpieczne?Producent pisze ,ze nie zawierają glutenu.Czy ktos wie coś na ten temat?
Awatar użytkownika
GUTEK
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 276
Rejestracja: ndz 24 wrz, 2006 17:12
Lokalizacja: SIERADZ

Post autor: GUTEK »

Cześć Danutka.
Ja, kiedy się dowiedziałam, że mój synek ma celiakie wyrzuciłam wszystkie przyprawy zawierające glutaminian sodu w tym także vegetę. W to miejsce kupiłam bulion wegetariański firmy ``Drobdar`` w sklepie z żywnością bezglutenową. Na opakowaniu nie
ma przekreślonego kłosa, ale czytając skład raczej nic nie wzbudza podejrzeń (warzywa suszone, sól, przyprawy, naturalne aromaty). Smak jest trochę inny niż vegety ale też niezły.
Na diecie od 15.03.2011
-ania-
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 428
Rejestracja: pt 12 maja, 2006 21:25
Lokalizacja: ostrołęka

Post autor: -ania- »

ja w ogóle nie używam żadnych przypraw mieszanych typu vegata, podravka, itp. to tylko sztuczne smaki! lepiej używać wszelkich ziół, choćby suszonych. a konkretnie - co do vegety - to opcja szukaj i cos będzie 8)
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
Awatar użytkownika
GosiaM
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 866
Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: GosiaM »

koteczek pisze:ja w ogóle nie używam żadnych przypraw mieszanych typu vegata, podravka
ja też nie używam, wolę czyste przyprawy.
Awatar użytkownika
anakon
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 609
Rejestracja: czw 08 sty, 2004 12:27
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: anakon »

O Podravce obszerna informacja jest na innym watku. Zapraszam do zapoznania sie bo jest to jedna z obszerniejszych odpowiedzi producentow nt produktu:
topics3/vegeta-vt241.htm
tercia7
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: ndz 25 cze, 2006 21:09
Lokalizacja: małopolska

Re: Vegeta light i Vegeta ziołowa firmy PODRAVKA

Post autor: tercia7 »

danutka pisze:Czy przyprawy Vegeta light i vegeta ziołwa firmy PODRAVKA są bezpieczne?Producent pisze ,ze nie zawierają glutenu.Czy ktos wie coś na ten temat?
Informacje o vegecie light przeczytałam zdaje mi sie w "mamo to ja", pisza tam, ze nie zawiera glutaminianu sodu. Ale jeszcze nie udało mi sie jej kupic, prawde powiedziawszy nie miałam okazji żeby dobrze się za nią rozglądnąć:) Ale mam nadzieję, że jest bezpieczna, znaczy nie zawiera tego spornego glutaminianu sodu i ze nareszcie będę mogła spokojnie doprawiac sobie (raczej mężowi:) potrawki:)

[ Dodano: Czw 25 Sty, 2007 21:59 ]
Właśnie dzisiaj kupiłam vegetę light, pisze na niej że nie zawiera glutaminianu sodu oraz glutenu:) Nareszcie:)
"Składniki: sól kuchenna, suszone warzywa 30% (marchew, pasternak, cebula, ziemniaki, seler, por, papryka, natka pietruszki), fruktoza, przyprawy, substancje wzmacniajace smak i zapach (inozynian disodowy, guanylan diodowy), barwnik (ryboflawina)."
"Zawiera fruktozę, nie zawiera glutaminianu sodu, nie zawiera laktozy, bez glutenu, produkt może byc używany przez wegetarian".
Męzulek już dzisiaj doprawił sobie nią potrawkę :D
Awatar użytkownika
edyta
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 212
Rejestracja: wt 27 gru, 2005 22:25
Lokalizacja: Żagań/Warszawa

Post autor: edyta »

To j jestem do tyłu, ale nie widziałam jeszcze na oczy vegety light :| ,,, na czym ta wersja light polega?
mamuśka Mariuszka
Awatar użytkownika
asiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 394
Rejestracja: ndz 22 sty, 2006 11:08
Lokalizacja: Pomorze

Post autor: asiar »

Vegeta light w odróżnieniu od pikantnej jest łagodniejsza w smaku i nie ma w składzie glutaminianu sodu, chociaż ta pikantna, która wg producenta nie zawiera glutaminianu równiez posiada oznaczenie bezglutenowa.
Awatar użytkownika
re_mike
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 10
Rejestracja: pn 05 mar, 2007 17:38
Lokalizacja: W-wy

UWAGGGAAA!!!!!!

Post autor: re_mike »

:569: Dzisiaj będąc w sklepie, zobaczyłem jedno podravka Vegeta pikantna, ma napisane BEZ GLUTENU a w składzie jest glutaminian sodu???????? Może ktoś napisać do Podravk i poprawić
ich !!
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1838
Rejestracja: sob 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Post autor: kabran »

A może raczej poczytać trochę o glutaminianie sodu? Tyle już było na ten temat na Forum, że nie chce mi się już pisać...
I co to za tendencja: napiszcie do nich. A samemu to nie łaska? ;)
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

hint:
6 postów wyżej
autor: anakon
Wysłany: Czw 19 Paź, 2006 08:32
kliknąć w te zielone literki...
Awatar użytkownika
re_mike
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 10
Rejestracja: pn 05 mar, 2007 17:38
Lokalizacja: W-wy

Post autor: re_mike »

Karban: ja napisałem:"Może ktoś napisać do Podravk i poprawić
ich".a nie :P Napiszcie do nich :D to jest różnica :P.

A co do reszty to ja już nic nie rozumiem, z tego wynika że ten glutaminian sodu jest dobry dla nas czy nie :okulary:
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1838
Rejestracja: sob 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Post autor: kabran »

re_mike - ja nie widzę różnicy, zwalasz robotę na innych.
Co do glutaminianu nadal uważam, że warto użyć wyszukiwarki i poczytać, co już na Forum o tym napisano. Ale niech tam... Nazwa "glutaminian" pochodzi od aminokwasu kwasu glutaminowego, a nie od glutenu. To dość powszechne wśród bezglutenowców nieporozumienie. Kwas glutaminowy to jeden z 20 aminokwasów tworzących białka. Organizm człowieka może go sam wytwarzać. I wytwarza nawet w duzych ilościach, najwięcej znajduje się bodajże w korze mózgowej, jest neurotransmiterem. Itd.
Produkcja glutaminianu sodu na skalę handlową rozpoczęła się w roku 1909. W przeszłości był wytwarzany poprzez hydrolizę naturalnego białka np. pszenicznego i sojowego. Obecnie, produkcja glutaminianu sodu opiera się na fermentacji bakteryjnej. Bakterie (Corynebacterium glutamicus) są hodowane na płynnej pożywce zawierającej cukry, melasę lub skrobię. Bakterie wytwarzają i wydzielają kwas glutaminowy do pożywki. Kwas glutaminowy jest następnie wydzielany przez filtrację, oczyszczany i zamieniany przez neutralizację do glutaminianu sodu. Po dodatkowym oczyszczaniu, krystalizacji i wysuszeniu, glutaminian sodu w postaci białego proszku jest stosowany jako substancja wzmacniająca smak.
http://www.food-info.net/pl/intol/msg.htm
To tyle o tym... :) Jeśli chcesz pisać do Podravki, to nie po to, aby ich poprawiać, ale raczej z zapytaniem o sposób produkcji ich glutaminianu. Osobiście uznaję glutaminian sody (tak jak i inne polepszacze) za truciznę ;) i dobrowolnie go nie jadam. Żadnej Vegety nie używam. Temat jest mi obojętny. ;)
Ostatnio zmieniony wt 17 kwie, 2007 08:54 przez kabran, łącznie zmieniany 1 raz.
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

No to jeszcze coś na temat glutaminianu:

topics3/co-to-jest-glutaminian-sodu-i-c ... .htm#18415

oczywiście sugeruję, żeby dyskusję na ten temat prowadzić w tamtym wątku
Awatar użytkownika
re_mike
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 10
Rejestracja: pn 05 mar, 2007 17:38
Lokalizacja: W-wy

Post autor: re_mike »

Trochę się zakręciłem jak czytałem o tym wszystkim :P. Ale wiem jedno glutaminianu sodu jeść nie będę bo ogólnie jest zakazany :P
ODPOWIEDZ