Czekolada z Alpen Gold

Tutaj rozmawiamy o konkretnych produktach bezglutenowych i tych innych ;)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dorotka_92
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 36
Rejestracja: pn 17 sie, 2009 16:34
Lokalizacja: Sosnowiec

Czekolada z Alpen Gold

Post autor: Dorotka_92 »

Piszę, ponieważ jestem ciekawa jednak co do czekolad Alpen Gold tej nowej limitowanej serii.
Mam na myśli konkretnie tą z Marakują i Hibiskusem.
Czytałam gdzieś na forum, że chlebek świętojański jest dozwolony (w sumie nawet nie znałam takiego składnika).
Czy w składzie tej czekolady jest coś, czego jeść nie powinnam?

Skład: cukier, nadzienie z koncentratem z soku marakui i ekstraktem z kwiatu hibiskusa 18% [syrop glukozowy, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, substancja utrzymująca wilgotność (glicerol), koncentrat soku marakui (10%), substancje zagęszczające (pektyna, mączka chleba świętojańskiego), regulatory kwasowości (kwas cytrynowy, E331), ekstrakt z kwiatu hibiskusa (0,4%), aromat] tłuszcz roślinny, pełne mleko w proszku, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, serwatka w proszku, odtłuszczone mleko w proszku, odtłuszczony jogurt w proszku (2%), tłuszcz mleczny, emulgatory (lecytyna sojowa, E476), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromaty.
Awatar użytkownika
Angy
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 55
Rejestracja: śr 08 kwie, 2009 17:40
Lokalizacja: bydgoszcz

Post autor: Angy »

teoretycznie nie wygląda na zabronione... :D ale niech się bardziej obiegani w temacie wypowiedzą, gdyż ja na diecie nie jestem... :036:
pozdrowienia :)
krystna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 448
Rejestracja: sob 09 kwie, 2005 14:45
Lokalizacja: Nakło nad Notecią

Post autor: krystna »

Trochę skrótowo potraktowali aromaty. Nasuwa się pytanie jakie?
Napisz do firmy, zobaczymy co odpowiedzą.
Obrazek

Gazeta Internetowa "Małpia Gazeta" - Serwujemy bardzo dobre wiadomości!
Awatar użytkownika
Karolcia6
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 304
Rejestracja: pt 16 maja, 2008 08:38
Lokalizacja: Skórcz

Post autor: Karolcia6 »

A czy na opakowaniu nie jest napisane może zwierać śladowe ilości glutenu? Ja nie jadam czekolad tej firmy, bo pamiętam, że coś było wspomniane o glutenie, no ale już za bardzo nie pamiętam, bo było to dość dawno. I osobna sprawa jak traktujemy wiadomość o "śladowych ilościach" - jedno jedzą inni nie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Katarzyna35
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 297
Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy

Post autor: Katarzyna35 »

A syrop glukozowo-fruktozowy :?:
Obrazek
Awatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 615
Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Tomkus »

Krystyna Smentek pisze:Napisz do firmy, zobaczymy co odpowiedzą.
Zwykle jest tak, że każda firma, producent, ma swoje receptury dotyczące procesu wyrabiania danego swojego produktu - wtedy dobrze jest się skontaktować z firmą i wyjaśnić niektóre rzeczy.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
Awatar użytkownika
Dorotka_92
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 36
Rejestracja: pn 17 sie, 2009 16:34
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Dorotka_92 »

Hmm dostałam odpowiedź, że mogą zawierać śladowe ilości pszenicy, to jest cała moja informacja : )
Obrazek
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2152
Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
Lokalizacja: Kraków

Post autor: titrant »

Dla mnie jak coś zawiera tajemniczą glukozę czy syrop glukozowy nie wiadomo z czego, to jest zakazane. Skoro producent nie pisze, z czego wziął skrobię na glukozę, to bezpieczniej założyć, że z pszenicy.
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1366
Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Magdalaena »

titrant pisze:Dla mnie jak coś zawiera tajemniczą glukozę czy syrop glukozowy nie wiadomo z czego, to jest zakazane. Skoro producent nie pisze, z czego wziął skrobię na glukozę, to bezpieczniej założyć, że z pszenicy.
Ja uważam, że automatyczne zakładanie, że wszyscy tacy producenci łamią prawo (nie podając informacji o alergenach) jest zbyt daleko idące. Równie dobrze mogę podejrzewać, że w składzie na opakowaniu jest tylko kakao i cukier, a o tym, że dodają jeszcze mąki pszennej, to nie napisali.

Ale w końcu każdy sam decyduje.
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2152
Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
Lokalizacja: Kraków

Post autor: titrant »

@Magdalaena

Zgubiłem gdzieś stronę z zarządzeniem ministra o oznakowaniu żywności, ale z tego co pamiętam, ze skrobią pszenną coś tam śmierdziało (tj. można było nie zaznaczać, że skrobia jest pszenna czy jakoś tak). Poza tym czytam opakowania i jeszcze nie widziałem, żeby cokolwiek (oprócz wyrobów bezglutenowych) zawierało skrobię pszenną. A skrobię kukurydzianą, ryżową czy ziemniaczaną, owszem. Większość rzeczy zawiera skrobię nie wiadomo z czego. Może to zmieniające się skrobie, których pochodzenia się nie kontroluje?

Podejrzewać zawsze można. Trzeba rozważyć prawdopodobieństwa. Nie zakładam, że wszyscy sypią mąkę itp. W skrobi pszennej pewnie jest pozostałość glutenu i dlatego trzymam się od niej z dala. Wolę być zanadto ostrożny, niż niepotrzebnie się narażać na cierpienie i dodatkowo niszczyć organizm.
Ostatnio zmieniony pn 24 sie, 2009 15:24 przez titrant, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

O to chodzi?:
viewtopic.php?t=2180
- art.3 ust.1 pkt.6 Opakowany środek spożywczy znakuje się dodatkowo poprzez zamieszczanie informacji:

o gatunku rośliny z której pochodzi skrobia, jeżeli oznakowanie środka spożywczego wskazuje na obecność w nim skrobi lub skrobi modyfikowanej fizycznie lub enzymatycznie, a skrobia ta może zawierać gluten.

- art.5 ust.10 Nazwę każdego składnika alergennego wykorzystywanego do produkcji środka spożywczego i nadal obecnego w gotowym środku spożywczym, nawet w zmienionej formie, oraz nazwę każdego składnika pochodzącego ze składnika alergennego, w tym również w przypadku środków spożywczych, o których mowa w art. 2 ust. 3, oraz składników o których mowa w ust. 5 i art. 8 ust. 1, podaje się z wyraźnym odniesieniem do nazwy składnika określonej w załączniku nr 1 do rozporządzenia.

- zał. nr.1 Składniki alergenne (wypis składników, w tym gluten), które muszą być oznaczane.

- zał. nr.2 Wykaz składników i substancji, które nie muszą być znakowane z wyraźnym odniesieniem do nazwy składnika alergennego, tj:

* syropy glukozowe na bazie pszenicy w tym glukoza (dekstroza) oraz produkty z nich wytworzone, jeżeli stopień , w jakim zostały przetworzone, nie może zwiększyć poziomu alergenności oszacowanej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dla produktu, z którego się wywodzą.

*maltodekstryna na bazie pszenicy oraz produkty z nich wytworzone, jeżeli stopień, w jakim zostały przetworzone, nie może zwiększyć poziomu alergenności oszacowanej przez EFSA dla produktu, z którego się wywodzą.

*syropy glukozowe na bazie jęczmienia

*zboża wykorzystywane w destylatach do napojów spirytusowych
Awatar użytkownika
Nastka
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 638
Rejestracja: czw 29 sty, 2004 01:12
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: Nastka »

Titrant, najpierw pisałeś o glukozie, syropie glukozowym, a później przeskoczyłeś do skrobi pszennej.
Magdalaena z tego co widzę nawiązywała do syropu glukozowego. Jeśli chodzi o syrop, to przecież sama ustawa mówi, że nawet jeśli jest z pszenicy, to nie musi szkodzić. A jeśli miałby szkodzić, to należy zaznaczyć, że syrop jest produkowany z pszenicy. Niektórzy producenci mogą się zabezpieczać pisząc na opakowaniu że syrop jest z pszenicy, choć on wcale nie musi być w takim natężeniu, żeby szkodzić. Tak jak jest ze śladowymi ilościami. Zabezpieczenie.

A skrobia pszenna to zupełnie inna bajka, do produktów bezglutenowych jest używana "badana" skrobia, choć i tu bywają przekroczenia - wiemy o tym z wiarygodnych źródeł. Więc idąc tym torem żaden celiak nie powinien jadać produktów bezglutenowych na bazie skrobi pszennej w celu uniknięcia ryzyka, czyli większości produktów bezglutenowych na rynku...
Obrazek
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2152
Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
Lokalizacja: Kraków

Post autor: titrant »

Ustawa mówi, że syrop nie szkodzi? Ustawa mówi wg mnie, że jeśli obróbka nie zwiększa poziomu alergenności oszacowanego przez EFSA (tego poziomu nie znam, więc może być tak samo niski, jak wysoki). Normalnie producenci przecież nie sprawdzają, czy w wyrobie jest gluten? Więc skąd mieliby wiedzieć, że nie zawiera szkodliwej dawki glutenu? Jaka jest różnica między skrobią pszenną bezglutenową i zwykłą skrobią pszenną w takim razie?

Nie znam technologii przerabiania skrobi na glukozę, ale jeśli w preparacie skrobi jest resztka glutenu i skrobię rozcina się metodami, które służą wyłącznie do rozcinania skrobi, to istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że ta resztka glutenu pozostanie w końcowym produkcie (glukozie).
Awatar użytkownika
Nastka
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 638
Rejestracja: czw 29 sty, 2004 01:12
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: Nastka »

titrant pisze:Ustawa mówi, że syrop nie szkodzi?
Tak, zakłada, że nie szkodzi, dlatego nie ma obowiązku zaznaczania nazwy składnika alergennego przy syropie (chyba że przekracza ten stopień oszacowany przez EFSA, ale większość producentów stosuje się do wymagań..)
Ten link wyjaśnia dokładnie sprawę syropu glukozowego z pszenicy:
http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_loc ... 761736.htm


Tutaj jest istota przepisów (po polsku):
http://www.eufic.org/article/pl/5/24/ar ... ozywczych/
Ta sama dyrektywa dopuszcza jednak możliwość zwolnienia z tego obowiązku ponieważ pewne pochodne znanych składników alergizujących nie powodują niekorzystnych reakcji alergicznych.
Na podstawie dotychczas opublikowanych opinii do substancji zwolnionych zaliczono: syrop glukozowy z pszenicy, rafinowany olej sojowy, różne ekstrakty z orzechów oraz składniki białkowe stosowane w klarowaniu win.
Kolejna notka z 2007 roku:
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wydał opinię na temat alergenności skrobi hydrolizowanej z jęczmienia.

Firma będąca producentem syropu glukozowego otrzymanego ze skrobi jęczmiennej, przedstawiła wniosek, że wysokooczyszczony syrop nie zawierający glutenu, prawdopodobnie nie wywołuje niepożądanych rekacji alergicznych. Wniosek zawierał przegląd literatury naukowej odnoszący się do badań, które nie potwierdziły niepożądanych reakcji u pacjentów chorych na celiaklię i osób, u których białko produktów zbożowych wywołuje alergię.
Potwierdzenie powyższych doniesień mogłoby zwolnić przedsiębiorców z określonego w dyrektywie 2003/89, obowiązku znakowania produktów zawierających przedmiotowy składnik.
Panel EFSA stwierdził, że jest mało prawdopodobne, aby hydrolizaty jęczmienia były przyczyną rekacji alergicznych u większości osób uczulonych na białko zbóż.
http://www.igifc.pl/index.php?id=18
No i dodano w ten sposób i syrop glukozowy z jęczmienia.
titrant pisze:Normalnie producenci przecież nie sprawdzają, czy w wyrobie jest gluten?
Muszą sprawdzać, o to właśnie chodzi! Od tego są specyfikacje w których jest informacja o obecności bądź braku obecności alergenów. Producenci nie sprawdzają ile tego glutenu jest, tylko czy jest.

Przykład specyfikacji (z odnośnikiem do powyższej ustawy zresztą):
http://www.holgerfood.pl/doc/Syrop_glukozowy.pdf
Jeszcze jedna specyfikacja syropu skrobiowego:
http://www.zetpezet-pila.com.pl/content ... ng,polish/

titrant pisze:Jaka jest różnica między skrobią pszenną bezglutenową i zwykłą skrobią pszenną w takim razie?
Skrobia pszenna bezglutenowa jest dokładnie badana pod kątem glutenu a zwykła skrobia nie.
Wątek o skrobi:
viewtopic.php?t=120

Jeszcze informacja na temat skrobi pszennej bezglutenowej i syropu glukozowego ze strony Provamelu:
How come wheat starch is gluten-free?
Wheat does contain gluten, but it is the protein in the wheat that contains the gluten. Wheat starch contains only the sugars from wheat and these are 100% gluten-free and easily separated from the wheat proteins. Therefore products can contain wheat elements and still be gluten-free.
It is however possible that products made with wheat syrup contain a trace of gluten, but the amount is far below the limit set by the Celiac Disease Foundation. It is absolutely no problem for people with a gluten allergy.
Ostatnio zmieniony wt 25 sie, 2009 00:34 przez Nastka, łącznie zmieniany 5 razy.
Obrazek
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

titrant pisze:Normalnie producenci przecież nie sprawdzają, czy w wyrobie jest gluten? Więc skąd mieliby wiedzieć, że nie zawiera szkodliwej dawki glutenu?
Producenci mają obowiązek umieszczania na etykiecie informacji o zawartości wszystkich alergenów. Kupują składniki i otrzymują wraz z nimi deklaracje o zawartości alergenów, w tym glutenu. Fragment, który zacytowałem mówi o wyjątkach, w których ostrzeżenie można pominąć. Nie badają końcowego produktu - to muszą robić producenci BG, którzy także dostają składniki wraz z deklaracjami, ale jeszcze dodatkowo spełniają warunki produkcji artykułów BG + końcowe badania w laboratorium.
ODPOWIEDZ