Majonez????
Moderator: Moderatorzy
Majonez????
juz sama nie wiem co mam myslec,pomozcie prosze!
Wczoraj moja mama upiekla babke z majonezem(uzyla do niej maki Hubiego i proszku do pieczenia bezglutenowego)no i oczywiscie powiedzialam jej ze majonez dekoracyjny winiary jest ok,tak przeczytalam tu na forum...
Dzis maly ma biegunke(nie wielka ale jest)i nie wiem czy naprawde ten majonez jest bezglutenowy?
Co myslicie?Ja juz nie wiem,nic innego nowego nie dostal!
Wczoraj moja mama upiekla babke z majonezem(uzyla do niej maki Hubiego i proszku do pieczenia bezglutenowego)no i oczywiscie powiedzialam jej ze majonez dekoracyjny winiary jest ok,tak przeczytalam tu na forum...
Dzis maly ma biegunke(nie wielka ale jest)i nie wiem czy naprawde ten majonez jest bezglutenowy?
Co myslicie?Ja juz nie wiem,nic innego nowego nie dostal!
Nelly i synek bez diety:)
- Beata Bylina
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 214
- Rejestracja: wt 31 sie, 2004 14:42
- Lokalizacja: Rybnik
- Beata Bylina
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 214
- Rejestracja: wt 31 sie, 2004 14:42
- Lokalizacja: Rybnik
- Beata Bylina
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 214
- Rejestracja: wt 31 sie, 2004 14:42
- Lokalizacja: Rybnik
- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 866
- Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
- Lokalizacja: Wrocław
Dzwoniłam do firmy Winary. Pani mi powiedziała, że majonez Dekoracyjny dla celiaków jest bezpieczny, ale faktem jest, że w składzie ma podany ocet i musztardę więc co robić?
- Moja córcia już 15! lat na diecie...
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
-
- Nowicjusz
- Posty: 6
- Rejestracja: pn 21 lis, 2005 16:43
- Lokalizacja: Skórcz
Majonez
czy ktos moze mi powiedzieć jak zrobic swojski majonez bo nasz lekarz powiedział ze kupny jest zabroniony a moja córeczka bardzo go lubi
:roll:
:roll:
Wiesia-mama
Majonez z jaj przepiórczych
Ugotować kilka jajeczek przepiórczych, wyjąć żółtka, dodać do nich 2-3 żółtka surowe, wymieszać na pastę i połączyć stopniowo z 1/2 szklanki oleju z pestek winogron lub innego, tłoczonego na zimno wyjętego wcześniej z lodówki. Majonez kręcić ciągle w jedną stronę. Dodać sól do smaku, 2 łyżeczki musztardy, łyżeczkę soku z cytryny.
Wegetariański:
Składniki:
0,5 szklanki łuskanych pestek słonecznika
0,5 szklanki wody
4 łyzki oleju roślinnego.
Przepis:
Zmiksować wszystko razem.
Domowy:
SKŁADNIKI:
2 jajka,
1/2 łyżeczki soli,
łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny,
100 g oliwy lub oleju słonecznikowego (ok. 10 łyżek),
musztarda.
PRZYGOTOWANIE:
Jajka starannie umyć, na 3 sekundy zanurzyć we wrzątku. Białka delikatnie oddzielić od żółtek. Żółtka wlać do miski, rozbełtać z solą i octem winnym lub sokiem z cytryny, dodając ewentualnie odrobinę musztardy. Olej dolewać powoli, po kropli, stale ubijając. Ubijać jednostajnie, dodając olej, aż powstanie gładka, jednolita jedwabista masa.
Rada 1)- warto używać wyszukiwarki (na Forum, Google itp.);
Rada 2)- do majonezu używać tylko octu winnego, lub soku z cytryny, nigdy octu spirytusawego, którego bezglutenowość pozostaje wątpliwa.
Pozdrawiam.
Ugotować kilka jajeczek przepiórczych, wyjąć żółtka, dodać do nich 2-3 żółtka surowe, wymieszać na pastę i połączyć stopniowo z 1/2 szklanki oleju z pestek winogron lub innego, tłoczonego na zimno wyjętego wcześniej z lodówki. Majonez kręcić ciągle w jedną stronę. Dodać sól do smaku, 2 łyżeczki musztardy, łyżeczkę soku z cytryny.
Wegetariański:
Składniki:
0,5 szklanki łuskanych pestek słonecznika
0,5 szklanki wody
4 łyzki oleju roślinnego.
Przepis:
Zmiksować wszystko razem.
Domowy:
SKŁADNIKI:
2 jajka,
1/2 łyżeczki soli,
łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny,
100 g oliwy lub oleju słonecznikowego (ok. 10 łyżek),
musztarda.
PRZYGOTOWANIE:
Jajka starannie umyć, na 3 sekundy zanurzyć we wrzątku. Białka delikatnie oddzielić od żółtek. Żółtka wlać do miski, rozbełtać z solą i octem winnym lub sokiem z cytryny, dodając ewentualnie odrobinę musztardy. Olej dolewać powoli, po kropli, stale ubijając. Ubijać jednostajnie, dodając olej, aż powstanie gładka, jednolita jedwabista masa.
Rada 1)- warto używać wyszukiwarki (na Forum, Google itp.);
Rada 2)- do majonezu używać tylko octu winnego, lub soku z cytryny, nigdy octu spirytusawego, którego bezglutenowość pozostaje wątpliwa.
Pozdrawiam.
-
- Nowicjusz
- Posty: 6
- Rejestracja: pn 21 lis, 2005 16:43
- Lokalizacja: Skórcz