Alkohole...

Czyli najważniejsze i najczęściej poruszane tematy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
idealna81
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 130
Rejestracja: czw 29 paź, 2009 23:34
Lokalizacja: Włocławek

Post autor: idealna81 »

radasx -----> Bardzo dziękuje za ostatnia wiadomość,dzięki Tobie kupiłam ten CYDR JABŁKOWY u siebie w stokrotce :D :D :D raz jeszcze bardzo dziękuje :)

hejka ----> Ja rzadko pijam alkohol, raz w roku góra dwa lampka wina, i dotychczas to było wino CIN CIN bianko ,ale nie wiem czy nie popełniałam błędu pijąc to wino...???
Owszem jest tu dużo wiadomości o alkoholach ,ale większość jest o wódkach których wogóle nie pijam i o piwach ,mało jest o winach niestety :/ A opinie również na temat wymienionych wódek są różne i z tego wszystkiego mętlik w głowie mam :oops:
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
Posty: 1229
Rejestracja: pn 06 gru, 2010 15:39
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Ola_la »

radasx pisze:Okej, zgodzę się, ale jaką luksusowa?
Luksusowa pod nazwą "Luksusowa" - po prostu.
Robią ją z ziemniaków i dla tych, którzy oprócz glutenu nie tolerują nic, co wcześniej było zbożem - jest jedyną powszechnie dostępną wódką w normalnej cenie.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Awatar użytkownika
radasx
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 10
Rejestracja: sob 12 lis, 2011 10:25
Lokalizacja: Olsztyn

Post autor: radasx »

Ola_la pisze:
radasx pisze:Okej, zgodzę się, ale jaką luksusowa?
Luksusowa pod nazwą "Luksusowa" - po prostu.
Robią ją z ziemniaków i dla tych, którzy oprócz glutenu nie tolerują nic, co wcześniej było zbożem - jest jedyną powszechnie dostępną wódką w normalnej cenie.
A co preferujecie coś w linii Lususowej, po za nią?
pentlik
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 57
Rejestracja: pt 01 mar, 2013 21:13
Lokalizacja: Parchowo

Post autor: pentlik »

Mi gastrolog wspominał coś o Żubrówce, tylko nie wiem czy chodziło o tą z kłosem w środku czy standardowa biała:)
Awatar użytkownika
radasx
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 10
Rejestracja: sob 12 lis, 2011 10:25
Lokalizacja: Olsztyn

Post autor: radasx »

Dzięki za info, ktoś ma jeszcze jakieś ciekawe info i chciałby się podzielić, co aktualnie według innych jest sprawdzone i pijecie? :mikolaj:
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Post autor: Anula80 »

Jeśli żubrówka, to na pewno biała. O tej z trawą nic nie słyszałam
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Adrian
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
Posty: 1055
Rejestracja: pn 13 sie, 2012 21:20
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Adrian »

Chyba każda wódka po destylacji jest dla nas bezpieczna...
Awatar użytkownika
radasx
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 10
Rejestracja: sob 12 lis, 2011 10:25
Lokalizacja: Olsztyn

Post autor: radasx »

Chyba? Mało precyzyjna odpowiedź...
Gosiuuunia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 363
Rejestracja: pn 17 lip, 2006 00:31
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Gosiuuunia »

Dyskusja na temat alkoholi już się przewijała wielokrotnie. Wszystkie alkohole poddawane destylacji są bezglutenowe. Alkohole fermentowane już nie. To jest oczywiście generalna zasada.

Zawsze można sobie wygooglować. Jest dużo materiałów na stronach anglojęzycznych.

Tutaj wrzucam to co na szybko znalazałam na forum :)
http://forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=5479
http://forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=5471
Awatar użytkownika
noodle
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 418
Rejestracja: pn 11 cze, 2012 15:53
Lokalizacja: krakofsky

Post autor: noodle »

radasx, wódki z ziemniaków to:
- Chopin
- Dwór Artusa
- J.A. Baczewski Vodka Monopolowa
- Luksusowa
- Zorza Potato Vodka
- Palace (zwana "Pałacową")
- Cracovia Supreme Luksusowa,

Ja z tych wymienionych piłam Luksusową i Chopin.

Poza tym możemy pić cydry i piwa bezglutenowe.

Kiedyś na forum pisałam też o bezglutenowym rumie z trzciny cukrowej. Cana Rio jest napojem alkoholowym otrzymywanym podczas fermentacji świeżego soku z trzciny cukrowej. Jest to brazylijska wódka zwana również” brazylijskim rumem”. Cana Rio charakteryzuje się świeżym i łagodnym smakiem trzciny cukrowej. Jest idealnym dodatkiem do drinków i koktajli, z których największą międzynarodową sławą cieszy się Caipirinha, czyli zmieszana Cana Rio – cachaca z pokrojoną limonką bądż cytryną, cukrem i pokruszonym lodem.
Ostatnio zmieniony śr 27 lis, 2013 13:26 przez noodle, łącznie zmieniany 3 razy.
Zapraszam na mojego bloga! http://bezglutenowy.blog.pl
Od 1.11.2012 na diecie bezglutenowej
Obrazek
Adrian
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
Posty: 1055
Rejestracja: pn 13 sie, 2012 21:20
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Adrian »

radasx pisze:Chyba? Mało precyzyjna odpowiedź...
Popytaj się producentów wódki tam będziesz miał precyzyjniejszą odpowiedź. :|
Awatar użytkownika
radasx
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 10
Rejestracja: sob 12 lis, 2011 10:25
Lokalizacja: Olsztyn

Post autor: radasx »

Dzięki za dotychczasowe posty, będę testował w weekend :D
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Post autor: Anula80 »

Tylko nie mieszaj zbyt wielu gatunków, bo jak coś będzie nie tak, to nie będziesz wiedział po czym konkretnie ;)
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Awatar użytkownika
radasx
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 10
Rejestracja: sob 12 lis, 2011 10:25
Lokalizacja: Olsztyn

Post autor: radasx »

Na tą chwilę planuje sprawdzić Luksusową z ziemniaków.
Wszystko mniej więcej w odległości około 6-7 dni :)
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Post autor: Anula80 »

A to spoko :D Powodzenia
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
ODPOWIEDZ