Alkohole...

Czyli najważniejsze i najczęściej poruszane tematy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Carlo, trzymaj się wątku z łaski swojej... Są wątki o tyciu na diecie, poszukaj sobie.
Być może w takim piwie jest mniej glutenu. Być może. Ale to nadal nie jest ilość śladowa, która teoretycznie przez większość celiaków powinna być tolerowana. Tak więc piwo smakowe/słodkie nie będzie raczej takim samym "niepełnym" przestrzeganiem diety, jak zjedzenie czekolady Milka, w której mogą, ale nie muszą znajdować się białka pszenicy.
malawiedzma_87
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 45
Rejestracja: ndz 21 gru, 2008 00:48
Lokalizacja: Sułkowice

Post autor: malawiedzma_87 »

kolejna odpowiedz w sprawie likierów kokosowych :)

Witam,

W Likierach z serii "Impresja" jedynym alergenem jest mleko. Wyroby te
produkowane są na bazie alkoholu etylowego zbożowego, jednakże przeprowadzone
badania zlecone przez Unię Europejską (Urząd ds. Bezpieczeństwa
Żywności) udowodniły, iż w procesie destylacji alkoholowej eliminowany jest gluten
jako źródło alergenne. Tak, więc każdy napój spirytusowy znajdujący
się w naszej ofercie jest wolny do glutenu.
Nasze produkty nie zawierają zagęstników skrobiowych ani białek zbóż
wymienionych przez Panią poniżej.

Pozdrawiam
Łucja Kaczmarek

Technology Specialist
Research, Development and Technology Department
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Producenta możesz podać przecież...
malawiedzma_87
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 45
Rejestracja: ndz 21 gru, 2008 00:48
Lokalizacja: Sułkowice

Post autor: malawiedzma_87 »

producent luksusowa :)
Awatar użytkownika
Martkaa
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 27
Rejestracja: pn 15 cze, 2009 16:54
Lokalizacja: śląsk

Post autor: Martkaa »

Witam od 3 lat mam nietolerancję pokarmową na gluten i zboża (owies) (a także na mleko i produkty mleczne, jajka). Wg wstępnego rozeznania dozwolony alkohol to:
- żołądkowa gorzka
- metaxa
- koniaki
- tequila
- rum
- sake
- wino
- gin u mnie odpada bo mam alergię na jałowiec.
Reakcja mojego organizmu na piwo np wygląda tak -> :oops: ;-) + swędziawka, a na drugi dzień rozstrój żołądka. Po większości drinków z wódką miałam to samo. Whiskey - dramat, więc nie przekonują mnie tłumaczenia, że destylaty coś zmieniają...
Radziłabym naprawdę darować sobie produkty wytwarzane ze zbóż glutenowych.
Ostatnio zmieniony pn 15 cze, 2009 17:07 przez Martkaa, łącznie zmieniany 1 raz.
malealekochane
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 139
Rejestracja: czw 18 cze, 2009 15:24
Lokalizacja: Bełchatów

Post autor: malealekochane »

witam
kiedyś bardzo dużo czytałam na temat spożywania alkoholu przez cieliaków, głownie na stronach angielskich i amerykanskich i było dozwolone Marini Bianco, ktore obecnie czesto spozywam, jednak w ostatnich postach(3-4stronach do tylu) forumowiczow, nie zauwazylam jako wymienione i dozwolone.. czy cos sie w zwiazku z tym zmienilo? Prosiłabym o pomoc.
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Ten Wątek ma 16 stron, pierwszy post jest z 07 Maja, 2004 - czyli istnieje prawie od początku forum... Nie da się na każdej stronie pisać spisu bezpiecznych alkoholi, w dodatku nasz kraj jest na szarym końcu jeśli chodzi o świadomość producentów i dystrybutorów w sprawach glutenu. Aczkolwiek Martini pojawia się w tym wątku jako bezpieczny produkt, ale nie ma potwierdzenia. Skoro na http://www.celiac.com/ piszą, że jest OK, to jestem w stanie zaufać - jego skład nie zmienia się w zależności od kraju.
Awatar użytkownika
Dorotka_92
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 36
Rejestracja: pn 17 sie, 2009 16:34
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Dorotka_92 »

Ja zawsze popijałam czerwone wino wytrawne lub półwytrawne, nigdy nie było problemu.
Problem się pojawił, gdy spróbowałam Wiśniówki Lubelskiej... W sumie to nie znam jej składu, ale wymioty czy ból brzucha były nieziemnskie (niecały miesiąc przed przestawieniem na dietę).
Orientuje się ktoś z czego ona jest wyrabiana?
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Nie wiem, z czego ją robią, ale wiem, że nie wszystkie procesy destylacyjne powodują utratę glutenu w końcowym produkcie. W ogóle alkohole to dość specyficzne produkty. Np. mimo, że nie jestem celiakiem bardzo źle czuję się po słowackiej wiśniówce Nicolaus. A przecież nie musi to mieć nic wspólnego z glutenem.
Ostatnio zmieniony wt 18 sie, 2009 12:24 przez Rafal_tata, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Dorotka_92
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 36
Rejestracja: pn 17 sie, 2009 16:34
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Dorotka_92 »

Wiadomo, że nie musi, ale jednak zawsze mam te małe prawdopodobieństwo, że jednak coś w niej może być ;)
Obrazek
Barbara M
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 100
Rejestracja: wt 02 cze, 2009 10:37
Lokalizacja: warszawa

Post autor: Barbara M »

A czy macie jakąś wiedzę na temat bimbru? :<
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2152
Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
Lokalizacja: Kraków

Post autor: titrant »

Rafal_tata pisze:Nie wiem, z czego ją robią, ale wiem, że nie wszystkie procesy destylacyjne powodują utratę glutenu w końcowym produkcie. W ogóle alkohole to dość specyficzne produkty. Np. mimo, że nie jestem celiakiem bardzo źle czuję się po słowackiej wiśniówce Nicolaus. A przecież nie musi to mieć nic wspólnego z glutenem.
Co to za procesy? Mogą być stosowane wymiennie z innymi sposobami destylacji?
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Destylacja jako taka. Chodziło mi o to, że u różnych producentów może różnie przebiegać, aby wpływać na charakter produktu.
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2152
Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
Lokalizacja: Kraków

Post autor: titrant »

Dzięki. Poprzednia opinia była, że gluten nie może dostać się do produktu w czasie procesu destylacji. Czy można ufać nalewkom farmaceutycznym ze spirytusem?
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Tutaj raczej bym ufał. Skoro teoria głosi, że zwykła destylacja, prawidłowo przeprowadzona, nie zostawia miejsca na gluten, to domyślam się, że właśnie spirytus z takiej destylacji jest w nalewkach farmaceutycznych, bo ich producenci nie muszą wydziwiać ze smakiem produktu.
Przynajmniej teoretycznie powinno tak być. Pozostaje, jak zwykle pytanie - czy można ufać producentom, że wiedzą, co robią...
ODPOWIEDZ