Alkohole...
Moderator: Moderatorzy
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Carlo, trzymaj się wątku z łaski swojej... Są wątki o tyciu na diecie, poszukaj sobie.
Być może w takim piwie jest mniej glutenu. Być może. Ale to nadal nie jest ilość śladowa, która teoretycznie przez większość celiaków powinna być tolerowana. Tak więc piwo smakowe/słodkie nie będzie raczej takim samym "niepełnym" przestrzeganiem diety, jak zjedzenie czekolady Milka, w której mogą, ale nie muszą znajdować się białka pszenicy.
Być może w takim piwie jest mniej glutenu. Być może. Ale to nadal nie jest ilość śladowa, która teoretycznie przez większość celiaków powinna być tolerowana. Tak więc piwo smakowe/słodkie nie będzie raczej takim samym "niepełnym" przestrzeganiem diety, jak zjedzenie czekolady Milka, w której mogą, ale nie muszą znajdować się białka pszenicy.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
-
- Nowicjusz
- Posty: 45
- Rejestracja: ndz 21 gru, 2008 00:48
- Lokalizacja: Sułkowice
kolejna odpowiedz w sprawie likierów kokosowych
Witam,
W Likierach z serii "Impresja" jedynym alergenem jest mleko. Wyroby te
produkowane są na bazie alkoholu etylowego zbożowego, jednakże przeprowadzone
badania zlecone przez Unię Europejską (Urząd ds. Bezpieczeństwa
Żywności) udowodniły, iż w procesie destylacji alkoholowej eliminowany jest gluten
jako źródło alergenne. Tak, więc każdy napój spirytusowy znajdujący
się w naszej ofercie jest wolny do glutenu.
Nasze produkty nie zawierają zagęstników skrobiowych ani białek zbóż
wymienionych przez Panią poniżej.
Pozdrawiam
Łucja Kaczmarek
Technology Specialist
Research, Development and Technology Department
Witam,
W Likierach z serii "Impresja" jedynym alergenem jest mleko. Wyroby te
produkowane są na bazie alkoholu etylowego zbożowego, jednakże przeprowadzone
badania zlecone przez Unię Europejską (Urząd ds. Bezpieczeństwa
Żywności) udowodniły, iż w procesie destylacji alkoholowej eliminowany jest gluten
jako źródło alergenne. Tak, więc każdy napój spirytusowy znajdujący
się w naszej ofercie jest wolny do glutenu.
Nasze produkty nie zawierają zagęstników skrobiowych ani białek zbóż
wymienionych przez Panią poniżej.
Pozdrawiam
Łucja Kaczmarek
Technology Specialist
Research, Development and Technology Department
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Producenta możesz podać przecież...
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
-
- Nowicjusz
- Posty: 45
- Rejestracja: ndz 21 gru, 2008 00:48
- Lokalizacja: Sułkowice
Witam od 3 lat mam nietolerancję pokarmową na gluten i zboża (owies) (a także na mleko i produkty mleczne, jajka). Wg wstępnego rozeznania dozwolony alkohol to:
- żołądkowa gorzka
- metaxa
- koniaki
- tequila
- rum
- sake
- wino
- gin u mnie odpada bo mam alergię na jałowiec.
Reakcja mojego organizmu na piwo np wygląda tak + swędziawka, a na drugi dzień rozstrój żołądka. Po większości drinków z wódką miałam to samo. Whiskey - dramat, więc nie przekonują mnie tłumaczenia, że destylaty coś zmieniają...
Radziłabym naprawdę darować sobie produkty wytwarzane ze zbóż glutenowych.
- żołądkowa gorzka
- metaxa
- koniaki
- tequila
- rum
- sake
- wino
- gin u mnie odpada bo mam alergię na jałowiec.
Reakcja mojego organizmu na piwo np wygląda tak + swędziawka, a na drugi dzień rozstrój żołądka. Po większości drinków z wódką miałam to samo. Whiskey - dramat, więc nie przekonują mnie tłumaczenia, że destylaty coś zmieniają...
Radziłabym naprawdę darować sobie produkty wytwarzane ze zbóż glutenowych.
Ostatnio zmieniony pn 15 cze, 2009 17:07 przez Martkaa, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forumowicz
- Posty: 139
- Rejestracja: czw 18 cze, 2009 15:24
- Lokalizacja: Bełchatów
witam
kiedyś bardzo dużo czytałam na temat spożywania alkoholu przez cieliaków, głownie na stronach angielskich i amerykanskich i było dozwolone Marini Bianco, ktore obecnie czesto spozywam, jednak w ostatnich postach(3-4stronach do tylu) forumowiczow, nie zauwazylam jako wymienione i dozwolone.. czy cos sie w zwiazku z tym zmienilo? Prosiłabym o pomoc.
kiedyś bardzo dużo czytałam na temat spożywania alkoholu przez cieliaków, głownie na stronach angielskich i amerykanskich i było dozwolone Marini Bianco, ktore obecnie czesto spozywam, jednak w ostatnich postach(3-4stronach do tylu) forumowiczow, nie zauwazylam jako wymienione i dozwolone.. czy cos sie w zwiazku z tym zmienilo? Prosiłabym o pomoc.
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Ten Wątek ma 16 stron, pierwszy post jest z 07 Maja, 2004 - czyli istnieje prawie od początku forum... Nie da się na każdej stronie pisać spisu bezpiecznych alkoholi, w dodatku nasz kraj jest na szarym końcu jeśli chodzi o świadomość producentów i dystrybutorów w sprawach glutenu. Aczkolwiek Martini pojawia się w tym wątku jako bezpieczny produkt, ale nie ma potwierdzenia. Skoro na http://www.celiac.com/ piszą, że jest OK, to jestem w stanie zaufać - jego skład nie zmienia się w zależności od kraju.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- Dorotka_92
- Nowicjusz
- Posty: 36
- Rejestracja: pn 17 sie, 2009 16:34
- Lokalizacja: Sosnowiec
Ja zawsze popijałam czerwone wino wytrawne lub półwytrawne, nigdy nie było problemu.
Problem się pojawił, gdy spróbowałam Wiśniówki Lubelskiej... W sumie to nie znam jej składu, ale wymioty czy ból brzucha były nieziemnskie (niecały miesiąc przed przestawieniem na dietę).
Orientuje się ktoś z czego ona jest wyrabiana?
Problem się pojawił, gdy spróbowałam Wiśniówki Lubelskiej... W sumie to nie znam jej składu, ale wymioty czy ból brzucha były nieziemnskie (niecały miesiąc przed przestawieniem na dietę).
Orientuje się ktoś z czego ona jest wyrabiana?
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Nie wiem, z czego ją robią, ale wiem, że nie wszystkie procesy destylacyjne powodują utratę glutenu w końcowym produkcie. W ogóle alkohole to dość specyficzne produkty. Np. mimo, że nie jestem celiakiem bardzo źle czuję się po słowackiej wiśniówce Nicolaus. A przecież nie musi to mieć nic wspólnego z glutenem.
Ostatnio zmieniony wt 18 sie, 2009 12:24 przez Rafal_tata, łącznie zmieniany 1 raz.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- Dorotka_92
- Nowicjusz
- Posty: 36
- Rejestracja: pn 17 sie, 2009 16:34
- Lokalizacja: Sosnowiec
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków
Co to za procesy? Mogą być stosowane wymiennie z innymi sposobami destylacji?Rafal_tata pisze:Nie wiem, z czego ją robią, ale wiem, że nie wszystkie procesy destylacyjne powodują utratę glutenu w końcowym produkcie. W ogóle alkohole to dość specyficzne produkty. Np. mimo, że nie jestem celiakiem bardzo źle czuję się po słowackiej wiśniówce Nicolaus. A przecież nie musi to mieć nic wspólnego z glutenem.
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Destylacja jako taka. Chodziło mi o to, że u różnych producentów może różnie przebiegać, aby wpływać na charakter produktu.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Tutaj raczej bym ufał. Skoro teoria głosi, że zwykła destylacja, prawidłowo przeprowadzona, nie zostawia miejsca na gluten, to domyślam się, że właśnie spirytus z takiej destylacji jest w nalewkach farmaceutycznych, bo ich producenci nie muszą wydziwiać ze smakiem produktu.
Przynajmniej teoretycznie powinno tak być. Pozostaje, jak zwykle pytanie - czy można ufać producentom, że wiedzą, co robią...
Przynajmniej teoretycznie powinno tak być. Pozostaje, jak zwykle pytanie - czy można ufać producentom, że wiedzą, co robią...
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia