Guma guar, pierogi
Moderator: Moderatorzy
Pierogi od dawna za mną chodziły więc i ja postanowiłam je zrobić, te gotowe nie smakowały mi. Więc dałam mąkę makaronowe-nalesnikowo- pierogowa ciepla wode i sol. Nigdzie nie moglam sie doczytac czy w koncu mam dodac jajko czy nie. Wiec nie dalam. (nastepnym razem sprobuje z jajkiem). Ciasto rozwalkowalo sie super ale juz jak farsz dodalam (farsz: pokrojne jablka + cukier + bulka tarta) to zaczely mi sie robic dziury. Wiec strasznie sie nameczylam przy tych 13 pierogach. Podczas gotowania by sie nie rozkleily musialam wyjac je szybciej wiec troche byly niedogotowane i twarde. Ale jak polalam smazona bulka tarta na masle plus cukier to nawet nawet wyszly.
Aha dodam ze nigdy w zyziu nie robilam pierogow.
Ale jedna uwaga pozostale pierogi po podgrzaniu w mikrofalowce byly nie dobre.
Jednak bardzo tesknie za glutenowymi pierogami.
Aha dodam ze nigdy w zyziu nie robilam pierogow.
Ale jedna uwaga pozostale pierogi po podgrzaniu w mikrofalowce byly nie dobre.
Jednak bardzo tesknie za glutenowymi pierogami.
W Bezglutenie na przykłąd:
http://www.bezgluten.pl/sklep/product_i ... ucts_id/64
lub w Glutenexie:
http://www.glutenex.com.pl/?k=katalog&d ... a2218aa2dd
Wyszukiwarki to dobra rzecz...
http://www.bezgluten.pl/sklep/product_i ... ucts_id/64
lub w Glutenexie:
http://www.glutenex.com.pl/?k=katalog&d ... a2218aa2dd
Wyszukiwarki to dobra rzecz...
wiem ,ze to dobra rzeczkabran pisze:W Bezglutenie na przykłąd:
http://www.bezgluten.pl/sklep/product_i ... ucts_id/64
lub w Glutenexie:
http://www.glutenex.com.pl/?k=katalog&d ... a2218aa2dd
Wyszukiwarki to dobra rzecz...
,ale ja chciałam takie solidne adresy ,bo w marcu kupiłam(juz więcej predzej nie zapłace za towar) skrobię,guar i kilka innych rzeczy w slepie MAŁY ALERGIK i do dzisiaj nie mam tych produktów tylko mniej 70 w kieszeni
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Gumę guar widziałem ostatnio w sklepie ze zdrową żywnością oraz żywnością bezglutenową. Jestem co prawda z Krakowa, ale jeśli masz taki sklep niedaleko siebie to popytaj. A jakby nie mieli to zapytaj czy mogą zamówić dla Ciebie.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Tak, ja używam gumy ksantan. Wg. mnie ksantan nadaje się bardziej do zagęszczania potraw, chociaż ma właściwości lepiące (bo ciasto się dzięki niemu nie rozpadało), ale nie takie jak guar. Jak się gumy guar doda za dużo, to ciasto jest jak guma, przy ksantanie tak nie jest. Kupiłam sobie jakiś czas temu ksantan Dr.Oetkera w Turcji. W składzie jest dodatkowo skrobia ziemniaczana modyfikowana i cukier puder. Używam tej mieszanki do pieczenia ciast. Do ciasta z ok. 3 szklanek mąki dodaję 2 łyżeczki proszku. Ksantanu w tym proszku będzie pewnie ok. 0.5 łyżeczki.Grażyna pisze:A ja mam pytanie. Czy ktoś z was używał gumy ksantan? Czy różni sie od gumy guar np. smakiem w gotowym cieście. Czy zastępując gumę guar gumą ksantan, dodaje się do ciasta taką samą ilość?
Z uwagi na to, że nie mogę jajek, to dodaję do ciasta siemię lniane zamiast jajka. Łyżkę siemienia zmielonego, odtłuszczonego zalewam niewielką ilością gorącej wody, tak aby miało konsystencję jajka. Czekam aż wystygnie i dodaję do ciasta. Spełnia swoje zadanie.
- mr.kwiatek
- Forumowicz
- Posty: 142
- Rejestracja: czw 18 sty, 2007 23:54
- Lokalizacja: Opole/Wrocław
Ja kiedyś wymyśliłem sobie że dodam gumy guar do racuchów. Tak dla experymentu no i efekt był taki że najpierw nie mogłem ich odkleić od patelni więc postanowiłem wylać to na blache i upiec w piekarniku jak ciasto W efekcie dostałem gumową płyte chodnikową Ogólnie teraz staram się takie żeczy robić z mieszanek schara i wychodzą dużo lepsze niż z naszych polskich - cena może troszkę wyższa ale ja zdecydowanie wole smak placków z tej mąki - nawet niż tej zwykłej sprzed diety.
Generalnie po dodaniu Gumy Guar ciasto jest bardziej sklejone - nie rozpada się i nie kruszy. Tylko trzeba uważać, żeby nie za dużo. Na 300 g mąki nie więcej niż 8 g (łyżeczka do herbaty)
zapraszam
www.bezglutenu.info
www.bezglutenu.info
Nie wiem, gdzie można kupić w Warszawie, ale na pewno można przez internet. Np. Bezgluten ma w ofercie, ale chyba nie tylko on. Guma guar to zupełnie co innego niż agar, ma inne właściwości, raczej nie używałabym ich jako zamienniki....
Szukaj w sklepach z żywością bg i tzw. zdrową. I poczytaj posty powyżej.
Szukaj w sklepach z żywością bg i tzw. zdrową. I poczytaj posty powyżej.