doczytałam w necie, ze dzienna dawka ksylitolu powinna być max 50 g. To są jakieś 3 łyżki stołowe. Tak się zastanawiam, czy mimo wszystko nie zjadłyśmy tego cukru więcej... . Niby 3 kawałki ciasta (na blachę 2 czubate łyżki) ale.... do bitej śmietany też dodałam ksylitol, do masy tortowej także. Moze przekroczyłyśmy dzienną dawkę. A to oznacza, ze jednak ksylitol nie jest alternatywą dla cukru .chypre pisze:Tak mała ilość nie powinna zaszkodzić. Albo to coś innego w składzie, albo w ogóle nie możecie cukrów w żadnej postaci - candidoza, foodmaps. Trzeba szukać.
Czym zastąpić cukier
Moderator: Moderatorzy
Re: Czym zastąpić cukier
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 351
- Rejestracja: sob 23 kwie, 2011 09:27
- Lokalizacja: W-wa Ursynów
Re: Czym zastąpić cukier
A właściwie to po co chcecie zastępować czymś cukier?
Skoro trzustka tak czy siak wyrzuca z siebie insulinę na samą myśl o słodyczy, wszystko jedno czy to cukier z buraka, trzciny, brzozy czy ropy naftowej... czyli leczenie IO polega na odstawieniu słodyczy w 100% z myśleniem włącznie.
A jeśli chcecie schudnąć, to kontrolujcie ilość słodyczy i tyle. A czy to słodkie z takim czy innym słodkim, to wszystko jedno...
Skoro trzustka tak czy siak wyrzuca z siebie insulinę na samą myśl o słodyczy, wszystko jedno czy to cukier z buraka, trzciny, brzozy czy ropy naftowej... czyli leczenie IO polega na odstawieniu słodyczy w 100% z myśleniem włącznie.
A jeśli chcecie schudnąć, to kontrolujcie ilość słodyczy i tyle. A czy to słodkie z takim czy innym słodkim, to wszystko jedno...
Nietolerancja? Jasne, nazywa się Hashimoto...
Re: Czym zastąpić cukier
Tym stwierdzeniem dajesz do zrozumienia, że nigdy się nie odchudzałeś i nie masz o tym pojęcia. Tak samo jak Ci co mówią, że wystarczy dieta MŻ - Mniej Żryj. Tycie ma różne podłoża - zazwyczaj chorobowe. Wystarczy rozstrojona tarczyca i żadna szeroko popularna dieta odchudzająca nie przyniesie żadnych efektów.Nalewka pisze:A jeśli chcecie schudnąć, to kontrolujcie ilość słodyczy i tyle.
A cukier dobrze jest ograniczyć nawet z powodów problemów z grzybicą - odchudzanie to nie jedyny powód ograniczenia cukru jak i te Twoje wystrzały insuliny...
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 351
- Rejestracja: sob 23 kwie, 2011 09:27
- Lokalizacja: W-wa Ursynów
Re: Czym zastąpić cukier
Michale, o odchudzaniu wiem sporo, o chorobach odkleszczowych, chorobach tarczycy i metabolicznych (insulinooporność) jeszcze więcej, naprawdę wiem co mówię (piszę)
Nie oceniaj ludzi pochopnie, bo się możesz pomylić...
Nie oceniaj ludzi pochopnie, bo się możesz pomylić...
Nietolerancja? Jasne, nazywa się Hashimoto...
Re: Czym zastąpić cukier
Ale takie same teksty mówią i dietetycy, którzy również twierdzą, że znają swój fachNalewka pisze:Nie oceniaj ludzi pochopnie, bo się możesz pomylić...
Powiedz dietetykowi, że jedząc miód (słoik na tydzień), kasze zalewaną oliwą z warzywami, bądź jaglaną na maśle klarowanym, jedząc winogrona i rodzynki - z wyrzutem, że nie możesz schudnąć to zobaczysz co powie... A Ty co byś powiedziała, uwierzysz, że na tym jedzeniu MOŻNA schudnąć, tylko szczerze?
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 351
- Rejestracja: sob 23 kwie, 2011 09:27
- Lokalizacja: W-wa Ursynów
Re: Czym zastąpić cukier
Można, zależy ile, o jakich porach dnia, co z czym, no i jaki jest stan organizmu.
Ja nie chudnę na podobnej diecie, ale za to nie tyję a to już dużo... ale ja mam kilka powodów obniżonego metabolizmu i dla mnie np.kasza jaglana jest be, bo ma za wysokie IG... za to dynia jest cacy, bo ma niski ŁG... Oj, długo by pisać...
Ja nie chudnę na podobnej diecie, ale za to nie tyję a to już dużo... ale ja mam kilka powodów obniżonego metabolizmu i dla mnie np.kasza jaglana jest be, bo ma za wysokie IG... za to dynia jest cacy, bo ma niski ŁG... Oj, długo by pisać...
Nietolerancja? Jasne, nazywa się Hashimoto...
Re: Czym zastąpić cukier
Moja żonka raczej je po przyjściu z pracy-czyli po 19-tej, a miodzik to i w nocy idzie - czyli wszystko wywrócone do góry nogami. Nie zwracała uwagi ani na porę, ani na IG, a waga poleciała. Jedzenie wyłącznie według diety eliminacyjnej bez jakichkolwiek innych ram czasowych/IG/cz cokolwiek.Nalewka pisze:Można, zależy ile, o jakich porach dnia, co z czym, no i jaki jest stan organizmu.
No ale na Haszimoto się nie znam.
Re: Czym zastąpić cukier
Nie chcemy, tylko musimy. Mamy kandydoze. Na co dzień nie używamy cukru w ogóle, jemy także produkty z niskim IG. Jednak w sytuacjach gdy idziemy w gościnę, zapraszamy do siebie np, na urodziny, piekę coś. Wiem, że inni będą mieli ciasta z mega duzą ilością cukru (dla nas niedozwolona!!!). Dlatego przynoszę swoje ciasto bezcukrowe aby nie siedzieć jak ten kołek i tylko się gapić. Już mi się bananowiec przejadł (jedyne ciasto bez odrobinki czegokolwiek słodkiego). Dlatego mam opcje by dodać choćby odrobinę ksylitolu lub stewii. To jedyne dozwolone od czasu do czasu słodycze.Nalewka pisze:A właściwie to po co chcecie zastępować czymś cukier?
"A czy to słodkie z takim czy innym słodkim, to wszystko jedno..." - otóż nie wszystko jedno!!! Ksylitol to jedyny cukier, który nie dociera do jelit. Zostaje strawiony zanim tam dotrze, czyli dla candidy koczującej w jelitach, jest najlepszym rozwiązaniem. Podobnie stewia w małych ilościach, znika zanim całe pozostałe jedzenie zostanie strawione i trafi do jelita grubego. Czyli nie wszystko jedno jaki cukier.
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
Re: Czym zastąpić cukier
Ksylitol to nie cukier, więc można go jeść przy grzybicy aż do porzygania - tak samo stewia. Stewia również jest dozwolona bez ograniczeń, bo grzyby nie potrafią tego przetworzyć - bo to nie cukier i nie ulega fermentacji. Czyli gdybyś chciała zrobić wino dosładzając stewią a nie cukrem to nastaw Ci się zepsuje, bo drożdże też nie przetwarzają tego.violla pisze:Ksylitol to jedyny cukier, który nie dociera do jelit. Zostaje strawiony zanim tam dotrze, czyli dla candidy koczującej w jelitach, jest najlepszym rozwiązaniem. Podobnie stewia w małych ilościach,
cytat z wiki na temat ksylitolu:
"Jego spożycie może sprzyjać likwidacji płytki nazębnej jak również np. pomagać w leczeniu zakażenia jamy ustnej drożdżakowcami z rodzaju Candida (w przeciwieństwie do cukrów takich jak sacharoza, glukoza czy galaktoza)."
a to na temat stewi:
"Stewia posiada również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze."
Będąc na odkażaniu się od Candidy MOŻNA jeść stewie i ksylitol w każdej ilości, bo są to produkty zbędne dla grzybków - nie wiem czemu nie dogadzacie sobie tym i pościcie w tak skrajny sposób
Re: Czym zastąpić cukier
Nie w każdej. Ksylitol można jeść do 50 gr dziennie, większe spożycie moze powodować u niektórych osób biegunki, problemy żołądkowe.
Wyraziłam się źle nazywając ksylitol i stewie cukrem, ale chodziło mi właśnie o to co napisałeś. Dzieki za sprostowanie.
Wyraziłam się źle nazywając ksylitol i stewie cukrem, ale chodziło mi właśnie o to co napisałeś. Dzieki za sprostowanie.
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
Re: Czym zastąpić cukier
może, nie musi, to są bardzo uogólnione wartości..violla pisze: Ksylitol można jeść do 50 gr dziennie, większe spożycie moze powodować u niektórych osób biegunki, problemy żołądkowe.
Re: Czym zastąpić cukier
Toć napisałam, że "moze" i "u niektórych" .
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
Re: Czym zastąpić cukier
ok, ok, ale zaznaczmy, żeby nie popaść w paranoje. każdy sam wyczuje swoje granice, dosłownie
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 351
- Rejestracja: sob 23 kwie, 2011 09:27
- Lokalizacja: W-wa Ursynów
Re: Czym zastąpić cukier
O ile wiem, to banany zawierają bardzo dużą ilość łatwo przyswajalnych węglowodanów czyli cukrów (fruktoza, glukoza ale i skrobia). Czyli ciasto bananowe ma "coś słodkiego".violla pisze: Już mi się bananowiec przejadł (jedyne ciasto bez odrobinki czegokolwiek słodkiego).
Banany
(w 100g produktu bez skórki[9])
Białka 1,1 g
Węglowodany 23 g
Tłuszcze 0,3 g
Błonnik 2,6 g
- http://pl.wikipedia.org/wiki/Banan
Jeśli naprawdę masz problemy z grzybicą, to samą dietą tego nie wyleczysz, niestety.
Nietolerancja? Jasne, nazywa się Hashimoto...
Re: Czym zastąpić cukier
Z drugiej strony kiedy walczy się z grzybkami zaleca się wycofanie z żarcia owoców na okres przynajmniej 6 tygodni, a im więcej tym lepiej. 6 tygodni bez żadnych skoków w bok, ograniczenie węglowodanów i IG - zależnie od nasilenia zagrzybienia. A w czasie tych 6 tygodni stewia i ksylitol jest dopuszczalny.